Una màquina expenedora de mascaretes al metro de Berlín (EFE / Clemens Bilan)

La mascareta, obligatòria a Alemanya per anar en transport públic

Berlín s'ho ha repensat i també ordena portar mascareta o mocador de coll als comerços
Oriol Serra Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

L'ús de mascaretes o d'un simple mocador de coll és obligatori des d'aquest dilluns a la major part d'estats federats alemanys. Això sí, hi ha matisos entre uns i altres.

Per exemple, al Rin del Nord-Westfàlia o a Brandenburg, la norma s'imposa tant al transport públic com als comerços. A Berlín, que dilluns va decidir que la mascareta només fos obligatòria al ferrocarril urbà, al metro, al tramvia i als autobusos, s'ho han repensat i han decidit que, des d'aquest dimecres, també calgui dur-ne a les botigues. 

Una diferència remarcable són les sancions. Mentre que a Baviera es preveuen multes de fins a 150 euros, a Berlín es preveu, com a molt, convidar els infractors a baixar del vagó o de l'autobús.

A Berlín cal dur mascareta o mocador al transport públic, però no als comerços (EFE / Clemens Bilan)


Baviera és el land més afectat pel coronavirus i amb més restriccions. S'hi han registrat 41.000 contagis i 1.621 morts, del total de 155.193 infeccions i 5.750 morts a tot el país verificades per l'Institut Robert Koch. El Rin del Nord-Westfàlia, tot i ser el segon estat federat amb més incidència, no ha pres mesures tan severes.

La cancellera, Angela Merkel, ha recordat que no es pot abaixar la guàrdia per la possibilitat de recaigudes. A Alemanya es manté la norma del distanciament social, però no s'ha prohibit fer esport de forma individual a l'aire lliure ni les sortides dels grups de persones que conviuen en un mateix domicili.
 

Màquines expenedores de mascaretes al metro

El que amoïna més els alemanys no són les multes per incompliments, sinó aconseguir una mascareta. De moment, al metro de Berlín se'n poden comprar en algunes màquines expenedores. I qui no corre, vola. En una paradeta de mascaretes han exhaurit les existències en dues hores.

Les mascaretes a la venda en aquesta màquina del metro de Berlín són de cotó (EFE/Clemens Bilan)

 

El negoci està garantit, sobretot si el producte se sap vendre bé. Per exemple, Bax Werker, modista, destaca la facilitat amb què es poden desinfectar les mascaretes que comercialitza:

"Estan cosides amb una doble passada. Els virus es moren als 70 graus. Això vol dir deixar la mascareta a la pica i abocar-hi al damunt aigua gairebé bullint".

 

Precisament, l'avió de càrrega més gran del món, segons la ministra federal de Defensa alemanya, ha descarregat a l'aeroport de Leipzig-Halle els primers 10 milions d'una comanda de 25 milions de mascaretes procedents de la Xina. El moment, transmès per televisió, s'ha convertit en un acte de propaganda política en tota regla.

L'arribada de 10 milions de mascaretes s'ha transmès per televisió a Alemanya (Reuters / Hannibal Hanschke)


Desconfinament gradual

A tot el país es mantenen tancats els bars i restaurants, que sí que poden oferir menjar per endur, cosa que, de vegades, fa que, al seu voltant, es faci pícnic.

La cancellera i els lands s'han de reunir dijous que ve i podrien acordar mesures sobre les misses i la Bundesliga. La setmana passada, a Saxònia-Anhalt es van autoritzar misses per a un màxim de 50 fidels, amb l'obligació que estiguin separats per 1,5 metres. I aquest podria ser el model per a la resta del país.

En el cas de la lliga de futbol, suspesa al març, tot i que la decisió depèn de cada estat, s'estudia la data del 9 de maig perquè es tornin a jugar partits, però sense públic.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut