La mesa del Congrés haurà de decidir si suspèn els presos electes i altera la majoria

Serà la primera patata calenta que haurà d'afrontar Meritxell Batet, si dimarts es confirma com a presidenta del Congrés
Redacció Actualitzat
TEMA:
Judici procés

Dimarts, un cop constituït el Congrés, la nova mesa haurà de prendre la primera gran decisió de la legislatura: què fer amb els polítics empresonats.

Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull recolliran aquest dilluns la seva acta de diputat i dimarts seran al Congrés. La seva situació com a presos i processats pot fer que es repeteixi la situació que ja es va viure al Parlament de Catalunya i acabin sent suspesos.

En el cas del Parlament, va ser el magistrat instructor Pablo Llarena el que va marcar el camí de la suspensió. Ara, però, el Tribunal Suprem no s'ha pronunciat. La sala s'ha limitat a permetre als presos electes anar a recollir l'acta i a la constitució del Congrés, però ja els ha imposat que no podran fer ni rodes de premsa ni reunions de treball.

 

Els informes que elaborin els serveis jurídics de la cambra, doncs, serà clau de cara a la decisió final que prengui la nova mesa del Congrés. Des del Congrés dels Diputats recorden que el reglament de la cambra no permet la delegació del vot, que va ser la fórmula del magistrat Pablo Llarena que va implantar el Parlament de Catalunya.

La situació dels diputats a la presó serà, doncs, la primera patata calenta que haurà d'afrontar Meritxell Batet, si dimarts es confirma com a presidenta del Congrés. Hores després haurà de convocar la primera reunió de la mesa de l'òrgan parlamentari.

 



Majories retocades

Si finalment Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull no poden participar en la votació d'investidura, això podria aplanar el camí a Pedro Sánchez. La majoria absoluta necessària ja no seria de 176 vots. I al Congrés ja hi ha algun precedent semblant.

Va ser el desembre del 1989. Felipe González va ser investit president del govern espanyol, en primera votació. Amb 167 vots, el llindar de la majoria absoluta havia baixat. Entre altres, els diputats d'Herri Batasuna van ser expulsats de la cambra i no van participar en la votació després d'un debat carregat de tensió.

Si als quatre diputats a la presó se'ls impedeix votar, la majoria absoluta es podria situar en 174 diputats. A Pedro Sánchez, per tant, se li obriria la porta a una investidura amb el suport d'una combinació de partits, fins i tot amb els vots en contra d'Esquerra Republicana i Junts per Catalunya.

ARXIVAT A:
Judici procés Procés català Govern empresonat Eleccions 28A
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut