Amb el veto parental, els pares han d'autoritzar els fills a anar a xerrades i altres activitats de persones alienes a l'escola

La Moncloa exigeix a PP, Cs i Vox que retirin el veto parental a les escoles de Múrcia

El govern espanyol envia un requeriment al govern de Múrcia perquè retiri aquest tipus de censura de les instruccions d'aquest curs escolar
Actualitzat
TEMA:
Educació

El govern espanyol ha anunciat que "respondrà amb contundència" davant el veto parental (conegut com a pin parental)  o qualsevol actuació que vulneri els drets dels menors. El Consell de Ministres d'aquest divendres ha aprovat enviar un requeriment al govern de Múrcia perquè retiri aquest tipus de censura inclosa en les instruccions d'aquest curs (publicades a l'agost).

Si el govern que presideix el popular Fernando López Miras no fa cas d'aquest requeriment, l'executiu espanyol ho portarà als tribunals. La portaveu, María Jesús Montero, ha anunciat que recorreran per la via administrativa o judicial les mesures en aquest sentit que portin a terme PP, Ciutadans i Vox allà on governin.

La ministra d'Educació, Isabel Celaá, i la d'Igualtat, Irene Montero, han qualificat la mesura de "censura educativa":

Isabel Celaá: "Vulnera el dret fonamental dels nens a ser educats. És un instrument de censura educativa que no podem tolerar a les nostres escoles"

Irene Montero: "Els fills i filles de pares i mares homòfobes tenen el mateix dret que qualsevol nen o nena a ser educats en el respecte i la promoció dels drets humans, a ser educats que tenen el dret a estimar a qui vulguin, quan vulguin i com vulguin"

 

El pin parental, tal com l'anomena Vox, és un tipus de veto que estableix que els pares han d'autoritzar prèviament de manera expressa l'assistència dels seus fills a activitats impartides per persones alienes al centre educatiu.

Aquesta setmana, el govern de coalició entre PP i Ciutadans a Múrcia ha aconseguit desbloquejar els pressupostos incloent-hi el pin parental, una exigència de Vox.

 

 

 

El PP acusa el govern d'atacar la "llibertat dels pares"

El govern de Múrcia considera "precipitat" l'anunci del govern espanyol de recórrer per la via judicial les iniciatives per establir un veto parental "sense saber en què consisteix l'acord".

El conseller de Presidència, Javier Celdrán, ha assegurat que "els continguts educatius els marca el docent", però que "els pares han d'estar informats" si es convida persones alienes al centre per impartir xerrades en què es pot explicar "una informació esbiaixada ideològicament".

La decisió del govern espanyol ha obtingut ràpidament resposta del PP. El líder del partit, Pablo Casado, ha dit en un missatge que els seus fills són seus "i no de l'Estat" i demana al govern espanyol que "tregui les mans de les nostres famílies":

 

El secretari general del partit, Teodoro García Egea, ha defensat que el veto parental s'aplica a Múrcia des de principi de curs i ha considerat "normal garantir la llibertat dels pares" per poder escollir "si els seus fills van a activitats extracurriculars":

"Són els pares i no Sánchez els que han de decidir a quines activitats van els fills de cadascú"

 

Sindicats de docents es mostren en contra del veto parental, una mesura que qualifiquen d'"il·legal"

 

Castella i Lleó no ho aplicarà, Madrid no tanca la porta

La Junta de Castella i Lleó, governada en coalició pel PP i Cs, no implantarà el veto parental, segons han explicat fonts de la conselleria d'Educació.

El mes d'octubre passat, la conselleria va rebre representants de l'associació transfòbica Hazte Oír i els va transmetre que no tenia intenció d'aplicar a la regió aquest sistema de control dels continguts escolars.

A Castella i Lleó, el PP i Cs no necessiten els vots de Vox per tirar endavant els pressupostos autonòmics, com sí que passa a Múrcia.

L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha apuntat que "qualsevol mesura" que serveixi per "garantir el dret fonamental" dels pares a educar els seus fills "lliurement" li sembla "adequada i encertada":

"A mi, qualsevol mesura que reconegui el dret fonamental dels pares reconegut a l'article 27 de la Constitució a educar els seus fills segons les seves conviccions em sembla raonable i adequat"

A la comunitat de Madrid, el conseller d'Educació i Investigació, Enrique Ossorio, ha dit que el govern regional està "obert" a analitzar les propostes relacionades amb el veto parental que pugui fer Vox si "milloren" la situació actual:

"Si aquesta proposta és legal, millora el que nosaltres hem plantejat, és respectuós amb l'autoritat del professor, és respectuós amb l'autonomia dels centres, és respectuós amb què els alumnes aprenguin el currículum, ... si respecta tot això, nosaltres estem disposats a millorar el que sigui"

 

Ciutadans, contrari a la mesura

Més reticent s'ha mostrat el vicepresident madrileny, Ignacio Aguado, de Ciutadans. El número dos del govern ha assegurat que aquesta mesura no s'introduirà a Madrid i ha advertit Vox que, en la negociació dels pressupostos, no estan disposats a "retallar drets i llibertats civils" ni a modificar polítiques en violència masclista.

Enmig de la polèmica, el portaveu adjunt de Ciutadans al Congrés, Edmundo Bal, ha negat que s'hagi pactat aquesta qüestió a Múrcia o en qualsevol altra comunitat on governen amb el PP i amb el suport de Vox:

"Sempre hi hem votat en contra quan s'ha plantejat. És un missatge erroni perquè no acceptem aquest concepte"

 

Manifest en contra del veto parental

Més d'un centenar d'organitzacions, partits polítics i sindicats murcians han signat un manifest que demana l'eliminació del veto parental a la regió.

"Aquesta mesura contradiu la Constitució i les normes eductives, ataca l'autonomia dels centres i la llibertat de càtedra del professorat i personal docent i, el que és més important, contradiu el dret fonamental i constitucional dels nens, nenes i adolescents a rebre una formació integral basada en els principis i valors de la nostra democràcia, com la igualtat entre homes i dones, la tolerància i el respecte a la diversitat"

El text vincula la mesura als "sectors més conservadors" i ho considera "un greu error, perquè possibilitat el veto als centres educatius a formació fonamental per al desenvolupament dels nens i nenes":

"L'educació en valors que aquesta mesura vol convertir en opcional, privaria a tot l'alumnat de formació sobre LGTBIfòbia, prevenció de violència de gènere, ludopatia, drogues, malalties de transmissió sexual, trastorns de l'alimentació, bullying, ciberassetjament, prevenció d'embarassos no desitjats, cura del medi ambient, educació vial, xenofòbia i racisme, educació per al desenvolupament i ciutadania global, entre d'altres"

A més, lamenten que la mesura "desautoritza i deslegitima el professorat, vulnera els drets de l'alumnat i posa en perill la convivència social".

 

Les associacions de famílies, dividides

Les famílies de la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares de l'Alumnat (CEAPA), que engloba milers d'AMPA de l'educació pública, creu que el veto parental és "una vulneració absoluta del dret a l'educació de nens i nenes".

María del Carmen Morillas (CEAPA): "Els pares som els seus tutors, però els nostres fills no són una propietat nostra i tenen els seus drets, com el dret a l'educació"

En canvi, la Confederació Catòlica Nacional de Pares de Família i Pares d'Alumnes (CONCAPA) ha defensat el veto perquè "les famílies demanem que es garanteixi que el que rebran els nostres fills entra dins de les nostres conviccions".

Pedro Caballero (CONCAPA): "L'Estat hauria de garantir molt respectuosament la pluralitat i no implantar una línia ideològica als centres, perquè cadascú pot pensar interiorment o familiarment d'un altra manera"

 

El govern espanyol recorrerà per la via administrativa o judicial les possibles aplicacions del veto parental

 

"Il·legal", segons els sindicats

Els sindicats de docents han dit que el veto parental és "il·legal" i han dit que hi ha diversos mecanismes de control, també per a les famílies, sobre els continguts curriculars i els plans educatius dels centres:

Mario Gutiérrez (CSIF): "Als col·legis no s'hi adoctrina en cap cas perquè està garantit que el projecte educatiu compleix amb els criteris constitucionals"

Nicolás Fernández (ANPE): "El pin parental va en contra de l'autonomia pedagògica dels centres i pot minar la llibertat de càtedra dels professors"

Francisco García (CCOO): "Ara està en qüestió l'educació afectivo-sexual, però això és un pou sense fons. Demà ho pot utilitzar un creacionista contra Darwin o un 'terraplanista' a les classes de Geografia"

UGT: "No tolerarem l'atac que algunes organitzacions i partits polítics allunyats dels principis constitucionals estan dirigint al professorat dels centres públics"

La Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (Felgtb) ha celebrat l'anunci del govern espanyol de recorrer la implantació del veto parental, que ha qualificat de "mesura anticonstitucional" que pretén "continuar desprotegint la infància i privar-la del seu dret a conpeixer la realitat i formar-se en drets humans":

"L'educació en diversitat afectivo-sexual, familiar i de gènere és la clau per acabar amb la violència contra l'alumnat LGTBI a les aules i per crear una societat més rica en valors i en diversitat"

ARXIVAT A:
Educació Vox PP Cs Pedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut