La malaltia de la llengua blava s'estén i ja afecta almenys 20 granges de 8 comarques

Preocupació al sector pels efectes econòmics del virus, que no afecta els humans, mentre que Unió de Pagesos assegura que hi podria haver desenes d'explotacions afectades més
Actualitzat
TEMA:
Ramaderia

S'estén la malaltia de la llengua blava a Catalunya. Ja són vint les explotacions afectades, però Unió de Pagesos assegura que n'hi ha desenes més on se sospita que el virus hi ha arribat. Una propagació que preocupa molt el sector ramader, per les repercussions econòmiques que se'n poden derivar.

Els serveis veterinaris han confirmat la presència de la malaltia de la llengua blava a dinou explotacions ramaderes de Catalunya, a banda dels casos detectats al juny en una granja de Vilademuls, al Pla de l'Estany.

Ho ha fet públic aquest dimarts el Departament d'Acció Climàtica, que situa l'afectació en vuit comarques: l'Alt i el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, el Maresme, Osona, el Ripollès i el Pla de l'Estany.

 

De fet, s'estan fent més inspeccions clíniques i de mostreig amb la màxima celeritat per tal de detectar possibles nous casos. La Direcció General d'Agricultura i Ramaderia n'informarà dels que es vagin confirmant durant les pròximes setmanes a través del web del Departament

Arran de la confirmació de tots aquests casos, el Departament ha posat en marxa aquesta setmana una campanya de vacunació que arribarà a totes les ovelles i bovins de Catalunya.

Aquest dimarts s'han començat a vacunar els primers animals en comarques com el Pla de l'Estany. La previsió és que d'aquí a finals d'any es posin fins a 2 milions de dosis

Per la seva banda, Unió de Pagesos i l'Associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya denuncien que les vacunes per protegir tot el bestiar no estaran disponibles fins a la tardor.

Acció Climàtica vacunarà totes les ovelles i bovins de Catalunya (3cat)

Què és la llengua blava?

La llengua blava és una malaltia vírica que afecta tots els remugants, com ara ovelles, vaques, cabres i cérvols. Es transmet a través d'algunes espècies de mosquit, no pas per contacte directe. No afecta els humans i tant la carn com la llet i els productes derivats es poden consumir sense problema. La gravetat de la patologia depèn de l'espècie i de la tipologia del virus i pot arribar a causar la mort del remugant, sobretot de les ovelles.

La vacunació, fins ara preventiva i voluntària, és obligatòria quan se'n detecta un cas. El protocol obliga a vacunar tots els animals en un radi de 150 quilòmetres i a fer un perímetre de seguretat de 20 quilòmetres de la granja afectada. 

Feia 15 anys que no se'n detectava cap cas a Catalunya. L'agost de 2008 n'hi va haver un focus en una granja de la Garrotxa; posteriorment, a explotacions de la Selva, l'Alt Empordà i el Vallès Oriental. Llavors, la Generalitat va ordenar la vacunació obligatòria contra la llengua blava, però pocs mesos després van morir un total de 1.500 ovelles vacunades. Això va desencadenar una campanya dels ramaders contra la vacunació perquè asseguraven que les vacunes mataven més animals que no pas la malaltia. Amb tot, els experts defensen l'eficàcia del vial.

L'octubre del 2023 es va detectar la presència del virus a la frontera amb França, i al novembre, a Astúries i Cantàbria.

ARXIVAT A:
Salut Ramaderia Llengua blava
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut