La Marató de TV3 lliura més de 6 milions per a recerca sobre malalties mentals
La Fundació La Marató de TV3 lliura més de 6 milions d'euros recaptats el 2008. Els ajuts permetran impulsar 26 projectes de recerca biomèdica d'excel·lència sobre malalties mentals, que seran desenvolupats per 42 investigadors principals i els seus equips, provinents de 35 centres de recerca de Catalunya, l'Estat espanyol i Europa.
Els investigadors premiats, la comunitat científica i personalitats del món social i polític han assistit avui a l'acte de lliurament d'ajuts, que ha tingut lloc a la Facultat de Medicina del Campus Clínic de la Universitat de Barcelona. Conduït per les periodistes Lídia Heredia i Raquel Sans, l'acte ha comptat amb la presència de la consellera de Salut, Marina Geli, el vicedegà de la Facultat de Medicina de la UB, Albert Torras, i el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3, Albert Sáez.
La consellera de Salut, Marina Geli, ha declarat que La Marató de TV3 "té la capacitat de generar confiança en les bondats de la ciència i les institucions de recerca del país". Geli també ha destacat la rellevància que ha aconseguit la biomedicina a Catalunya en els darrers anys i en aquest sentit, ha incidit en la contribució de La Marató per convertir-la en un "àmbit de present i futur al país".
Per la seva banda, el vicedegà de la Facultat de Medicina de la UB, Albert Torras, ha qualificat d'"orgull i satisfacció" l'acte d'avui, perquè "reconeix públicament l'excel·lència del coneixement en benefici de la societat".
En la seva intervenció, el president de la CCMA i de la Fundació La Marató de TV3, Albert Sáez, ha expressat que La Marató del 2008 "comença realment avui, quan es fa el lliurament dels ajuts als investigadors, el treball dels quals permetrà obtenir avenços en el camp de les malalties mentals". Amb una sòlida trajectòria (17 edicions, 515 projectes finançats i més de 82 milions d'euros recaptats) La Marató, segons ha expressat Sáez, "renova la confiança dels ciutadans per la gestió transparent que la Fundació fa dels fons recaptats".
L'acte científic s'ha completat amb la conferència "La psiquiatrització de la vida quotidiana: ni tant ni tant poc", pronunciada pel doctor Miquel Casas, catedràtic de Psiquiatria de la UAB i cap del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Vall d'Hebron.
26 projectes de recerca sobre malalties mentals
Els fons recaptats a La Marató 2008, dedicada a les malalties mentals, permetran impulsar un total de 26 projectes de recerca. D'aquests, 12 són unitaris, és a dir, es desenvoluparan en un únic centre de recerca, i 14 són coordinats, fet que implicarà el treball conjunt dels centres de recerca catalans amb d'altres institucions de l'Estat Espanyol i d'Europa. Per àrees de recerca, 12 projectes corresponen a recerca bàsica, 10 a recerca clínica, 3 a recerca epidemiològica i serveis sanitaris i 1 a combinacions de les diferents àrees.
Un total de 4 institucions de recerca espanyoles i 2 europees, coordinades per centres catalans, treballaran en el desenvolupament d'aquests treballs. Els resultats d'aquests projectes, que es desenvoluparan en el termini de 3 anys, seran presentats l'any 2013 en el marc d'un simposi organitzat per la Fundació La Marató de TV3.
Entre els mesos de maig i setembre, 131 científics especialistes en malalties mentals procedents de 17 països han avaluat els 151 projectes presentats per 81 institucions de recerca en un procés per consemblants (peer review), que en garanteix la rigorositat i transparència. L'avaluació dels projectes, gestionada per l'Agència d'Avaluació de Tecnologia i Recerca Mèdiques, del Departament de Salut, determina la seva qualitat científica i rigor metodològic, així com la seva rellevància i possibilitat de desenvolupament.
Entre el 1992 i el 2007, La Marató de TV3 ha permès finançar 515 projectes de recerca d'excel·lència, tot destinant-hi més de 70 milions d'euros. D'aquesta manera, la Fundació La Marató de TV3 esdevé la segona font de finançament de la recerca a Catalunya després del FIS (Fondo de Investigación Sanitaria).