La meitat de la població mundial tindrà sobrepès el 2035, el doble que ara
És la previsió de la Federació Mundial de l'Obesitat, que alerta que aquest problema tindrà unes conseqüències econòmiques equivalents a la pandèmia
Si les tendències actuals continuen, el 2035 s'haurà duplicat el nombre de persones al món amb sobrepès i obesitat, i serà una xifra realment astronòmica: la meitat de la població mundial.
Això seran més de 4.000 milions de persones, la meitat de les quals seran obeses, és a dir, 2.000 milions, i tot plegat serà d'aquí només 12 anys.
És el crit d'alerta que ha llançat la Federació Mundial de l'Obesitat, l'FMO, amb motiu del Dia de l'Obesitat, una diada de l'ONU que cau aquest dissabte 4 de març.
Aquestes dades són les conclusions de l'Atles de l'Obesitat que elabora anualment l'FMO, que indiquen que augmentarà sobretot entre els nens i els joves, i principalment als països pobres:
"El nostre últim atles prediu que més de la meitat de la població mundial viurà amb sobrepès i obesitat d'aquí 12 anys si la prevenció no millora."
Our latest #WorldObesityAtlas2023 study predicts that more than half of the global population will be living with overweight and obesity within 12 years if support does not improve.
World Obesity (@WorldObesity) March 3, 2023
➡️ Read it here: https://t.co/6FfYiCmSPO#WorldObesityDay ⭕ pic.twitter.com/tm9LMRZWxy
"L'atles d'enguany és una clara advertència"
En aquest sentit, Louise Baur, pediatra a la Universitat de Sydney i presidenta de l'FMO, reclama que cal actuar arreu contra els factors que promouen aquest augment:
"L'atles d'enguany és una clara advertència que si no s'aborda l'obesitat avui, correm el risc de tenir greus repercussions en el futur. És especialment preocupant veure que les taxes d'obesitat augmenten més ràpidament entre els nens i les nenes adolescents."
Les causes d'aquest augment són principalment canvis dietètics i comercials cap a aliments més processats, més sedentarisme i serveis sanitaris incapaços de fer-hi front.
Precisament els països on es preveu que augmenti més són els de renda baixa, principalment a l'Àfrica i a Àsia, on són els 10 que tenen pitjor pronòstic segons l'atles.
Calculen que tindrà un cost de 4 bilions d'euros
Aquest atles ha calculat també l'impacte econòmic que tindrà aquest augment del sobrepès al món: serà equivalent al que va provocar la pandèmia de la covid el 2020.
La xifra que han calculat són més de 4 bilions d'euros, gairebé el 3% del PIB mundial el 2035, molt més de l'impacte que té ja ara aquest problema.
Johanna Ralston, directora general de l'FMO, remarca que cal tractar-lo com un problema de salut pública, i no de responsabilitat personal de les persones que tenen sobrepès i obesitat:
"Siguem clars: l'impacte econòmic de l'obesitat no és culpa de les persones que viuen amb la malaltia, és el resultat de fracassos d'alt nivell a l'hora de proporcionar els sistemes ambientals, sanitaris, alimentaris i de suport que tots necessitem per viure una vida feliç i saludable."
37% d'adults obesos a Espanya el 2035
L'FMO ha calculat la predicció per a 183 països, i en el cas d'Espanya, a la pàgina 194 de l'atles, preveu que el 2035 hi haurà un 37% d'adults amb obesitat, una xifra considerada molt alta.
Malgrat això, l'increment anual en l'obesitat entre els adults fins llavors es considera mitjana, un 1,9%, però la dels nens, que arriba al 2,5%, es considera alta respecte als altres països.
Malaltia o mals hàbits?
Segons Albert Lecube, endocrinòleg de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, un problema greu és que encara es veu l'obesitat com una qüestió d'hàbits personals que, a més, estan estigmatitzats:
"És la malaltia més estigmatitzada juntament amb les mentals, per la societat i fins i tot pels professionals. Cal canviar la visió que és un vici: és una malaltia complexa, crònica i amb moltes causes."
Lecube recorda que hi ha causes metabòliques, endocrines i epigenètiques que fomenten l'acumulació de greix al cos, que cal afegir a les ambientals, com la mala nutrició o l'estrès.
Per això afirma que és un problema de salut que exigeix un enfocament multidisciplinari en unitats especialitzades, però que el sistema sanitari encara no acostuma a abordar-lo d'aquesta manera.
Estigma i risc de malalties greus
I així la imatge de la responsabilitat personal encara és la que preval, i per això els nens obesos són encara sovint objecte d'assetjament escolar, i els adults se senten estigmatitzats a la feina.
Segons dades de l'OMS, a més, gairebé 7 de cada 10 persones obeses se senten estigmatitzades pels professionals sanitaris, que són els que més haurien d'evitar-ho.
L'obesitat es defineix com l'acumulació excessiva de greix al cos en quantitats que són perjudicials per a la salut, perquè incrementa el risc de tenir malalties cardiovasculars, diabetis i càncer.
En aquest sentit, Lecube afirma que, encara que s'estigui sa, l'obesitat és un "caldo de cultiu" per a aquestes i altres malalties, i que només és qüestió de temps desenvolupar-ne una o altra.
- ARXIVAT A:
- Salut