La presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, en una roda de premsa de la Llotja de Mar (ACN/Aina Martí )

La meitat de fons europeus encara no s'han distribuït, segons la Cambra de Barcelona

Un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona constata que el repartiment és poc àgil, i que les empreses privades són les que en surten més mal parades

Actualitzat

La Cambra de Comerç de Barcelona ha fet un crit de l'alerta per la lentitud de les administracions a l'hora de mobilitzar tots els diners disponibles dels fons Next Generation. Segons els seus càlculs, entre el gener i l'octubre d'aquest any, tant el govern espanyol com la Generalitat només han distribuït la meitat del que tenien al seu abast. I falta encara molt perquè s'executin tots els projectes.

"Hi ha un problema de lentitud en la gestió, i no de falta d'interès de les empreses. El sistema dissenyat per l'estat és poc o gens adequat per a una gestió eficaç, però la lentitud és compartida entre totes les administracions", assegura Mònica Roca, presidenta Cambra de Comerç de Barcelona.

En el cas del govern espanyol, ha transferit la meitat dels diners assignats a les comunitats autònomes i a les empreses. Ara bé, els ministeris van més lents a l'hora d'executar la part que els toca.

En aquest cas, la Cambra utilitza el concepte "grau de realització", que inclou les obligacions reconegudes (concursos publicats i adjudicacions a projectes concrets) i les transferències a la resta d'administracions, com ara les comunitats autònomes. Aquest grau de realització estaria en el 49% dels fons disponibles.

Pel que fa a la Generalitat, la Cambra es fixa en el "grau d'acompliment" de les transferències rebudes; en definitiva, quina part dels diners rebuts s'han aconseguit mobilitzar. I en aquest cas, entre el gener del 2021 i el desembre del 2022, dels més dels 2.193 milions ingressats en forma de subvencions i transferències de l'estat, se n'han mobilitzat el 51%. I en queden al voltant de 1.000 milions per concretar en concursos públics i projectes concrets. Roca ha assegurat que "cal un crit d'alerta" per agilitzar encara més la gestió dels fons, per poder-los aprofitar al màxim en el període que els correspon.

La Cambra també lamenta que, en les convocatòries públiques dels fons, Catalunya hagi rebut prop del 21% del total, mentre que en els que s'assignen directament per transferència "només en rep el 14,3%", per sota del pes del producte interior brut (PIB) i de la població de Catalunya sobre el total d'Espanya.


Fons encara per adjudicar

El pla del vehicle elèctric és un exemple clar del que està passant amb l'arribada dels fons europeus: té 3.000 milions d'euros assignats, però en una primera tanda se n'han distribuït 880. La meitat ha anat per a la fàbrica de bateries de Sagunt de Volkswagen i a l'electrificació de Seat Martorell.

I el mateix passa a Catalunya: les subvencions per a la rehabilitació d'edificis i eficiència energètica són la principal partida, però la meitat de les convocatòries segueixen obertes.

A Catalunya, la distribució d'ajudes s'ha frenat des de l'estiu. I, si segueixen a aquest ritme, a finals de l'any que ve encara no haurien mobilitzat els diners que han rebut fins ara.

Anar al contingut