ANÀLISI

La millor anàlisi

Enllaç a altres textos de l'autor

Joan Roura

Periodista de la secció d'Internacional dels serveis informatius de TV3.

Actualitzat
N'hi ha prou de llegir els tres "tickers" que passava, aquesta tarda, seguits, la CNN per obtenir la millor anàlisi dels mals que encara pateix i ha patit Egipte els últims 30 anys. Llegim-los:

-Diplomàtics valoren si cal primar la democràcia o l'estabilitat a Egipte.
-Preocupació per un eventual ascens dels Germans Musulmans.
-Israel dóna suport al vicepresident Suleiman.

És obvi que els "diplomàtics" sabien que les comissaries egípcies són cambres de tortura, emparades en tres dècades de llei d'emergència. Com sabien que els mateixos garants de l'"estabilitat" a Egipte han expoliat el país i, a més, han estat subvencionats. Resultat, ara no hi ha ni democràcia ni estabilitat. Ja no cal que valorin gaire res més. Els egipcis se'ls han anticipat. Volen democràcia i estabilitat

Els analistes "preocupats" per l'ascens dels Germans Musulmans són els mateixos que "analitzaven" el règim de Mubarak com un imprescindible per la pau al Pròxim Orient, que creien que seria etern, que justificaven les execucions extrajudicials dels islamistes, la seva marginació sistemàtica de la vida política, malgrat, o potser precisament perquè, sabien que en cas d'eleccions lliures probablement les haurien guanyat.

I Israel no és estrany que doni suport a Omar Suleiman. Egipte continuaria rebent el segon ajut exterior més suculent dels Estats Units -després del que rep el mateix Israel- a canvi de mantenir segura la seva frontera sud. Evidentment, Israel sap, però no vol dir, com els Estats Units i la Unió Europea, que Suleiman era des del 1993 el cap de la intel·ligència egípcia, és a dir, el cap dels torturadors, i ell mateix hauria practicat aquests mètodes personalment almenys en una ocasió, segons coincideixen a acusar diversos informes periodístics de grups de drets humans i les mateixes víctimes.

Tot plegat, insisteixo, és la millor anàlisi de per què Egipte s'ha aixecat sense que, aparentment, ningú ho pogués preveure.

Per cert, que els egipcis no "valoren": saben el que volen. No estan "preocupats": consideren que els Germans Musulmans són només una part de la seva societat. I si "donen" o no suport a Suleiman només cal que ho comprovi ell mateix convocant eleccions per sufragi universal, lliures i directes.





Anar al contingut