Joves fent pràctiques d'electricitat (ACN / Xavier Pi)

La meitat dels graduats de FP troba feina en menys de nou mesos: els estudis amb més sortida

La inserció labo­ral dels ense­nya­ments pro­fes­si­o­nals creix per tercer any con­se­cu­tiu i augmenten els contractes indefinits
Redacció Actualitzat
TEMA:
Educació

L'FP és una de les vies formatives que garanteix millor inserció laboral. De fet, més de la meitat dels estudiants que es van graduar en FP el curs passat han trobat feina uns mesos després.

Segons l'estudi d'Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals 2023, la taxa d'inserció laboral dels graduats en formació professional creix per tercer any consecutiu i se situa en el 54,49 %, una taxa que el 2021 era del 45,32%.

La inserció per als titulats en cicles formatius de grau superior arriba al 74%. I en el cas dels graduats en FP dual --que alternen la teòrica amb pràctiques en empreses-- troben feina gairebé immediatament el 66% dels alumnes, és a dir, dos de cada tres.

La consellera Simó en la presentació de l'estudi (Departament d'Educació)

La consellera d'Educació, Anna Simó i Castelló, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i el president del Consell General de Cambres de Catalunya, Josep Santacreu, han presentat aquest dilluns les principals conclusions de l'informe a la Llotja de Mar de Barcelona, acompanyats de la directora general de Formació Professional, Mercè Chacón Delgado.

L'empresa de pràctiques és la primera via d'obtenció de feina per als graduats. Simó ha exhortat les cambres a continuar engrescant les empreses a acollir estudiants en pràctiques. 

"El govern i els agents econòmics i socials hem de ser capaços de donar resposta a les expectatives formatives dels joves amb una oferta que respongui a les necessitats del teixit productiu i de serveis del territori. L'objectiu final és que en acabar la formació, l'alumnat d'FP trobi l'encaix en el mercat laboral."

Torrent ha explicat que la formació professional és clau "tant per oferir oportunitats de futur a les persones que volen treballar i impulsar les seves trajectòries professionals, com per millorar la competitivitat de les empreses i reindustrialitzar el país". En aquest sentit, Torrent ha destacat que aquesta és la legislatura de l'FP.

"El govern ha duplicat el pressupost dels itineraris formatius i el nombre de places de formació ocupacional."

Un instal·lador de plaques solars (Unsplash / Bill Mead)

Les professions amb més sortida

L'informe, elaborat pel Departament d'Educació i el Consell General de Cambres de Catalunya, analitza la situació laboral i formativa de les persones graduades el curs 2021-22, enques­ta­des entre sis i nou mesos després d'haver aca­bat els estu­dis. Durant aquest curs, 14.119 estudiants es van acollir a ensenyaments professionals, gairebé el doble que dos cursos enrere.
 

L'oferta d'energia i aigua i instal·lació i manteniment està enfocada a sectors emergents relacionats amb les energies renovables i el medi ambient.

Alumnes d'un cicle formatiu esportiu a l'Institut Pere Alsius de Banyoles (ACN/Aleix Freixas)

Continuïtat formativa

L'estudi mostra que la taxa de reinserció és més alta entre les persones graduades en un grau superior (GS) que en les d'un grau mitjà (GM), perquè majoritàriament els graduats mitjans opten per continuar la seva formació.

D'aquests, una gran majoria --un 83,46% dels casos-- ha optat per continuar amb un GS i en un 8,56%, un altre GM. Per la seva banda, els graduats en GS que opten per la continuïtat formativa evolucionen cap a la universitat en un 61,73% i cap a un altre GS, en un 21,23%.
 

Més contractació indefinida i més ben pagats

L'estudi també mostra que augmenta el percentatge de contractació indefinida entre tots els graduats d'FP. Així entre els tècnics superiors passa del 46,07% de l'any passat al 63,57% del 2023. Pel que fa als tècnics de grau mitjà, la contractació indefinida ha augmentat del 35,2% al 53,13%.

Finalment, l'informe també mostra un increment de retribucions entre els graduats, amb ingressos nets superiors a 1.500 € el 20,94% dels graduats en GS i el 14,11% dels de GM. Ara bé, Chacón ha lamen­tat que la bretxa de gènere continua i ha pre­ci­sat que pre­do­mi­nen els sala­ris infe­ri­ors de les dones, per sota dels 1.200 euros nets.

 

ARXIVAT A:
Educació
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut