La Ministra haurà de respondre les crítiques de l'oposició, però també dels socis de Sumar (Marta Fernández/Europa Press)

La ministra d'Habitatge compareix al Congrés entre crítiques de Sumar i els socis d'investidura

Sumar i els socis habituals del govern espanyol posen pressió a Isabel Rodríguez per fer front a l'escalada de preus
Redacció Actualitzat
TEMA:
Congrés dels Diputats

La carpeta de l'habitatge centra una vegada més el debat polític al Congrés dels Diputats, on aquest matí compareix la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, a petició d'ERC, de Bildu i del BNG, socis habituals de l'executiu.

La compareixença arriba l'endemà que Esquerra hagi presentat un nou text de la proposició de llei sobre la regulació dels lloguers de temporada i que, ara sí, Junts s'avingui a tirar-ne endavant el tràmit parlamentari, que va tombar al mes de setembre.

Rodríguez prendrà la paraula al Congrés encerclada per les crítiques dels partits d'esquerres i enmig d'una onada de protestes al carrer, que li exigeixen més mesures per abaixar el preu dels lloguers.

El portaveu parlamentari de Sumar, Íñigo Errejón, ha avisat el PSOE que la legislatura pot dependre de la "cruïlla" de la política d'habitatge i ha demanat a Rodríguez que arribi al ple amb "propostes" i no "excuses".

Podem també ha elevat la pressió i ha obert una consulta a les seves bases per preguntar si ha de condicionar el suport als pressupostos generals del 2025 a la imposició de mesures per abaixar o establir topalls als preus del lloguer, entre d'altres.


Manifestacions arreu de l'Estat

Les darreres setmanes, més de 20.000 persones s'han manifestat a Madrid, unes 15.000 a València i 10.000 a les Canàries, pel dret a l'habitatge i contra la turistificació, i hi ha noves protestes convocades per col·lectius veïnals i d'habitatge a ciutats com Barcelona, Màlaga o Sevilla.

Just l'endemà de la manifestació a la capital espanyola, Pedro Sánchez va presentar una nova convocatòria de les ajudes del Bo Lloguer Jove, que estarà dotat amb 200 milions d'euros per donar ajudes de 250 euros a menors de 35 anys.

Lluny de satisfer els seus socis, la mesura ha provocat una onada de crítiques de Sumar, Podem o ERC, que consideren que la mesura només servirà per encarir el preu dels pisos, si no va acompanyada de polítiques dels preus dels lloguers; i de Junts, que apunta que amb els requisits que s'exigeixen per accedir a l'ajuda només podrien gaudir de l'ajut un 0,1% dels joves de Catalunya.
 

El PSOE es defensa

Davant els socis parlamentaris, que l'acusen d'"inacció", Rodríguez ha avançat que oferirà al Congrés un "balanç exhaustiu del que s'ha fet fins ara" per part del seu departament i que la compareixença servirà per "compartir propostes, moltes en marxa".

A la reunió hi van assistir una trentena de representants del sector de l'habitatge (Gustavo Valiente/Europa Press)

Aquest dimarts, ella mateixa es reunia a La Moncloa, juntament amb Pedro Sánchez, amb una trentena d'organitzacions socials i representants del sector de l'habitatge.

El PSOE, mentrestant, insisteix que el problema de l'accés a l'habitatge és una "prioritat" per a l'executiu espanyol, i acusa el PP de situar-se al costat dels especuladors i dels fons voltor.

ARXIVAT A:
Habitatge Congrés dels Diputats
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut