La mesa paralitza la tramitació d'urgència de la declaració de JxS i la CUP mentre estudia la petició de C's i el PSC
La mesa del Parlament paralitza, de moment, la tramitació d'urgència de la declaració d'inici del procés cap a la independència, després dels escrits de PSC i Ciutadans perquè es reconsiderés la proposta
La mesa del Parlament ha aturat el tràmit per via d'urgència de la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP que té per objectiu posar en marxa un futur estat català. El motiu és que Ciutadans i el PSC han presentat aquest dimecres dues propostes de resolució, que tenen el suport del PP, en què demanen que la mesa no admeti a tràmit la iniciativa sobiranista i això n'ha paralitzat automàticament la tramitació.
Fonts parlamentàries han explicat que la mesa ha aprovat, d'una banda, la tramitació de la declaració independentista per la via d'urgència, com demanaven Junts pel Sí i la CUP, però d'una altra s'ha suspès la tramitació fins que es resolgui la petició de Ciutadans i el PSC. Per resoldre-ho, s'ha de reunir la Junta de Portaveus. I aquí s'hi afegeix un altre problema: aquest òrgan no es pot reunir perquè el Partit Popular encara no s'ha constituït com a grup parlamentari.
Reglamentàriament, ho pot fer fins dijous de la setmana que ve. I aquí s'obre un debat jurídic sobre si la Junta es pot reunir o no fins a la constitució de tots els grups. Tot això fa que s'allargui el calendari i, com a conseqüència, el debat per l'aprovació de la declaració es podria fer després del 9-N, la data límit per a l'inici del debat d'investidura.
Això, però, és a hores d'ara una hipòtesi. En aquests moments, tots els grups estan estudiant les interpretacions que es poden fer del reglament per veure quina els convé més, políticament. S'estudia la possibilitat, per exemple, de convocar una Junta de Portaveus encara que el PP no estigui constituït com a grup però convidant-lo a assistir-hi.
Aquest dimecres la mesa també ha aprovat la tramitació per la via d'urgència de la resolució de Catalunya Sí que es Pot per a la celebració d'un referèndum per resoldre l'encaix de Catalunya a Espanya.
La mesa també ha rebutjat totes les peticions de l'oposició perquè els serveis jurídics de la cambra es pronunciïn sobre la legalitat de la declaració i les interpretacions del reglament que s'ha d'aplicar per cada pas que es faci a partir d'ara.
C's i PSC demanen a la mesa que reconsiderin l'admissió a tràmit de la resolució
Ciutadans i el PSC han demanat a la mesa del Parlament que reconsideri l'admissió a tràmit de la resolució d'inici del procés per crear un estat català independent. Tot i que en un principi s'havia dit que la presentarien conjuntament, totes dues formacions han registrat finalment per separat una petició en aquest sentit a la cambra catalana.
El text del PSC considera que la iniciativa vulnera la legalitat i sobrepassa la Constitució i l'Estatut. Per això considera que la mesa del Parlament té capacitat de frenar i no admetre a tràmit la proposta de resolució si així ho considera també.
Per la seva banda, el PPC no ha pogut registrar cap resolució perquè encara no ha fet el pas formal de constituir-se com a grup parlamentari, però ha donat suport a les altres propostes.
La mesa del Parlament s'ha tornat reunir aquest dimecres. Es tracta de la segona trobada després de la constitució del Parlament aquest dilluns, i mostra la celeritat amb què Junts pel Sí i la CUP volen tirar endavant el procés constituent per a la creació d'una república catalana.
Reaccions contràries també a Madrid
Aquesta iniciativa dels grups independentistes ha aixecat reaccions totalment contràries, no només de l'oposició a Catalunya, sinó també dels partits d'àmbit espanyol. De fet, tan bon punt es va conèixer, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va comparèixer a La Moncloa per assegurar que no tindrà cap recorregut. També el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va fer una defensa de la unitat d'Espanya arran de la iniciativa de JxSí i la CUP.