Les comunitats podran autoritzar mobilitat entre regions o províncies en fase 3
La platja de la Misericordia de Màlaga, en fase 2, plena de gent (EFE/Jorge Zapata)

Les comunitats podran autoritzar mobilitat entre regions o províncies en fase 3

Salvador Illa explica que només hi podrà haver mobilitat entre comunitats quan es passi de la fase 3 a la "nova normalitat", decisió que correspondrà als presidents autonòmics

RedaccióActualitzat

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha dit aquest dilluns que no hi pot haver mobilitat entre comunitats autònomes durant la fase 3 de la desescalada.

Desmenteix així, parcialment, el seu company en el govern espanyol, el ministre de Transports, José Luis Ábalos, que havia apuntat aquesta possibilitat.

Illa ha remarcat que el moviment entre diferents comunitats només serà possible entre territoris que superin la fase 3 i arribin a l'anomenada "nova normalitat".

Un últim pas de la desescalada que ha volgut remarcar que, dins de cada comunitat, el decidiran els presidents autonòmics, i no el Ministeri de Sanitat.

"En la mesura que els diferents responsables autonòmics proposin progressar a la nova normalitat podrem tenir mobilitat entre comunitats autònomes."


Illa sí que ha donat la raó a Ábalos pel que fa a la mobilitat per dintre de cada comunitat autònoma, en recordar que durant la fase 3 passa a ser competència dels presidents autonòmics dels territoris que assoleixin aquesta última fase de la desescalada.

 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquest dimarts en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres (EFE/J.J. Guillén)

 

En aquesta sisena i última pròrroga de l'estat d'alarma, ha dit Illa, es passa de la "cogovernança" a la "governança plena":

"Passem de la "cogovernança" a la "governança plena" per part de les comunitats que estiguin en fase 3. Per tant, en aquelles comunitats autònomes que tinguin territoris en fase 3 correspondrà al president [de la comunitat] prendre decisions relatives a la mobilitat."


El ministre de Sanitat també ha dit que Espanya ha tingut "el confinament més dur" dels països del seu entorn, i que "això ens permet fer una desescalada segura i ràpida".

Una pròrroga que el Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts demanar al Congrés dels Diputats, on té els suports necessaris garantits.

Ha estat aquest dilluns el ministre de Transports, José Luis Ábalos, qui, en declaracions a RTVE, havia obert la porta a una mobilitat ampliada en la fase 3 si els indicadors ho permetien:

"Es pot establir un nivell de mobilitat dins d'una comunitat autònoma o entre comunitats que estiguin en una mateixa fase (...) sempre en funció de la consideració de les mateixes autonomies."

 

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos
El ministre de Transports, José Luis Ábalos (EFE/Ballesteros)


Si res no canvia, dilluns que ve se situarien en la fase 3, totalment o en part, comunitats on viu més de la meitat de la població d'Espanya. De moment, només en gaudeixen les quatre illes pioneres de les Canàries i les Balears, és a dir, La Gomera, El Hierro, La Graciosa i Formentera.


Recels en algunes autonomies

Hi ha comunitats, però, que veuen amb recel que es puguin facilitar tan ràpidament els lliures desplaçaments entre autonomies a les portes de la revetlla de Sant Joan. És el cas de Múrcia, Castella-la Manxa i Castella i Lleó, on vinculen la incidència elevada de Covid-19 a l'arribada de persones procedents de la Comunitat de Madrid.

Encara que hi ha dades positives que confirmen la bona tendència, com el fet que, per primer cop des del 3 de març, no s'hagi registrat en les últimes 24 hores cap mort per Covid-19 a Espanya, cal veure com evoluciona la pandèmia a les grans ciutats, com la mateixa Madrid i Barcelona, i les seves àrees metropolitanes.

Sobretot quan se sap de brots puntuals en altres territoris i s'han vist activitats amb aglomeracions sense mascaretes ni distàncies de seguretat. Per exemple, al municipi manxec de Tomelloso, uns 500 joves van participar en un "botellón" dissabte.

 

La mobilitat entre regions i províncies es podria permetre abans del previst
La mobilitat entre comunitats haurà d'esperar a la "nova normalitat"  (EFE/J.J. Guillén)


Tot plegat tindrà un clar impacte no només en la mobilitat, sinó en les perspectives del sector turístic, que en molts casos espera amb candeletes l'1 de juliol, quan s'ha d'aixecar la quarantena de 15 dies per als viatgers que arribin a Espanya.

Com a "prova pilot", segons el govern espanyol, es deixarà d'aplicar a les Balears el 21 de juny. El ministre Ábalos ha defensat que es volen crear "corredors segurs amb origen i destinació a zones de contagi escàs".


Mantenir l'actitud de prudència

En aquest sentit, Illa ha remarcat que "ja hem vist que hi ha rebrots, en tots els països i també en el nostre", i per això, "és imprescindible seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries, no són cap caprici".

I ha insistit en la necessitat de practicar mesures com rentar-se les mans sovint, respectar la distància interpersonal de 2 metres, utilitzar la mascareta allà on es digui que cal fer-ho i mantenir una higiene constant en espais públics i privats.

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaEstat d'alarmaMobilitat
Anar al contingut