La Marató recapta 6,4 milions d'euros per les malalties respiratòries en 16 hores de solidaritat
- TEMA:
- La Marató
El marcador de La Marató de 3Cat per les malalties respiratòries ja ha recollit 6.434.613 euros, que es destinaran a la recerca científica.
Les donacions solidàries a La Marató es poden continuar fent per internet, al web de La Marató, per Bizum, mitjançant una transferència bancària i directament fent un ingrés per caixer automàtic.
Han estat més de 16 hores de programació ininterrompuda i en directe per ràdio, televisió i els canals digitals aquest diumenge 15 de desembre per sensibilitzar i recaptar fons per a la investigació de les malalties respiratòries.
Com cada any, La Marató s'ha posat en marxa a Catalunya Ràdio amb una edició especial d'"El suplement", dirigit i conduït per Roger Escapa.
La Marató radiofònica ha començat a les vuit del matí i ha comptat amb la participació d'experts en l'àmbit de la salut i la recerca, testimonis de totes les edats i connexions en directe arreu del territori per donar visibilitat a les malalties respiratòries.
A les 9.30 ha començat La Marató a TV3. En aquest cas, el fil conductor del programa han estat els espais a l'aire lliure, per reivindicar la importància de respirar aire net. Al llarg del dia s'ha posat el focus en l'impacte del tabaquisme, dels vàpers i de la contaminació en la salut humana.
Com sempre, els testimonis han estat al centre de La Marató i hem pogut conèixer històries singulars com el que suposa competir en un esport d'elit quan es té una malaltia pulmonar.
Quatre escenaris
El plató central de La Marató ha estat al Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa, on antigament hi havia l'Hospital del Tòrax, dedicat a tractar pacients amb tuberculosi, la malaltia amb la qual va començar la recerca en el camp de la pneumologia. Albert Om ha conduït el programa des d'aquí en solitari, donant pas a tres platós situats en espais naturals.
A l'illa de Gràcia, al delta de l'Ebre, reserva de la biosfera per la UNESCO, els meteoròlegs Gemma Puig i Eloi Cordomí han posat l'accent en la importància de mantenir net l'aire que respirem.
Els periodistes esportius Xavi Valls i Marta Bosch han seguit La Marató des del Parc Olímpic del Segre, a la Seu d'Urgell, on han parlat d'esport i de com un estil de vida saludable ajuda a prevenir les malalties respiratòries.
Per últim, al costat de la seu telefònica de La Marató situada a l'Auditori Palau de Congressos de Girona, al parc de la Devesa, Marta Montaner i Manel Alías, s'han centrat en la importància de la recerca mèdica.
Agnès Marquès ha estat l'encarregada d'explicar-nos com es viu La Marató des de la seu telefònica de la Fira de Barcelona, un dels punts on es recullen les donacions.
Com es viu quan falta l'aire
Els ofecs, les infeccions recurrents i els ingressos hospitalaris habituals són la realitat per a moltes persones -adults, infants i joves- que conviuen amb una malaltia respiratòria. I és que, actualment, poques tenen cura, tot i els avenços en la recerca dels últims anys que han permès augmentar la qualitat i l'esperança de vida dels pacients.
La Marató ha fet visible aquesta realitat, sovint molt desconeguda, a partir del testimoni directe d'una trentena de persones que ens han explicat les seves vivències amb malalties tan freqüents com l'MPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica), l'asma, l'apnea obstructiva del son o les al·lèrgies.
També hem conegut testimonis de malalties no tan prevalents, però de gran impacte per la seva gravetat, com la fibrosi pulmonar, el càncer de pulmó, la fibrosi quística o la hipertensió pulmonar.
3.600 activitats populars per recollir diners
Com cada any s'han organitzat activitats solidàries per recaptar diners per La Marató. Aquest any s'han fet 3.600 activitats repartides per tot el territori.
Un exemple és el partit de futbol organitzat pel Terrassa Futbol Club en què han participat cares conegudes del món de la música, la interpretació, l'esport i el periodisme, agrupades en dos equips: GLS i AFLOFARM. La recaptació de l'entrada s'ha sumat al marcador de La Marató.
Molta música i entreteniment
I com a cada Marató, artistes de tots els gèneres i estils han desfilat pel plató i han interpretat temes que tenen com a fil conductor la necessitat de respirar a ple pulmó. Són alguns dels artistes que han col·laborat amb el disc de La Marató 2024 i que inclou temes com la cançó coral "Respirem".
Mariona Escoda, Edu Esteve i Raquel Sans, Sole Giménez, l'Orfeó Català i el Cor Respira, de l'Hospital de Bellvitge; Elena Gadel, Miki Núñez, els concursants d'Eufòria Misty i Julien, i els Beta del SX3, són alguns dels intèrprets que no s'han volgut perdre aquesta edició de La Marató.
A banda dels cantants del disc, La Marató ha gaudit les actuacions del portuguès Salvador Sobral, acompanyat per l'Orfeó Català i el Cor Respira; de la cantautora mallorquina Maria Jaume des de la Vall d'Aran i de Pau Vallvé, que presenta el seu nou disc.
També s'ha fet un homenatge a "Mar i cel" amb motiu del comiat dels escenaris de Dagoll Dagom.