La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en la roda de premsa després del Consell de Ministres
La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha comparegut després del Consell de Ministres (Europa Press/Carlos Luján)

La Moncloa diu que són "als antípodes" de Junts, però s'obren al diàleg dins la Constitució

El govern d'Aragonès assegura que comparteix els objectius de Puigdemont i celebra que ara Junts vulgui negociar

RedaccióActualitzat

"Ens separa un món i les nostres posicions són als antípodes". Així ha respost la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, quan li han preguntat després del Consell de Ministres si veia viable les condicions que ha exposat Carles Puigdemont per negociar una eventual investidura de Pedro Sánchez. Condicions que passen per una llei d'amnistia prèvia i el compromís de celebrar un referèndum d'autodeterminació.

Tot i això, ha afegit: "Tenim una eina, que és el diàleg; tenim un marc, que és la Constitució; i tenim un objectiu, que és la convivència". Un model que, segons ha defensat, "ha donat resultats": "Ningú pot dubtar que la situació a Catalunya és infinitament millor que la de fa cinc anys".

Un missatge que ha reiterat Patxi López, portaveu del grup socialista. "Els últims anys hem recuperat la política per resoldre els problemes polítics. I amb mesures polítiques, algunes de valentes, arriscades i molt criticades, hem aconseguit que ningú dubti que avui la situació a Catalunya, en termes de convivència, és infinitament millor que el que va heretar aquest govern", ha dit.
 

Feijóo: "És un disbarat històric"

Per la seva banda, Alberto Núñez-Feijóo creu que acceptar les condicions de Junts és "acceptar que l'Espanya democràtica no va ser democràtica l'any 2017". "És inacceptable i impossible. És un disbarat històric, atempta contra els drets dels espanyols i ni Pedro Sánchez hauria de ser capaç de portar-ho a terme", ha afirmat.

Ho ha dit després de reunir-se amb el líder de Vox, Santiago Abascal, al Congrés, en el marc de la ronda de contactes que està fent el líder popular per intentar sumar suports per a la seva investidura, que va començar la setmana passada amb Sánchez.

Feijóo i Abascal reunits al Congrés
Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal s'han reunit aquest dimarts al Congrés (EFE/Zipi Aragón)

"La presidència del govern no justifica renunciar al principi bàsic d'igualtat de tots els espanyols. Jo, per on sembla que està disposat a passar Pedro Sánchez, no hi passo", ha insistit Feijóo. Segons ell, "el que demana és que no hi hagi igualtat dels ciutadans davant la llei i que es beneficiï qui ha incomplert la llei i té sentències fermes".

Per tot plegat, quan se li ha preguntat si el PP segueix volent-se trobar amb Junts, el líder del PP ha respost que potser ja no caldria: "No té sentit tenir una reunió per traslladar que si vull ser president he d'acceptar una amnistia prèvia a la investidura. Crec que ens podem estalviar la reunió ells i nosaltres".
 

Sumar creu que l'amnistia és "factible"

Per part de Sumar, Jaume Asens ha defensat que seria factible impulsar al Congrés una llei d'amnistia abans que, arribat el cas, Pedro Sánchez fos investit. L'endemà de trobar-se amb Puigdemont a Brussel·les, juntament amb Yolanda Díaz, Asens ha assenyalat que ja tenen un precedent recent, la reforma del Codi Penal per derogar el delicte de sedició, que diu que es va fer en el termini d'un mes. 

En declaracions a La Sexta, ha afegit que el seu partit ha encarregat un dictamen sobre la qüestió a un grup d'experts juristes, que faran públic quan estigui elaborat.

Sobre els punts plantejats per Puigdemont, Asens ha defensat que "no es pot exigir a ningú que renunciï als seus principis". Tot i això, ha subratllat que en tota negociació "es parteix de màxims" i després aquests requisits es van modulant i s'acosten posicions i poden donar peu a un acord que abans semblava "impossible".


Aragonès celebra el plantejament

En la conferència celebrada aquest dimarts a Brussel·les, Puigdemont ha fixat l'amnistia com a condició prèvia per començar a negociar el que hauria de ser, segons ha dit, un "acord històric, com el que cap règim ni govern espanyol no ha estat capaç de fer des del 1714".

L'expresident, que ha avisat que ara per ara no es donen les condicions per negociar, també ha reclamat el compromís per al reconeixement del dret a l'autodeterminació, amb la celebració d'un referèndum pactat com a única eina que "podrà substituir el mandat polític de l'1-O".

Des del govern, el president Pere Aragonès ha celebrat la coincidència amb Puigdemont "en els objectius i l'eina: la negociació".

 

ARXIVAT A:
InvestiduraMoncloaAlberto Núñez FeijóoGovern espanyolGeneralitat de Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut