La matança de Rafah: 20 morts en un dels llocs "segurs" on Israel desplaça la població de Gaza

Un míssil aire-terra d'Israel ha tocat el casc urbà de Rafah, al sud de Gaza. Gairebé tots els morts hi havien arribat desplaçats de Gaza ciutat i Khan Yunis
Enllaç a altres textos de l'autor

Joan Roura

Periodista de la secció d'Internacional de TV3

@joanrourav
Actualitzat
TEMA:
Guerra a Gaza

Aquesta nit ha tocat Rafah, la ciutat més al sud de Gaza, enganxada ja a la frontera amb el Sinaí egipci. Era un dels llocs "segurs" cap on Israel ha anat desplaçant forçosament durant dos mesos bona part de la població del nord de la franja. Una zona on s'amunteguen el 80% dels 2.300.000 gazians.

El nucli urbà de la ciutat ha estat objectiu de l'aviació israeliana. Un edifici demolit amb almenys un míssil aire-terra. El pilot hi ha matat almenys 20 persones, la majoria dones i nens. Gairebé tots desplaçats prèviament de Gaza ciutat i Khan Yunis.
 

Cap lloc és segur

El pare de la Mona, Mohammed Adwan, amb la nena als braços i tots dos supervivents, clamava: "Hem aconseguit sortir de la runa. No sabem què ha passat. Encara busquen cinc persones; cinc més ja estan mortes. Com pot veure són infants. Aquests són els objectius d'Israel!"

Moeen Qanan, veí de Rafah, descrivia aquest matí a la morgue la gent que hi vivia: "Canalla, vells que ja passaven gana. Estaven aquí tranquil·lament i els han llançat un míssil. Eren desplaçats de Gaza, de Khan Yunis, després cap aquí, a Rafah, creient que estarien més segurs. Però cap lloc és segur. També hi vivien metges, funcionaris. Civils. La major part eren nens".

"Dels morts, 16 nens. Quin mal fan? Voldria entendre-ho. Quin mal han fet? Els han destrossat. Alguns eren irrecognoscibles."

Rafah és la ciutat més al sud de Gaza, enganxada ja a la frontera amb el Sinaí egipci, que ha estat objecte del bombardeig israelià (AFP)

El Vietnam d'Israel

L'exèrcit israelià ha matat ja més de 21.000 persones a Gaza, i els menors morts s'acosten als 9.000; de ferits, uns centenars més, segons l'Unicef. La destrucció del ja precari sistema hospitalari que tenia Gaza és gairebé completa.

La intensitat dels 84 dies de bombardejos israelians no tenien precedents des dels nord-americans a la guerra del Vietnam. Prop de 30.000 bombes abocades en un territori de 361 quilòmetres quadrats (la superfície del maresme).

El 40% de les bombes són de caiguda lliure i danys indiscriminats, sense tecnologia "intel·ligent". Almenys 500 de mitja tona de pes, capaces de matar i ferir en un radi de 300 metres al voltant.

Si per la munició es poden intuir els objectius, la de Gaza s'assembla més a una operació de terra cremada que de caça de l'enemic, Hamas.
 

Danys irreparables

L'ONG Metges del Món ha publicat avui mateix un informe alertant dels danys irreversibles per la salut mental dels gazians que comportarà la intensitat i la duració de la campanya israeliana. Els més vulnerables a les afectacions psicològiques, com en totes les guerres, són els infants.

El resultat més probable, diu Metges del Món, és "una afectació psicològica a llarg termini en la majoria de la població", especialment per estrès posttraumàtic. Conclou que és imperiós aconseguir un alto el foc perquè els danys d'aquesta mena són completament indiscriminats.


Sense notícies d'alto el foc

L'alto el foc no sembla proper. Una delegació de Hamas ha tornat avui al Caire per avaluar les propostes egípcies. Egipte és ara qui centra els esforços per aturar la guerra, però ja va haver de suspendre un intent anterior perquè Hamas i Israel no belluguen posicions.

Hamas proposa alliberar els 130 ostatges que reté (la xifra no és coneguda amb exactitud) a canvi d'un cessament de les hostilitats; Israel només ofereix una treva temporal i manté l'objectiu de destruir l'enemic.

La pressió internacional és de molt baixa intensitat amb el Consell de Seguretat de l'ONU virtualment de vacances i el precedent de dos vetos nord-americans contra l'alto el foc. L'última resolució instant a incrementar l'ajut humanitari a Gaza tampoc s'ha notat sobre el terreny. Avui mateix, l'UNRWA (Agència de l'ONU pels Refugiats Palestins) ha denunciat que soldats israelians havien disparat contra un comboi d'ajuda.

Un edifici ha quedat demolit per l'impacte d'almenys un míssil aire-terra (Reuters)

Nous desplaçaments forçosos

Enmig d'aquest bloqueig gairebé total, Israel manté exactament la mateixa política de pressió contra la població civil. Ara mateix està forçant una nova onada de desplaçaments al centre de Gaza. Estan abandonant casa seva unes 150.000 persones més, empeses pels tancs que han entrat per l'est al camp de refugiats de Bureij, nou objectiu afegit als camps ja atacats de Nuseirat i Maghazi on hi ha hagut desenes de morts aquesta setmana.

A banda dels tancs, els israelians avancen amb les excavadores blindades Caterpillar de gran tonatge i capacitat per enderrocar qualsevol edifici.

Tot plegat sembla indicar, doncs, que Gaza començarà l'any 2024 sotmesa a la mateixa violència amb què està acomiadant el 2023.

 

ARXIVAT A:
Guerra a Gaza Gaza Israel
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut