El marcador final de La Marató 2022, dedicada a la salut cardiovascular (CCMA)

La Marató: 8.034.807 euros per la salut cardiovascular

Així ha acabat la nit: amb 8.034.807 euros al cor del plató de La Marató. Els presentadors i els músics presents a l'escenari han actualitzat el marcador poc abans de les 2, després de quinze hores dedicades a la salut cardiovascular. Durant tot el dia, experts i testimonis han compartit les seves experiències per contribuir a conscienciar la població i recollir diners per a la investigació 
Actualitzat

Catalunya s'ha tornat a moure per La Marató en un dia intens i ple d'activitat dedicat a la sensibilització, difusió i conscienciació sobre la salut cardiovascular, la principal causa de mort als països desenvolupats i un dels problemes actuals de salut pública més rellevants.

La Marató ha començat a Catalunya Ràdio. A les 8.00, "El suplement", amb Roger Escapa, ha posat el focus en la salut cardiovascular amb històries personals, entrevistes a experts i connexions arreu del territori. L'estudi de l'emissora ha estat l'escenari de la primera actualització del marcador, emesa conjuntament per Catalunya Ràdio i TV3, on el programa s'ha posat en marxa a les 9.30.

 

 

La primera part de La Marató a TV3 ha començat a l'exterior, desplegant-se per tot Catalunya com el sistema circulatori, amb Agnès Marquès des de Bellver de Cerdanya, Ariadna Oltra des de Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, i Helena Garcia Melero des de les piscines municipals de Montjuïc, a Barcelona. Aquest gran desplegament ha permès escoltar testimonis en primera persona, aprendre de la veu dels experts i mostrar milers d'activitats que s'han organitzat arreu del territori, que són l'essència de La Marató.

Amb el lema de "La Marató sempre batega", els continguts s'han anat articulant inspirant-se en el concepte simbòlic del batec, amb el cor com a protagonista del disseny visual i la proposta artística del programa, que ha entrat al plató de la mà de Quim Masferrer i Eloi Vila a partir de les 17.00. Des d'aquest moment, als estudis de TV3 a Sant Joan Despí, un escenari ple de caliu ha acollit més entrevistes i actuacions fins al moment "TN vespre".

A continuació, nit de gala amb les presentadores i presentadors al plató per oferir entreteniment i espectacle, combinats amb sensibilització i divulgació científica amb testimonis i persones expertes de l'àmbit sanitari. El programa ha comptat amb actuacions musicals d'artistes nacionals i internacionals del disc de La Marató, tant en directe a les diferents seus i al plató com actuacions irrepetibles rodades en localitzacions tan especials com el Món Sant Benet, la plaça del Baluard de Sitges o el refugi Niu de l'Àliga a La Molina.

Pablo López, Els Catarres, La Pegatina, Judit Neddermann, Macaco, Momi Maiga, Lildami, Sicus Carbonell, Las Migas, Magalí Sare, Maruja Limón, Antonio José o els colombians Morat, entre d'altres, han interpretat temes del disc. A més, s'ha comptat amb les actuacions d'altres artistes que s'han volgut sumar a La Marató, com Salvador Sobral, Miki Núñez, Alfred García, Ginestà, The Tyets, Queralt Lahoz, Elena Gadel, Flora, el Mag Lari i l'espectacle "Love, love, love" protagonitzat per Ramon Gener i Jose Corbacho. Aquesta és la tercera edició en què els osonencs Obeses, amb Arnau Tordera al capdavant, han estat la banda de La Marató.

 

 

Un any més, La Marató ha tingut un altre cop un disc número u, un llibre, una samarreta solidària... Aquest any, a més, s'ha recuperat el públic al plató, després que l'edició passada tornessin els voluntaris i les seus telefòniques per rebre les trucades al 900 21 50 50. A més del telèfon, també s'han pogut fer donatius per internet (tv3.cat/marato), transferència bancària, Bizum (333 33) i caixers automàtics. Les aportacions per a la salut cardiovascular es podran fer fins al 31 de març del 2023.

En aquesta Marató també entitats i col·lectius d'arreu de Catalunya han posat a prova el seu enginy per sumar fons al marcador del programa, amb 3.132 iniciatives de 2.126 entitats que s'han estès per les 42 comarques catalanes i fora de Catalunya, amb centenars de milers de participants a l'edició de La Marató que ha tingut més mobilització que mai.

Una Marató que l'audiència també ha pogut seguir a través dels mitjans digitals de TV3 i Catalunya Ràdio. Hi ha hagut una àmplia cobertura de la jornada, amb el seguiment de les diferents activitats solidàries i les actuacions musicals, així com entrevistes i reportatges divulgatius, que han acabat amb la foto del marcador final. També ho han seguit els perfils de Twitter, Instagram, Facebook, TikTok i els canals de YouTube. Al mòbil, a la televisió connectada, a la tauleta o a l'ordinador: La Marató s'ha pogut seguir des de qualsevol dispositiu, en directe i a la carta.

Els fons de La Marató 2022 impulsaran la recerca sobre la salut cardiovascular 

Millorar la qualitat i l'esperança de vida de les persones que conviuen amb un problema de salut cardiovascular són els objectius de la recerca biomèdica que impulsaran els fons recaptats en aquesta edició del programa, a més de sensibilitzar els ciutadans sobre unes patologies que són la principal causa de mort als països desenvolupats i un dels problemes actuals de salut pública més rellevants.

Els equips de recerca que treballen en salut cardiovascular podran optar als fons recaptats en la 31 edició de La Marató, a través de la convocatòria d'ajudes que la Fundació La Marató de TV3 obrirà el mes de febrer del 2023. Els treballs candidats seran sotmesos a un procés d'avaluació internacional, de contrastat rigor i transparència. El Patronat de la Fundació, a proposta de la Comissió Assessora Científica, farà públics els projectes més ben valorats i que seran finançats amb els recursos disponibles. Aquesta decisió es donarà a conèixer durant el darrer quadrimestre del 2023. L'any 2028, els investigadors que hauran treballat en aquesta recerca exposaran els resultats obtinguts en un acte de retorn social organitzat per la Fundació.  

En les últimes tres dècades, La Marató ha recaptat més de 236 milions d'euros (xifra provisional fins al 31 de març del 2023), ha finançat un total de 985 projectes de recerca, que han estat desenvolupats per 1.639 equips gràcies a la implicació de prop de 9.700 investigadors. Uns recursos que la converteixen en una de les principals fonts impulsores de la recerca biomèdica a Catalunya i en una potent plataforma de sensibilització i divulgació social de les malalties tractades.

Els donatius per a La Marató de la salut cardiovascular es podran fer fins al 31 de març del 2023 per tots els canals que s'indiquen a la pàgina: tv3.cat/marato/donatius. 

Per saber com progressa la investigació impulsada per edicions anteriors de La Marató, la Fundació tornarà a organitzar, després de la pandèmia, un cicle de visites guiades als centres de recerca d'arreu de Catalunya. Entre els mesos de març i juny del 2023, centenars de ciutadans podran conèixer els fruits de la seva solidaritat en més de 40 visites en 14 institucions capdavanteres en recerca biomèdica. Les inscripcions són gratuïtes i es poden fer a través de la web  visitesrecercamarato.tv3.cat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut