Dos mecànics, en un taller de recuperació de cotxes (Europa Press/Carles Nin)

La Moncloa planteja quotes d'autònoms segons els ingressos, entre 184 i 1.267 euros

El Ministeri de Seguretat Social proposa establir 13 trams de cotització per als treballadors autònoms, en funció del volum d'ingressos, unes quotes que es consolidarien el 2031
TEMA:
Autònoms

El govern espanyol, a través del Ministeri de Seguretat Social, s'estaria plantejant noves regles del joc en les quotes dels autònoms, segons apunten les principals associacions que els agrupen, així com altres agents socials, que s'han reunit aquest dijous.

Es mantindria una tarifa plana com fins ara, però, com a gran novetat, la quota es vincularia, en la franja més baixa, a garantir el salari mínim interprofessional.

S'establirien tretze trams per a la cotització dels ingressos dels treballadors per compte propi amb quotes a la Seguretat Social que oscil·larien entre 184 euros al mes per a rendiments mensuals inferiors a 600 euros i al voltant de 1.267 per a aquells que superin 4.050 euros de facturació.

Imatge d'un bar de Santander (Europa Press/Juan Manuel Serrano Arce)


En marxa a partir del 2023

Tot i que les principals associacions de treballadors sol·licitaven l'aplicació immediata de la proposta, aquestes cotitzacions de caràcter progressiu es posarien en marxa l'any que ve i tindrien vigència fins al final del període transitori, fixat l'any 2031.

Les quantitats aniran variant en el transcurs d'aquests nou anys, durant els quals es preveu una transició des del sistema actual fins al progressiu. És a dir, la quota mínima de 184 euros per a facturacions baixes no es fixaria l'any vinent, sinó que el 2023 s'iniciaria un camí de nou anys fins a consolidar les cotitzacions per trams.

El govern, a més, al llarg d'aquest període (2023- 2031), estableix una revisió cada tres anys assegurant, tot i les possibles fluctuacions, que dos de cada tres autònoms acabaran pagant menys amb el nou sistema de quotes.

Segons els càlculs, l'estalvi en rendiments inferiors a 600 euros mensuals seria d'uns 1.300 euros a l'any. El canvi respon a la recomanació 5 fixada en el Pacte de Toledo i està destinat a establir un sistema "més just" i "corregir desigualtats", com assenyalen des del ministeri que encapçala José Luis Escrivá.

La proposta, dirigida als més de tres milions d'autònoms de l'Estat, planteja, en definitiva, que escullin entre els tretze trams de cotització en funció de les previsions de rendiment que facin, malgrat que, durant l'any, podran canviar de tram fins a sis vegades per reajustar les cotitzacions en funció del volum real d'ingressos.

Un lampista treballant (Europa Press)


Divisió entre les associacions d'autònoms

Després de la reunió d'aquest dijous a la tarda entre ministeri i associacions d'autònoms, s'ha fixat una nova trobada dilluns vinent per continuar aprofundint sobre el sistema de cotització, en què s'espera continuar negociant.

Els negociadors no s'han marcat una data límit per aconseguir l'acord amb l'objectiu, diuen, d'obtenir "el màxim consens per tenir un bon sistema". S'espera tancar un acord definitiu durant el primer semestre de l'any.

Les reaccions a la proposta de les diferents associacions després de la trobada han estat oposades. El president de l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, ha estat taxatiu assegurant que "no els agrada gens la música" que han sentit aquesta tarda.

Per l'ATA, la proposta suposarà que un autònom que "ara facturi 2.300 euros al mes, d'aquí nou anys pagui el doble que ara" a la Seguretat Social, i que el que en facturi 3.000 "acabi pagant el triple". López Amor ha conclòs que la proposta implicaria sortir "d'un sistema injust i entrar en un altre que encara ho seria més".

 


Contràriament, el president de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA), Eduardo Abad, ha fet una valoració en altres termes. Per ell, amb el nou sistema milers d'autònoms reduiran l'esforç contributiu, mentre que altres hauran de contribuir més.

Aquesta reflexió l'ha fet pensant en el prop d'un milió d'autònoms que obtenen rendiments del treball per damunt de 25.000 euros i cotitzen les bases mínimes. Una realitat, segons Abad, "que el sistema no es pot permetre". A diferència d'Amor, al màxim dirigent de la UPTA la música li sona bé.

 


Finalment, des de la Unió d'Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors (UATAE), la secretària general, María José Landaburu, també ha valorat "l'inici de la negociació i el to constructiu de la reunió celebrada". L'entitat espera que el nou sistema de cotització d'autònoms "arribi com més aviat millor a aquells que tenen menys ingressos".


Per assolir aquesta fita entre els autònoms amb rendiments més baixos, la UATAE ha volgut insistir en la necessitat d'escurçar els terminis fixats del règim transitori perquè puguin acollir-se als trams més baixos abans de 2031.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca Autònoms
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut