Només el 14% de les converses als patis d'instituts de zones urbanes són en català

La mala salut del català al pati de l'institut

La Plataforma per la Llengua denuncia que el català només es parla en el 14% de les converses dels patis dels instituts a les zones urbanes
Redacció Actualitzat
TEMA:
Català

La Plataforma per la Llengua alerta de la poca presència del català als patis de les escoles de Catalunya, sobretot de secundària. A les zones urbanes, el català només es parla en el 14% de les converses que tenen els adolescents en el temps d'oci.

Les xifres surten d'un estudi de la Plataforma per la Llengua en què s'avaluen les comunicacions espontànies dels nens de primària i de secundària a les 35 ciutats més poblades de Catalunya. La conclusió és que en 16 dels cinquanta centres analitzats els alumnes no utilitzen mai el català en les converses al pati, i que el castellà és majoritari fins i tot en entorns on hi ha majoria de famílies catalanoparlants.

 

El català es percep com una llengua acadèmica i formal

Els autors de l'estudi consideren que predomina l'ús del castellà perquè un alt percentatge dels adolescents no veuen el català com un instrument útil. Ho explica Óscar Escudé, president de l'entitat:

"Podem dir que la situació del català als patis de les zones urbanes de Catalunya és greu. És greu perquè tenim una majoria d'adolescents que no veuen el català com una eina atractiva, útil i, no sé si atrevir-me a dir, pròpia. Però com a mínim no és la llengua comuna i de cohesió que pensem que hauria de ser."

 

Marc Guevara i Òscar Escuder, de la Plataforma per la Llengua, autors de l'estudi (ACN)


La causa principal, diuen, és que els més joves perceben el català com una llengua acadèmica i formal. Només un dels cinquanta centres analitzats té un 100% d'ús del català, i que superin el 50% només hi ha onze escoles de primària i quatre de secundària.

De l'estudi es dedueix que, com més grans són els alumnes, més fan servir el castellà al pati, perquè a les escoles de primària la situació és menys greu. Tot i això, l'ús del català també suspèn: poc més d'una tercera part de les converses d'oci que tenen els nens a l'escola són en català.


Observació "in situ" i no enquestes

Per fer l'estudi, diferents experts han observat d'incògnit els alumnes de 50 centres dels municipis més poblats de Catalunya. Són poblacions de més de 36.000 habitants, on viu el 61% de la població.

S'ha fet en 25 escoles de primària i 25 instituts de secundària. En cadascun dels centres s'hi va fer una activitat no relacionada amb la llengua i es va anar anotant l'idioma de la interacció entre els alumnes i amb el mestre. Per tant, no es basa en enquestes com es fa habitualment.

Situació d'emergència

La Plataforma per la Llengua denuncia que és una situació d'emergència que reclama actuacions immediates i en diferents fronts. Concretament, demana polítiques lingüístiques noves dirigides als més joves, un sector que mai surt a les grans enquestes de país sobre l'ús del català.

L'ONG de la llengua exigeix més implicació als mestres que, segons l'estudi, parlen menys el català que fa uns anys amb els alumnes. També apunta que cal superar el prejudici que fa que el castellà es consideri la llengua de comunicació amb els nouvinguts.


Mala salut del català als jutjats

Justament aquest dimecres s'ha sabut que el Departament de Justícia porta el govern espanyol als tribunals per la discriminació de la llengua en les oposicions de funcionaris de jutjats. Justícia ha interposat un recurs contenciós administratiu a l'Audiència Nacional.

Ester Capella, consellera de Justícia (ACN)


Ester Capella, consellera de Justícia, ha denunciat que el català rep un tracte pitjor que una llengua estrangera. Diu que el català continua exclòs de les proves, que han estat modificades, i que no és ni un requisit ni un mèrit malgrat que és llengua oficial a Catalunya.

ARXIVAT A:
Català Educació
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut