La mascareta també protegeix de les al·lèrgies, malgrat un nou augment del pol·len
- TEMA:
- Salut
L'obligatorietat de dur mascareta per prevenir la Covid està comportant altres beneficis en la salut. Aquest any, amb prou feines hi ha hagut grip, per exemple. Ara, a l'inici de la primavera, les persones amb al·lèrgies tindran menys problemes pel fet de dur mascareta.
Segons, Jordina Belmonte, coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, la mascareta filtra molts tipus de partícules que hi ha a l'aire.
"Fa de filtre, no només de la Covid-19, sinó també de les partícules de pol·len, d'espores de fongs, partícules sòlides que hi hagi a l'aire, dels òxids de nitrogen, etcètera."
Les mascaretes redueixen fins a un 80% de les partícules de pol·len en l'aire que s'inhala. Segons Jordina Belmonte, dur mascareta "és de les coses que hauríem d'integrar, que els països asiàtics ho tenen integrat".
L'any passat hi va haver altes concentracions de pol·len, però, entre el confinament i la mascareta, hi va haver molts pacients al·lèrgics que es van trobar millor. Aquesta primavera s'espera que passi el mateix, tot i que es preveuen altes concentracions de pol·len, mentre que l'estiu es presenta amb nivells normals, segons les previsions de la UAB.
Hi ha més al·lèrgics a pol·len d'arbres, i aquesta primavera augmentarà el del xiprer, el plàtan i l'olivera. D'al·lèrgics a les herbes, n'hi ha menys i el pol·len a la parietària, les gramínies, els blets i l'artemísia es preveu que disminueixin aquest any.
Els experts han constatat que substituir els plàtans per alguna altra espècie, com es fa a a Barcelona, funciona. Actualment, segons els experts, la corba de casos d'al·lèrgia al plàtan és més preocupant a Vielha que a Barcelona.
No confondre al·lèrgia amb símptomes de Covid
Hi ha pacients amb al·lèrgia respiratòria amoïnats per si poden confondre alguns símptomes amb els de la Covid. Segons Joan Bartra, president de la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia, l'al·lèrgia fa picor als ulls, al paladar i al nas.
"Una patologia al·lèrgica no dona dolor a la gola, no dona febre, no dona un quadre pseudogripal, i la Covid ho dona, i, després, aquest impacte de l'olfacte."
Un estudi de la Universitat Tècnica de Munic i el Helmholtz Zentrum Munic, a Alemanya, ha alertat que un augment de quantitat de pol·len a l'aire va seguit de més infeccions per Covid. Sobre aquest estudi, el doctor Joan Bartra ha dit que es podria explicar per alguna alteració immunitària, però encara no hi ha conclusions.
"No s'està comportant, la Covid, de forma especialment agressiva amb els nostres pacients amb al·lèrgia respiratòria."
En aquest estudi, la catedràtica de Medicina Mediambiental de l'Institut Helmholtz, Claudia Traidl-Hoffmann, recomana precisament que "l'ús d'una màscara de filtratge de partícules quan les concentracions de pol·len són elevades pot mantenir el virus i el pol·len fora de les vies respiratòries".
Per als al·lèrgics, la generalització de la mascareta és un avantatge. Els especialistes ja la recomanaven, però, fins fa un any, no els feien gaire cas perquè els pacients deien que els miraven pel carrer.
- ARXIVAT A:
- Salut Medi ambient Covid-19