La Moncloa descarta aplicar l'estat d'alarma a Lleida per controlar el brot de Covid-19
- TEMA:
- Coronavirus
El govern espanyol descarta decretar l'estat d'alarma parcial per controlar el brot de casos de coronavirus que han aparegut a Lleida. Sosté que les comuntiats autònomes disposen d'altres eines necessàries per actuar en aquest tipus de casos i anima la Generalitat a buscar alternatives. El govern espanyol descarta, doncs, decretar un nou estat d'alarma parcial per obligar al confinament de la gent als seus domicilis.
Sánchez ha considerat que de moment no cal fer cap modificació legislativa i diu que són les comunitats autònomes les encarregades de la gestió i del control de la pandèmia. Tot i així, l'executiu reconeix que la Generalitat s'ha trobat amb un "handicap" amb la resolució del jutge que ha rebutjat ratificar la mesura de confinament parcial decretada pel govern per a 160.000 habitants de Lleida i set municipis del Baix Segre.
L'executiu espanyol recorda al president de la Generalitat, Quim Torra, que hi pot presentar recurs o buscar alternatives, i que hi hagut altres casos com a Santander o a Lugo on la justícia ha avalat decisions de les comunitats.
Pla entre comunitats autònomes per fer front als rebrots
Tot això, en el marc de la reunió d'urgència que Pedro Sánchez ha convocat aquest dilluns, amb el comitè d'experts per al seguiment del coronavirus, davant els nombrosos rebrots dels últims dies. Més d'un centenar, a Espanya.
El president espanyol vol coordinar entre les comunitats autònomes un pla per fer front als rebrots. També s'ha reunit amb el titular del Ministeri de Sanitat, Salvador Illa, i el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.
Precisament, a la tarda, després de la reunió del consell interterritorial de Salut, Illa ha redundat el missatge i ha considerat que la Generalitat té eines suficients per afrontar els rebrots:
"No entraré en el debat jurídic, però hi ha instruments a disposició de les comunitats autònomes per poder controlar el brot del Segrià i em consta que s'està treballant en aquest sentit. Estem a disposició per col·laborar en tot el que se'ns demani i en conversa fluïda i permanent amb les autoritats de Catalunya".
El pla té com a objectius, segons ha informat el govern espanyol, dissenyar les bases de preparació i resposta davant de possibles escenaris futurs. Establir un marc d'avaluació de risc i recomanar intervencions de salut pública proporcional al nivell de risc.
Les comunitats autònomes continuen informant de nous brots, molts de relacionats amb trobades familiars i socials. A banda dels focus de Lleida, l'Aragó, Galícia i el País Basc, hi ha brots a pràcticament totes les comunitats. La xifra total de casos a Espanya supera el quart de milió.
120 brots actius
A Espanya hi ha ara mateix 120 brots actius amb 2.139 casos positius, "encara que no tots preocupen", ha admès el director d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.
La majoria s'estan a punt de tancar perquè aviat farà 14 dies que no hi ha contagis. Ara bé, en 15 de les 52 províncies s'està incrementant la transmissió del coronavirus.
Simón ha destacat que el 70% dels positius nous són casos asimptomàtics i de persones més joves que en la primera onada. De fet, l'edat mitjana s'ha situat en els 46,3 anys en els homes i en els 50,5 en les dones. "Els increments més grans els observem en menors de 50 anys, inclosos els menors de 0 a 4 anys", ha explicat.
A part de Catalunya, les comunitats més afectades són Andalusia i Galícia, on el confinament en una part de la comarca d'A Mariña s'ha aixecat, però en una altra s'ha endurit. A les Balears es comptabilitzen més d'una desena de rebrots.
Des d'aquest dilluns, Saragossa i Osca reculen fins a una "fase 2 flexibilitzada" de la desescalada, a causa de l'increment de contagis. En la mateixa situació queden les quatre comarques que abans de Sant Joan van tornar a la fase 2 (Cinca Mitjà, la Llitera, Baix Cinca i Baix Aragó-Casp).
Al País Basc el punt calent és Ordizia, on és obligatori dur mascareta.
Amb aquest mapa dels rebrots, hi ha més governs autonòmics que s'estan plantejant fer obligatori l'ús de la mascareta.
Més comunitats se sumen a la mascareta obligatòria
A partir d'aquest dilluns, l'ús de la mascareta també és obligatori a les Balears. A l'Aragó, la mesura entrarà en vigor aquest dimarts, mentre que a Múrcia i Andalusia serà a partir de dimecres.
També s'espera que ho faci molt aviat a Astúries, la Rioja i Cantàbria.
Se sumen així a la iniciativa presa aquest dissabte a Extremadura, i a les mesures de Catalunya que va ser la primera comunitat d'implantar l'ús obligatori de la mascareta, encara que es mantingui la distància de seguretat d'un metre i mig. En totes aquestes comunitats, els més grans de 6 anys l'han de dur sempre pel carrer i en espais oberts i tancats d'ús públic, amb algunes excepcions.
Les xifres a Catalunya
El Departament de Salut ha comunicat aquestes últimes hores 816 nous positius i un mort. L'augment més important de casos és a Barcelona i la seva àrea metropolitana, on viuen més de 3 milions de persones. En aquest territori, la xifra s'ha més que duplicat en comparació amb les dades facilitades dissabte. Aquest diumenge a Barcelona ciutat se'n van diagnosticar 253 més i, a la resta de l'àrea metropolitana, 152.
Dels més de 800 casos diagnosticats aquestes últimes hores a tot Catalunya, 190 són de la comarca del Segrià.
Covid al món
L'escalada d'infeccions per Covid-19 als Estats Units és modera després de dies de propagació amb dades rècord. Durant la jornada d'aquest diumenge passat en van detectar 56.200 casos, 10.000 menys que un dia abans. Tot i això, cada vegada hi ha més estats que implanten l'ús obligatori de la mascareta als espais tancats.
Fins i tot el president, Donald Trump, va aparèixer diumenge, en públic, amb mascareta per primer cop des de l'inici de la pandèmia, quan visitava un hospital militar als afores de Washington.
Als Estats Units hi ha prop de 3.250.000 infectats i gairebé 135.000 morts. El país continua al capdavant del rànquing de més afectació. El Brasil ocupa el segon lloc, amb més de 1.000 morts diaris, i l'Índia el tercer, amb un nou rècord de 29.000 casos nous nous en només 24 hores, que apuja el total fins a pràcticament els 850.000.
Segons l'OMS, la corba del coronavirus està estabilitzada a Europa, l'est d'Àsia i l'Orient Mitjà, malgrat que l'Autoritat Palestina ha implantat el toc de queda nocturn als territoris sota el seu control.
A l'Iran, el guia suprem ha fet una crida a "salvar el país" del tràgic ressorgiment de la pandèmia de COVID-19. Alí Khamenei ha convidat tothom a respectar les consignes sanitàries per frenar la progressió de la malaltia.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus