La missió de protegir el dofí de l'Amazones, un "animal místic" que fa de termòmetre del riu

Un equip de TV3 ha parlat amb el biòleg marí Fernando Trujillo i la líder ambiental indígena Lilia Java, que tenen cura de la salut de l'Amazones i sobretot de la seva població de dofins

Georgina Pujol i Marta Jerez, enviades especials a l'AmazòniaActualitzat

Les poblacions de dofins rosats, al Perú i a Colòmbia, han disminuït a la meitat en els últims 30 anys. A l'Amazònia aquests animals són considerats éssers místics i els indígenes els consideren pares i mares de l'aigua. Però també són un termòmetre del riu i uns indicadors de la salut de l'aigua.

La sequera i les altes temperatures han causat una gran mortaldat. L'any passat l'aigua va arribar a 40 graus centígrads i va causar la mort de milers de peixos i desenes de dofins.

Un equip de TV3 ha parlat amb dues persones que tenen cura de la salut de l'Amazones i, sobretot, de la seva població de dofins.

Fernando Trujillo, biòleg marí, fa 37 anys que treball amb dofins, i destaca que el que necessiten són rius saludables per poder tenir poblacions de dofins, de manatís, de llúdries, de caimans i, per descomptat, de peixos.

"Les reserves federals de tots els països del món estan en or. El dia que entenguem la importància del nostre planeta, les reserves federals haurien d'estar en aigua i en boscos. En aigua i en boscos, no en or."

Lilia Java, líder ambiental indígena de l'ètnia cocama (Marta Jerez/3Cat)

Lilia Java és una líder ambiental indígena de l'ètnia cocama que coneix molt bé les causes que han posat els dofins en perill: "No només per l'escalfament global, sinó per tota mena de contaminació, com els mals usos del plàstic, els hidrocarburs que s'aboquen als rius, la mineria, legal o il·legal, tot plegat ha deixat uns elevats nivells de contaminació en l'aigua. S'ha identificat gran quantitat de mercuri en els dofins."

"Jo no faré sopa de bitllets. Jo menjo peix! Jo em banyo en aquestes aigües. I no em puc banyar en aigua contaminada."

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaAmazònia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut