La mesa rebutja reconsiderar el vot delegat de Comín i Cs ho portarà al Constitucional
Ciutadans justifica el recurs d'empara al TC davant la "inacció" de Rajoy
La mesa del Parlament, amb majoria independentista, ha rebutjat les peticions de reconsideració de Ciutadans, el PSC i el PP, perquè no s'acceptés la delegació de vot de Toni Comín, aprovada aquest dimarts.
La mesa ha seguit el mateix criteri que amb Carles Puigdemont, quan ja va rebutjar les peticions per revocar la seva delegació de vot. Ha considerat, com defensaven JxCat i ERC, que tant Comín com Puigdemont s'han entregat a la justícia belga i alemanya.
Cs, PSC i PP han argumentat que hi ha avisos del TC contraris a aquesta delegació de vot amb unes mesures cautelars que expliciten que una persona en cerca i captura no pot delegar el seu vot.
Inés Arrimadas ja ha anunciat que presentaran un recurs d'empara al TC per la delegació de vot de Puigdemont i Comín, davant la "inacció del govern" de Rajoy.
La Mesa del Parlament acaba de denegar nuestra petición de reconsideración sobre la delegación del voto de Comín. Agotada ya la vía parlamentaria y ante la inacción del Gobierno respecto a la delegación de voto de Puigdemont y Comín, vamos a presentar recurso de amparo ante el TC
Inés Arrimadas (@InesArrimadas) 25 d'abril de 2018
Des del PP han assegurat que aquest dijous anunciaran si també recorren al TC. El president espanyol ja va anunciar aquest dimarts que estudiava "accions legals" davant la possible delegació de vot de Comín.
Comín vota per primer cop
Comín ha votat per primer cop aquest dimecres en el ple del Parlament, que ha començat a les deu del matí, i ho ha fet a través de Sergi Sabrià. La cambra ha aprovat les primeres iniciatives de la legislatura també amb els vots delegats de Carles Puigdemont i els diputats que estan empresonats.
Durant el ple, Arrimadas ha sol·licitat la paraula per expressar el seu "desacord absolut" amb la decisió de la mesa.
"La delegació de vot no està pensada per als fugits de la justícia. Presentarem recurs d'empara. La mesa del Parlament funciona més com a gabinet d'advocats dels fugits de la justícia que com a representants de tots els catalans."
El ple ha votat a favor de dos informes sobre el compliment del pressupost de despesa del Parlament. Tots els grups hi han votat a favor, excepte la CUP, que s'ha abstingut perquè les retribucions dels alts càrrecs del Parlament "estan molt allunyades" del que guanya la majoria de la ciutadania.
Sí que s'ha aprovat per unanimitat retornar la paga extra del 2012 als funcionaris després que Soraya Sáenz de Santamaría presentés un decret llei.
El ple del #Parlament convalida per unanimitat el decret llei de Soraya Sáenz de Santamaría que permetrà als funcionaris cobrar l'últim tram de la paga extra del 2012. pic.twitter.com/K1Ib0LKZSU
Jordi Corbalan (@jcorbalan) 25 d'abril de 2018
També s'ha convalidat un altre dels decrets del 155, el que preveu prorrogar els pressupostos de la Generalitat. Catalunya en Comú-Podem s'hi ha abstingut i la CUP hi ha votat en contra. Aquest decret i el del retorn de la paga extra havien de validar-se el 5 d'abril, però es van retirar de l'ordre del dia a petició de la majoria independentista.
JxCat, ERC i la CUP van al·legar llavors que el reglament del Parlament obligava el govern que signava un decret a comparèixer davant del ple abans de la convalidació, però l'executiu espanyol va descartar-ho i va demanar que es votés directament.
En un informe, els lletrats del Parlament van assegurar que, tot i que el reglament ho especifica, l'Estatut no hi obliga i que no convalidar els decrets del 155 "podria infringir" el dret dels diputats.
El president cessat pel 155 ja va poder votar delegadament en un ple en què es va tombar la petició de Cs d'obligar Torrent a comparèixer a l'hemicicle per donar explicacions sobre la situació de "bloqueig" institucional.
Permet una investidura sense la CUP
Sense que de moment s'albiri cap nova data per al debat d'investidura, les delegacions de vot de tots dos permeten investir un candidat independentista en segona volta encara que la CUP s'abstingui.
Mentrestant, Junts per Catalunya treballa perquè Puigdemont pugui ser el candidat a través de la reforma de la llei de la presidència, que continua a l'espera del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries.
La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha recalcat aquest matí que el seu candidat és Puigdemont, però ha admès a "Els Matins" de TV3 que la seva investidura no seria del tot efectiva.
"En el moment en que ell no pot entrar al Palau de la Generalitat perquè sinó ens el detindrien, segurament la paraula efectiva no és la que s'escau. Però jo hi vull afegir uns quants adjectius; és una investidura justa, sí; és una investidura necessària, sí; és una investidura de reconeixement, també".
Pascal ha assegurat que Puigdemont està parlant amb molta gent per si cal proposar un candidat alternatiu en cas que ell no aconsegueixi ser investit.