L'última manifestació del 8M (ACN/Mique Codolar)

La meitat de les dones han patit violència masclista a Espanya

D'aquestes, el 13,7% han estat víctimes de violència sexual, segons una macroenquesta del Ministeri d'Igualtat que mostra la violència estructural que s'amaga en la societat
Actualitzat
TEMA:
Violència masclista

Més d'onze milions de dones a partir dels 16 anys han patit algun tipus de violència a Espanya durant la seva vida pel fet de ser dones, és a dir, el 57,3%, segons la macroenquesta del Ministeri d'Igualtat, que vol posar llum a una realitat amagada que va molt més enllà dels assassinats de dones.

El 21,5% de les dones han patit violència física i el 13,7% violència sexual en algun moment.

"És el símbol més brutal de la desigualtat existent en la societat", ha dit la ministra Irene Montero, que ha destacat que les dades que ara es fan públiques permeten anar més enllà:

"Aquesta macroenquesta revela també la base de l'iceberg i ens presenta una imatge més real de les dones al nostre país, una violència que és estesa, estructural, quotidiana i amb moltes conseqüències per a la vida de les dones i nens."

 

Dones mobilitzant-se per defensar els seus drets

 

Agressions de coneguts

També ha destacat que la majoria de les agressions sexuals, des de violacions fins a tocaments, les han comès coneguts de la dona. Un 21,6% de la violència sexual fora de la parella va ser comesa per un familiar, el 49% per un conegut i el 39,1% per un desconegut.

Hi ha múltiples violències i també múltiples conseqüències. Per exemple, ser víctima d'una violació multiplica per 6 el risc de tenir pensaments suïcides i també augmenta la possibilitat de consumir drogues o alcohol per afrontar el trauma.

 

Una realitat amagada

L'enquesta també diu que només el 8% de les dones que han patit violència sexual fora de la parella ho han denunciat. El motiu més citat per no fer-ho és que "eren nenes" quan van patir l'agressió (35,4%), seguit de no donar-hi importància (30,5%), la vergonya (25,9%) i la por que no les creguin (20,8%).

Les joves són les que més pateixen aquest tipus de violència, però són també les que més s'atreveixen a denunciar, però es troba a faltar més suport, com ha denunciat la ministra d'Igualtat:

"Les víctimes estan soles i aquesta soledat no és desitjada. Hi ha una victimització per part de les institucions, que no acaben de creure les víctimes i que traslladen a les dones aquesta falta de suport."

 

La violència masclista no afecta només les dones, també els fills en són víctimes directes. Actualment, més d'un milió i mig d'infants viuen en un entorn violent.

L'enquesta es va començar a fer el 1999 i es repeteix, aproximadament, cada quatre anys, i està basada en entrevistes a una mostra representativa de 9.568 dones més grans de 16 anys residents a Espanya.

Les xifres també parlen de 31 dones assassinades a mans de la seva parella o exparella en tot l'Estat aquest 2020. En són 1.064 des del 2003.

ARXIVAT A:
Violència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut