La Moncloa aturarà els desnonaments a famílies vulnerables durant l'estat d'alarma
- TEMA:
- Habitatge
El govern espanyol ha acordat paralitzar els desnonaments de famílies vulnerables mentre duri l'estat d'alarma. Com a mínim fins al 9 de maig. El desnonament no es podrà dur a terme si no hi ha possibilitat de reallotjar la família en un habitatge digne, mai en un alberg.
Seran els serveis socials els que decidiran quines persones poden ser considerats vulnerables, amb un informe vinculant. I els tribunals hauran de sol·licitar-lo obligatòriament quan ho demani l'afectat.
L'acord inclou també les famílies en precari que ocupin habitatges de grans tenidors. En aquest cas, l'administració autonòmica tindrà tres mesos per buscar-li un habitatge alternatiu.
Fins ara, la paralització dels desnonaments es limitava a gener de l'any que ve i per a situacions d'impagament del lloguer per situacions derivades de la crisi de la Covid.
Però ara s'estendrà a casos de vulnerabilitat generats abans de la crisi del coronavirus i inclou tots els supòsits, tant els derivats de no poder pagar el lloguer com els de la hipoteca.
L'acord l'han tancat el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, i el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos.
Podem havia registrat una esmena als pressupostos en aquesta direcció de la mà d'ERC i Bildu, però aquest dimarts la va retirar per fer possible aquesta entesa interna de l'executiu.
El fet que Unides Podem esmenés els seus propis pressupostos va generar malestar a les files socialistes i va derivar en aquest compromís de l'executiu de Pedro Sánchez de prendre mesures contra els desnonaments via consell de ministres.
Fonts dels republicans han explicat que l'acord per retirar l'esmena conjunta té com a objectiu "no interferir en les negociacions del nou decret i donar l'opció a Unides Podem perquè segueixi negociant des de dins del govern la prohibició dels desnonaments i els talls de subministraments bàsics com més aviat millor".
ERC i EH Bildu mantenen les seves pròpies esmenes sobre aquest tema per "seguir pressionant des del Congrés i exigir amb fermesa" la mesura. Els dos partits independentistes consideren que "els passos fets fins ara són del tot insuficients i no van a la velocitat que requereix la situació".
La durada temporal de la mesura estava definida des de fa dies, però es buscava afinar la fórmula jurídica i tècnica de la prohibició, així com la implicació dels serveis socials municipals i les autonomies, que són les que tenen les competències en matèria d'habitatge.
- ARXIVAT A:
- Habitatge Pressupostos Generals de l'Estat