La malaltia de la llengua blava arriba al Vallespir: "En 15 dies vam perdre el 30% de les ovelles"

L'alerta la van donar els mateixos ramaders del territori nord-català veí de l'Empordà, la Garrotxa i el Ripollès, tres comarques afectades per la llengua blava
Enllaç a altres textos de l'autor

Laura Bertran

Corresponsal de 3Cat a la Catalunya Nord

Actualitzat
TEMA:
Llengua blava

El sindicat de ramaders del Vallespir va avisar dels primers casos fa dues setmanes. Els primers senyals van aparèixer fa un mes però aleshores no els van identificar amb la malaltia de la llengua blava.

Per Sébastien Negre, pagès i ramader a Prats de Molló, l'evolució va ser molt ràpida: "Els primers símptomes van ser la cara botida i molta febre, i bestiar cansat, que esbufegava... i en poc temps es moria".

"En quinze dies vam perdre el 30% de les ovelles. La primera setmana va ser molt dolenta, terrible."

Com a mesura d'emergència, ell va decidir de portar els seus animals sans el més amunt possible, cap a la muntanya, per allunyar-los dels mosquits i aïllar-los dels animals malalts:

"L'endemà vam agafar la motxilla, vam pujar i vam encomanar les vacunes, que van arribar al cap de tres dies."

"Els vam vacunar tots", explica el Sébastien, "però entre la incubació de la malaltia i la pujada a la muntanya, en quinze dies es van morir 50 ovelles i alguns xais. Les cabres no tenen res, els marrans tampoc".

La llengua blava pot afectar totes les espècies de remugants i la transmet un mosquit. No té incidència sobre les persones (ACN/Mar Martí)

El ramader de Prats de Molló de moment creu que ha pogut aturar la progressió de la llengua blava entre el seu bestiar:

"Ahir va ser el primer dia que tot el ramat estava bé. No vam trobar casos nous ni vam trobar cap bèstia morta. Esperem que la vacuna comenci a fer efecte".

Per sort, li han quedat prou animals sans per poder formar un altre ramat de cara a l'any que ve: "Encara tenim els xais i les borregues, encara podem començar un ramat amb els animals que ens queden. No vendre'n cap i reservar-los tots al màxim, salvar els caps i aviam si podem fer un altre ramat amb tot això."
 

Expansió ràpida

Sebastià Barboteu, que és el vicepresident del sindicat agrícola del Vallespir, explica que la propagació de la malaltia els ha agafat una mica per sorpresa i apunta algunes solucions per combatre-la. Si n'hi ha pocs casos, tot és molt més fàcil: "La solució, quan és només un animal o dos, seria un antibiòtic i un antiinflamatori."

"Si s'hagués sabut abans, la vacunació hauria estat aquest hivern. Quan la malaltia està present s'ha de reforçar l'organisme dels animals, la immunitat."  

Campanya de vacunació contra la llengua blava a Prats de Lluçanès (ACN/Mar Martí)

Els pagesos nord-catalans afectats no cobraran cap indemnització de les assegurances perquè la llengua blava és considerada endèmica a França i la vacunació preventiva és obligatòria.
 

La situació al Principat

El virus de llengua blava continua expandint-se a Catalunya. Ja n'hi ha 46 focus confirmats, segons el Departament d'Acció Climàtica. Dels 26 focus que s'han detectat fa poc, 18 són d'explotacions d'oví i 8 explotacions de boví.

Les comarques amb algun nou positiu confirmat són la Garrotxa i el Moianès, que se sumen a les vuit que ja tenien afectació: l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, el Maresme, Osona, el Ripollès i el Pla de l'Estany.

Les restriccions per als ramats s'han ampliat a tot el territori del Principat.

La setmana passada va començar una campanya de vacunació massiva en ramats d'ovins de més de 3 mesos a Catalunya, i es van prioritzar les demarcacions de Girona, Barcelona i Lleida. La conselleria calcula que ja se n'han subministrat més de 30.000 dosis.

Pel que fa al boví, la previsió és poder començar la campanya de vacunació la setmana vinent. El Departament d'Acció Climàtica va anunciar una compra d'urgència de fins a 3 milions de vacunes que aniran arribant progressivament.

ARXIVAT A:
Ramaderia Llengua blava
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut