Fracassa la moció de censura de Vox, que Sánchez aprofita per reforçar el seu govern
- TEMA:
- Congrés dels Diputats
Tal com es preveia, el Congrés dels Diputats ha rebutjat la moció de censura de Vox contra Pedro Sánchez. El candidat, l'economista i exdiputat de PCE Ramón Tamames ha obtingut només 53 vots a favor, els de l'extrema dreta i un altre que és el de Pablo Cambronero, exdiputat de Ciutadans ara enquadrat al Grup Mixt.
Cambronero, que és policia nacional, ha explicat en un tuit que ha votat que sí "pel respecte que tinc a una persona que creu en un altre tipus de política i que va ser enginyer de la nostra democràcia".
S'han emès 345 vots (53 a favor, 201 en contra i 91 abstencions). La votació dels 349 diputats s'ha fet des de l'escó, per crida individual i en veu alta, en ordre alfabètic i a partir d'una lletra elegida a l'atzar.
Perquè la moció tirés endavant, Vox necessitava el vot favorable de la majoria dels diputats. En condicions normals, són 176, però en aquest cas eren 175, ja que l'escó del diputat d'Unides Podem Alberto Rodríguez no s'ha substituït des que li van retirar l'acta.
El PP s'ha abstingut, a diferència del que va fer l'any 2020, amb Pablo Casado al capdavant, quan va votar en contra de la primera moció de censura presentada per Vox.
Pedro Sánchez: "Feijóo calla, però ho diu tot"
El debat, que s'ha allargat catorze hores entre les dues sessions, ha servit a Pedro Sánchez per assenyalar els perills d'una aliança del PP amb l'extrema dreta.
Els socialistes han considerat que l'abstenció del PP mostra la dependència de Vox, tal com ha afirmat en el tancament del debat el mateix president espanyol:
"El líder del PP calla, però amb el seu silenci ho diu tot, que saben que necessiten Vox per poder governar en comunitats autònomes i ajuntaments a partir del 28M."
En la intervenció que ha tancat el debat, Tamames, que anteriorment havia declinat replicar als grups, ha assegurat que ha meditat molt la moció. "Hi ha hagut programa. M'he pres seriosament el tema", ha manifestat, alhora que ha destacat que s'ha sentit "lliure" de dir i fer el que volia en la moció. Per això, ha afegit, se'n va "satisfet".
Abans de sortir de l'hemicicle, s'ha fet un foto de família amb els diputats de Vox i han cridat "Visca Espanya" i "Visca el rei".
Cuca Gamarra: la censura arribarà a les urnes
En la represa del debat, aquest dimecres, la portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha argumentat l'abstenció del partit en la votació. Ha dit que no poden votar-hi a favor "per respecte als espanyols" ni en contra "per respecte a vostè", en referència a Ramón Tamames.
"Podem trobar algunes coincidències en el relat de Tamames, però aquest no és el nostre relat ni el nostre candidat ni el nostre projecte", ha al·legat. "Espanya està esperant una alternativa, però no és vostè", ha afegit.
Gamarra ha denunciat que les mocions --4 en 6 anys-- s'han fet servir com a "promoció personal" i ha dit que la censura a Pedro Sánchez arribarà a les urnes i no amb una iniciativa parlamentària que està "derrotada" abans de començar.
També ha considerat que la intervenció de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, va demostrar que Podem és la "marca blanca" de Sánchez.
Patxi López agraeix la moció: "Ha demostrat que PP i Vox són el mateix"
El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha "agraït" a Tamames que s'hagi prestat a presentar una moció de censura "bumerang".
A parer seu, s'ha evidenciat que el PP i Vox "són el mateix" i que "el futur de Feijóo està en mans de Vox". "Ja no enganyen a ningú, i si aquesta és la seva moderació, s'explica tot", ha dit.
El dirigent socialista ha acusat el PP de legitimar l'extrema dreta:
"Vox vol posar fi a l'Espanya de les autonomies perquè el seu model és un, gran i lliure. Vox és l'esmena a la totalitat a 40 anys de democràcia. Vox enyora l'etapa més negra de la nostra història. Vox és l'Europa d'Orban, de Meloni, de Le Pen. I vostès s'abstindran. Senyories del PP, davant de retrocessos tan terribles, no es pot mirar cap a l'altra banda. L'abstenció legitima el model de Vox."
Ha afirmat que la moció de Tamames ha servit per demostrar "la fortalesa i l'enorme recorregut de futur que té aquest govern" i per "evidenciar que hi ha un projecte progressista que connecta amb la majoria social":
"Gràcies, senyor Tamames, per fer veure a tot Espanya que el govern progressista presidit per Pedro Sánchez és el govern de la gent i cal que duri molt, perquè els ciutadans han vist que darrere l'alternativa no hi ha absolutament res."
També ha acusat Tamames d'estar "endolcint el verí" de Vox i li ha etzibat: "Després del que hem vist, vostè ja no representa la Transició".
Ramón Tamames: "No és una sessió parlamentària, és un míting"
El candidat de Vox ha retret el to "vehement" del portaveu socialista, que ha parlat abans que ell. "No és una sessió parlamentària, és un míting preparatori de les eleccions del 28 de maig", ha afirmat.
"No és manera de rebre a ningú i menys a un candidat", ha retret Tamames a López, a qui ha recomanat "tranquil·litat" perquè "s'excita massa".
Segons ha dit, es crea "una situació de les dues Espanyes una altra vegada", i són "pitjors que les del 36".
Després de dir que ha trobat punts "interessants" en les intervencions dels grups, fins i tot de la CUP, ha afirmat que el govern té la "síndrome de La Moncloa" perquè "es pensen que ho estan fent bé". Per això els ha convidat a fer un volt i comprovar "que no se'ls acull amb entusiasme".
Enganxada entre Abascal i Patxi López
Quan han acabat les intervencions dels grups, el dirigent de Vox Santiago Abascal ha demanat la paraula per al·lusions, perquè Patxi López ha dit d'ell que "odia les dones lliures". "Totes les dones que em coneixen, com la meva mare i la meva àvia, o la meva dona, que és la que mana a casa, li demanarien que es retractés, perquè jo vull les dones que m'envolten lliures, menys lliures des que el líder de la manada ha alliberat 800 violadors", ha manifestat.
El portaveu socialista li ha contestat: "Les deu estimar molt, però ha votat en contra de tots els avenços que han permès que vagi endavant la llibertat de les dones".
Primera sessió: crítica a la "sobrerepresentació" dels independentistes
La primera sessió del debat es va allargar onze hores. El president del govern espanyol i el candidat independent proposat per Vox es van llançar retrets mutus.
Tamames, que va tornar al Congrés després de 40 anys, va acusar el president espanyol de liderar un govern Frankenstein gràcies als independentistes, que entén que tenen una "sobrerepresentació electoral".
També va criticar la pujada del salari mínim i l'eliminació del delicte de sedició, però no va demanar eleccions al maig, com pretenia Vox. I, de fet, tampoc va aplaudir el discurs del seu líder.
Com a rèplica, Pedro Sánchez i Yolanda Díaz li van retreure que un exlíder del Partit Comunista ara blanquegi l'extrema dreta. "Un partit que nega la igualtat entre homes i dones"; un partit que "nega l'evidència científica del canvi climàtic" o que "criminalitza els migrants", segons la descripció del president.
Díaz, a qui Sánchez va cedir una de les rèpliques, va acusar el candidat de Vox de "deteriorar la democràcia" amb una "moció destructiva" que "no ho és per al govern espanyol", sinó que afecta el PP. "Fer ús d'un institut constitucional sense un programa alternatiu no és correcte", va dir.
Pedro Sánchez també va tenir paraules per al líder de Vox, Santiago Abascal, a qui va acusar d'amagar-se darrere Tamames per portar al Congrés un "xou" amb una moció de censura "destructiva" i de "terra cremada" que va "contra la convivència entre espanyols".
Cinc mocions de censura; només una ha prosperat
Aquesta ha estat la segona moció de censura que Vox presenta contra Pedro Sánchez aquesta legislatura. L'anterior, l'octubre del 2020, amb Santiago Abascal com a candidat, no va prosperar.
Fins ara, l'única que ha prosperat és la que va presentar l'any 2018 l'actual president del govern espanyol contra Mariano Rajoy. Un any abans, Unides Podem n'havia presentat una altra, amb Pablo Iglesias com a candidat, que no va tirar endavant.
Anteriorment, Felipe González n'havia presentat una contra Adolfo Suárez l'any 1980, la primera des de la recuperació democràtica, i Antonio Hernández Mancha, d'Aliança Popular, l'actual PP, una contra Felipe González l'any 1987.
- ARXIVAT A:
- Congrés dels Diputats Pedro Sánchez Moció de censura Vox