Vista de la central nuclear de Zaporíjia, aquest dilluns
La central de Zaporíjia està controlada per Rússia des del març (Reuters/Alexander Ermochenko)

La missió de l'ONU demana una zona de seguretat a Zaporíjia per evitar un accident nuclear

L'Agència de l'Energia Atòmica reclama "mesures urgents" i que s'aturin els bombardejos de forma immediata

L'Agència de l'Energia Nuclear de l'ONU (OIEA) assegura que la situació a la central de Zaporíjia és insostenible. Ho diu en l'informe que ha fet públic aquest dimarts, després de visitar la planta divendres. Per evitar un desastre nuclear, demana que s'estableixi una zona de seguretat i que s'aturin els bombardejos de forma immediata per evitar un possible desastre radioactiu. Segons l'informe, de 52 pàgines, això requereix un acord de totes les parts.

La central està desconnectada des de dilluns de la xarxa ucraïnesa. Tant Rússia com Ucraïna s'han acusat les últimes setmanes de bombardejar-la i posar-la en risc.

Aquest dimarts, el ministre de Defensa rus sha tornat a acusar Kíiv de voler provocar un desastre nuclear al voltant de Zaporíjia, on hi ha hagut una explosió al migdia, segons les autoritats locals: "Kíiv continua les seves provocacions a la planta nuclear de Zaporíjia per crear l'amenaça d'un desastre provocat per l'home."

 

La central nuclear més gran d'Europa

En el seu informe, l'OIEA exposa set recomanacions concretes per evitar els riscos d'un desastre nuclear a la planta, la nuclear més gran d'Europa amb sis reactors. L'establiment de la zona de seguretat és la primera.

Segons l'informe, si bé cap bombardeig no ha desencadenat una emergència nuclear, "segueix representant una amenaça constant per a la seguretat nuclear".

A més, l'informe confirma la presència de material militar rus dins de la planta, inclosos diversos camions militars a la planta baixa de les sales de reactors.

Els inspectors nuclerars demanen que es retirin aquests equipaments militars perquè interfereixen en possibles operacions de seguretat de la planta. A més, asseguren que aquests espais no van ser concebuts per a ús militar.

A banda la OIEA critica la presència de personal de l'agència nuclear russa, Rosatom, ja que consideren que interfereix en les "línies normals de comandament o autoritat operativa i crea possibles friccions pel que fa a la presa de decisions."

L'informe mostra preocupació pel deteriorament de diversos elements de la planta i la dificultat tècnica per a reparar-los.

"L'equip va ser testimoni de diversos equipaments elèctrics a la zona del pati de maniobres que estaven danyats deguts als bombardejos recents i que les reparacions d'aquests equips requeriran molt temps, ja que les peces de recanvi estaven fetes a mida."

La major central nuclear d'Europa està situada a territori d'activitat militar i controlada per forces russes, tot i que amb treballadors ucraïnesos. Els inspectors de l'OIEA també han puntualitzat que les condicions dels treballadors han de millorar perquè puguin fer la feina amb seguretat sense risc d'erros humans.

La missió de l'ONU va arribar a la central ucraïnesa el passat dijous i hi va instal·lar un punt de treball fix amb dos inspectors.

ARXIVAT A:
RússiaUcraïna
Anar al contingut