Personal mèdic a l'Hospital Clínic de Barcelona (EFE/Francisco Avia)

La Moncloa canvia ara les dades que demana a les comunitats: només casos i morts confirmats

El BOE d'aquest divendres canvia el requeriment de xifres del coronavirus en contra del sistema que es fa a Catalunya que inclou sospitosos i dades de funeràries
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El govern espanyol només vol que se'ls notifiquin els casos de pacients infectats o morts confirmats via test, el contrari de la metodologia de la Generalitat que compta els casos sospitosos a Catalunya.

Segons l'ordre del Ministeri de Sanitat que es publica al BOE d'aquest divendres, es modifiquen les dades que el govern espanyol requereix de les autonomies per fer el seguiment i avaluar l'evolució de la crisi del coronavirus.

El ministeri demana que la informació sobre contagis, hospitalitzacions, ingressos a les UCIs, altes i defuncions siguin només les de casos confirmats i s'especifiqui a través de quina prova s'ha fet la confirmació, PCR o proves ràpides serològiques d'anticossos. A més, dels casos confirmats s'hauran d'especificar els que presenten símptomes i els que no.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat aquest divendres que "l'impacte total i real del Covid- 19 s'haurà de fer al final de la pandèmia", com ho fa la Xina, i en aquest moment es valoraran els casos sospitosos. 

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCMA)

Simón ha aclarit que el requeriment de dades s'està modificant per adaptar-se a la nova situació de disponibilitat de tests, per obtenir dades similars a les diferents comunitats autònomes, i interpretar les dades correctament.

"És arriscat utilitzar informació no confirmada i barrejar-la amb dades confirmades. Cal ser solvent en les sèries (de dades que es demanen) per fer un seguiment correcte de l'evolució."

"Sobre els morts, sempre hem dit que donariem dades de casos confirmats. Basar les definicions dels casos oficials en persones que poden tenir algún simptoma, quan son tan variats, donaría una informació molt distorsionada de la realitat."

Amb el nou recompte Simón ha afegit que si es fan tests massius a tothom s'espera un repunt dels casos, que segons els models d'altres malalties com la grip, podient ser d'entre el 5% i el 15%, o segons altres experts d'entre l'1% i el 5%.

Segons Simón el retard en la publicació de les dades d'aquest divendres pot haver estat perquè una comunitat autònoma, no ha dit quina, hi havia  discrepància entre dues fonts de dades.

La consellera de Sanitat, Alba Vergés (CCMA)

La consellera de Sanitat, Alba Vergés ha replicat Simón dient que no hi pot haver confusions ja que s'estan aportant no només les dades que es demanen sinó que des de Catalunya se n'afegeixen d'altres. I que quan es parla de pacients "sospitosos" se'n té un diagnòstic mèdic.

"Les dades oficials que reportem són les mateixes, no es contradiuen sinó que n'aportem més . El ministeri demana casos amb PCR positius i defuncions en centres sanitaris i ara demana també morts en residències. Quan diem que és ·sospitós" no vol dir una "vaga sospita" sinó que un facultatiu diu que aquella persona té Covid."

El minsitre de Sanitat, Salvador Illa ha afegit que son "molt exigents amb les dades que demanen a les comunitats autònomes".
 

Sistema de recompte a Catalunya

Aquesta decisió de La Moncloa arriba l'endemà de l'anunci del nou sistema de recompte a Catalunya que ha elevat la xifra de morts per coronavirus més enllà de les defuncions produïdes als centres hospitalaris, sumant les dades de les funeràries, i del nombre de contagis incloent-hi els sospitosos detectats a través de l'app Stop Covid-19.

El president de la Generalitat, Quim Torra, demanava que aquest sistema de recompte s'apliqués a la resta de comunitats autònomes ja que s'obtenia una xifra més real de l'abast de la pandèmia.

El Ministeri de Sanitat ja va posar en dubte aquest dijous el nou sistema proposat per Catalunya. Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, considerava que, si la causa de la mort no es confirma, les dades són poc fiable. La ministra d'Hisenda i portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, advertia el govern que no especulés amb les xifres de morts i l'acusava de "confondre" la ciutadania.

 

 

Dades sobre les proves PCR

La publicació del BOE d'aquest divendres modifica altres dades que es recollien de les comunitats autònomes i ja no demana la xifra total de quantes proves PCR que es fan. L'ordre del ministeri que s'ha modificat, publicada al BOE del 20 de març passat, sí demanava quantes proves PCR es feien. Ara, aquest requeriment ha desaparegut.

També es demanen a partir d'ara només xifres de casos acumulats i no de les últimes 24 hores. També s'inclou una nova categoria, la dels professionals sanitaris afectats.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut