La ministra de Defensa alemanya dimiteix després d'un any de nyaps i crítiques

El relleu de Christine Lambrecht arriba en un moment delicat per al canceller Olaf Scholz, que vol augmentar l'ajuda militar per aturar la invasió russa d'Ucraïna

RedaccióActualitzat

Christine Lambrecht, ministra de Defensa d'Alemanya, ha anunciat aquest matí que ha presentat la dimissió al canceller Olaf Scholz.

L'anunci, que acaba amb dies d'especulacions, arriba dues setmanes després de l'última relliscada de Lambrecht: un videomissatge de Cap d'Any en què parlava de la guerra d'Ucraïna en plena pluja de pirotècnia a Berlín.

Imatge del polèmic missatge de Cap d'Any de Lambrecht, amb focs artificials al fons (Reuters TV)

Lambrecht deixarà el càrrec després d'un any farcit d'errors de gestió del Ministeri de Defensa, i també de nyaps que ha acabat pagant ella tot i que s'arrossegaven des de legislatures anteriors.

El de més ressò és el dels tancs Puma, un desastre majúscul tenint en compte que Alemanya havia d'entregar-ne més de 200 a l'OTAN i al final va haver de fer-se enrere perquè a una vintena de tancs els havia fallat la punteria durant unes proves de tir a Baviera.

Un tanc Puma durant un exercici de presentació, l'any 2018 (Reuters/Fabian Bimmer)

Pel que fa a la seva gestió directa, el principal retret que se li fa és que no ha estat capaç de posar al dia l'exèrcit alemany malgrat el fons especial de 100.000 milions d'euros aprovat després de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna.

El diari Süddeutsche Zeitung havia avançat fa uns dies que Lambrecht ja havia notificat a Scholz la seva intenció de dimitir aquesta setmana.

Lambrecht, la setmana passada, durant una visita al grup operatiu d'alta capacitat de l'OTAN (Reuters/Matthias Rietschel)

El pas al costat de la ministra de Defensa arriba en un moment delicat per al canceller alemany, que mira d'augmentar l'ajuda militar a Ucraïna.

I la mateixa setmana que Alemanya acull, divendres, una reunió dels ministres de Defensa del G7 i la Unió Europea per decidir nous paquets d'ajuda militar a Ucraïna.

Scholz, dissabte, en la inauguració de la terminal de gas liquat Deutsche Ostsee a Lubmin (Reuters/Annegret Hilse)


Llista llarga de candidats a la successió

Lambrecht ja té diversos candidats a rellevar-la. El Süddeutsche Zeitung citava dues dones: Eva Hoegl, comissionada per a les forces armades al Bundestag, i Siemtje Möller, representant del Ministeri de Defensa al Bundestag, totes dues del Partit Socialdemòcrata (SPD).

El setmanari Der Spiegel afegia a la llista dos homes de l'SPD, el president del partit, Lars Klingbeil, i el ministre de Treball i Afers Socials, Hubertus Heil.

I la televisió pública alemanya aportava un altre nom que seria una gran sorpresa: Marie-Agnes Schtracht Zimmerman, presidenta de la comissió de Defensa al Bundestag, que no és de l'SPD, sinó una liberal, del Partit Democràtic Lliure (FDP).

Segons un altre mitjà, el Bild, Lambrecht hauria pres la decisió de dimitir per facilitar que algú altre pugui començar de zero al capdavant de Defensa.

 

ARXIVAT A:
AlemanyaUcraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut