La Marató bat el rècord històric: Més de 10 milions per lluitar contra el càncer
"La investigació dona vida" és la cinquena edició que es dedica a aquesta malaltia
10.715.430. Rècord històric. La 27a edició de La Marató, dedicada a la recerca contra el càncer, una malaltia que és la primera causa de mort a Catalunya entre els homes i la segona entre les dones.
Sota el lema "La investigacio dona vida" TV3 i Catalunya Ràdio han dedicat quinze hores d'emissió a la jornada solidària, una gran festa, amb un programa que ha combinat la sensibilització, l'entreteniment i la divulgació.
Poc abans de les dues de la matinada, el marcador s'ha actualitzat per darrer cop i ha superat els 10 milions que la Marató va recaptar el 2012 al final del programa. Llavors també estava dedicada al càncer i va acabar recaptant més de 12 milions d'euros.
Aquest és el moment en què s'ha actualitzat el marcador:
Acaba La Marató amb un marcador de 10.715.430, rècord de la nit del programa! Recordeu que es poden fer seguir fent donatius fins al 31 de març del 2019! #lamaratotv3 pic.twitter.com/iQNiOrS1or
La Marató (@la_marato) December 17, 2018
Les donacions continuen obertes
El programa ha acabat, però els donatius encara poden continuar arribant per internet, per transferència bancària i per altres mètodes de pagament.
El programa el Suplement de Catalunya Ràdio amb Roger Escapa ha posat en marxa aquesta edició a les 8h del matí. Ha parlat amb el doctor Manel Esteller i amb Joan Manel Serrat.
El doctor Manel Esteller, director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer, ha explicat que només un 10% dels càncers són per causes hereditàries.
Esteller també ha destacat la importància dels diagnòstics precoços i els nous tractaments. Més del 55% dels càncers es curen a Catalunya.
Un Percentatge que arriba al 90% en alguns com el de testicle, pròstata, pell o determinades leucèmies. Però hi ha dues patologies que els investigadors tenen en el punt de mira per la seva difícil detecció. En aquests casos la recerca és prioritària.
Testimonis
Testimonis, metges, investigadors... han fet les seves aportacions en el programa conduït per Gemma Nierga i Ramon Gener. S'han viscut moments de gran emoció.
A Catalunya Ràdio, el cantautor Joan Manuel Serrat ha explicat com ha lluitat fins a tres vegades contra aquesta malaltia.
🔊 JOAN MANUEL SERRAT: "Superar tres càncers m'ha ensenyat a valorar el temps i a establir prioritats"
El suplement (@elsuplement) 16 de desembre de 2018
👉 L'entrevista sencera: https://t.co/hQ8s0w3qC3 pic.twitter.com/0aR56kZAg0
L'economista Josep Maria Gay de Liébana té un càncer al ronyó amb metàstasi al cos. Assegura que se sent optimista i entusiasta amb la vida
▶ L'economista Josep Maria Gay de Liébana té un càncer al ronyó amb metàstasi al cos. Assegura que se sent optimista i entusiasta amb la vida #LaMaratóTV3 #HoVisc https://t.co/13Ad2rZu77 pic.twitter.com/thIM4SIFUc
La Marató (@la_marato) 16 de desembre de 2018
El periodista Toni Soler, l'arquitecta italiana Benedetta Tagliabue i l'actriu Teresa Manresa ens expliquen com es viu la mort d'un familiar proper.
Lluïsa Setó, acompanyada pel seu oncòleg, Joan Albanell, de l'Hospital del Mar, ha explicat la seva experiència. Ella és una economista i emprenedora molt esportista que ha superat un càncer de mama.
L'esport va ajudar la Lluïsa a encarar el diagnòstic d'un càncer de pit. Ens ho ha explicat acompanyada de l'oncòleg Joan Albanell, de l'@hospitaldelmar#HoVischttps://t.co/2zWwfaDc23
La Marató (@la_marato) 16 de diciembre de 2018
Ricky Rubio, el jugador de bàsquet de l'NBA, va perdre la seva mare per culpa d'un càncer. "No saps que és el càncer fins que el vius", ens diu. Ens ha explicat com va viure la dura experiència i el lloc on la recorda quan torna a casa.
"La investigació dona vida"
El miler de telèfons que han sonat a les quatre seus de Catalunya: la Fira de Barcelona, el Palau de Congressos de Girona, la Universitat de Lleida i el port de Tarragona, els han atès 3.400 voluntaris.
Al llarg de tot l'any, La Marató mobilitza més de tres milions i mig de persones.
La intenció és recaptar fons per avançar en les noves línies de recerca que, amb prou finançament, poden donar moltes sorpreses en la lluita contra la malaltia.
És la vint-i-setena edició i, per quarta vegada, es dedica al càncer, una de les malalties que causa més estralls. La programació, presentada per Gemma Nierga i Ramon Gener, a TV3, i per Roger Escapa, a Catalunya Ràdio, ha analitzat tant la situació actual de la lluita contra la malaltia, com les principals línies de recerca dels últims anys.
Lluita contra el càncer
40.000 persones reben cada any un diagnòstic de càncer a Catalunya, 23.000 homes i 16.000 dones. La malaltia causa a casa nostra 18.000 morts cada any, però gràcies a la recerca, la meitat dels afectats sobreviuen al cap de 5 anys.
Notícia relacionada: 4.500 dones són diagnosticades de càncer de mama cada any a Catalunya
Per millorar el diagnòstic i els tractaments, s'ha d'anar als orígens de la malaltia. L'estudi del genoma humà és una de les línies de recerca més avançades i esperançadores contra el càncer. El director de Recerca de l'Hospital Clínic, Elías Campo explica que desxifrar el genoma és important un cop diagnosticat el tumor:
L'estudi del genoma humà és una de les línies de recerca més avançades i esperançadores contra el càncer. Ens ho ha explicat el doctor Elías Campo.https://t.co/JhDUHeSRbC pic.twitter.com/YYnZifQX0L
La Marató (@la_marato) 16 de diciembre de 2018
Entre les noves línies d'investigació destaca la immunoteràpia, que activa les defenses de l'organisme contra els tumors i que, fins i tot, evita la malaltia al llarg de la vida.
▶ La immunoteràpia és el tractament que ajuda les nostres pròpies defenses a destruir els tumors. N'hem parlat amb la Dra. Cristina Fillat #LaMaratóTV3 #HoVisc https://t.co/Gu54ge8zBk pic.twitter.com/g5OrOyfmr6
La Marató (@la_marato) 16 de desembre de 2018
Els últims anys també s'ha avançat molt en la prevenció i en el diagnòstic del càncer amb mètodes poc invasius com la biòpsia líquida, i també en els tractaments de precisió, com la cirurgia robòtica o la tècnica del gangli sentinella.
I s'han emprès recerques encara més imaginatives que intenten destruir els tumors gairebé cèl·lula per cèl·lula.
▶ La biòpsia líquida, una anàlisi de sang que dona molta informació del càncer. N'hem parlat amb la Dra. Clara Montagut, cap de Tumors Digestius de l'@hospitaldelmar #LaMaratóTV3 #HoVisc https://t.co/daIe8JkVbv
La Marató (@la_marato) 16 de desembre de 2018
I també els últims 5 anys la bioinformàtica i el Big Data s'han afegit a la lluita contra el càncer utilitzant el creuament de dades de milions de pacients per obtenir informació que permeti millorar les teràpies actuals.
Són línies de recerca que amb prou finançament els pròxims anys poden donar moltes sorpreses en la lluita contra el càncer.
Cantants, actors i humoristes també hi han participat
Durant les 15 hores que ha durat La Marató, el programa ha tingut diverses actuacions.
Moltes d'elles musicals, com la de Marina Prades acompanyada per la Coral Sant Jordi de Barcelona, Buhos i Doctor Prats, que s'han intercanviat algunes cançons, Alfred García, que ha interpretat "Por si te hace falta", o Blaumut, que, tot i haver fet una pausa, no podien faltar a La Marató.
▶ Les veus de Marina Prades i la @CoralSantJordi ens han deixat els pèls de punta. No us ho perdeu l'actuació, aquest matí, al plató de #LaMaratóTV3! #HoVisc https://t.co/Po58YMEJuE pic.twitter.com/xu8kA2xK0t
La Marató (@la_marato) 16 de diciembre de 2018
▶ Els grups @buhosoficial i @doctorprats s'han intercanviat alguns dels seus grans èxits, a l'escenari de #LaMaratóTV3. Ho voleu veure? #HoVisc https://t.co/giABlsaavD pic.twitter.com/lsODVAliD5
La Marató (@la_marato) 16 de diciembre de 2018
També si han sumat el Màgic Andreu, els actors del programa Polònia, Àngel Llàcer, Ivan Lavanda i Manu Guix interpretant un fragment de l'espectacle musical "La jaula de las locas" i els mítics Tricicle.
Duel de duets musicals: @AngelLlacer i @ivanlabanda
La Marató (@la_marato) 16 de diciembre de 2018
contra @Toni_Cruanyes i Lluís Marquina. Si vols saber qui ha guanyat, hauràs de mirar el vídeo!#LaMaratoTV3 #HoVisc
▶https://t.co/7Q4X8IFMZ9 pic.twitter.com/cl1VwwwqCd
El Tricicle trenca el seu silenci i, per primera vegada, canta a una de les seves actuacions. En exclusiva per #LaMaratóTV3
La Marató (@la_marato) 16 de diciembre de 2018
▶https://t.co/AG0xH7KR7M pic.twitter.com/nhCGjuH3KK