El rei emèrit Joan Carles I en una imatge d'arxiu (Reuters/François Lenoir)

La Moncloa reconeix que paga assistents de Joan Carles I amb fons de Patrimoni Nacional

Una investigació de eldiario.es deixa en evidència que l'emèrit encara gaudeix de recursos públics malgrat que Calvo va assegurar que "no viu dels diners públics"
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Monarquia

El govern espanyol ha informat aquest dijous que el rei Joan Carles I continua tenint assistents personals, d'acord amb el que preveu la legislació vigent, i que el cost és assumit per Patrimoni Nacional a petició de la Casa del Rei. Fonts de La Moncloa han justificat d'aquesta manera a EFE que el rei emèrit continuï comptant amb aquest tipus d'assistents, després que eldiario.es ha publicat que Patrimoni Nacional paga els sous i viatges amb el personal desplaçat als Emirats Àrabs Units per assistir al monarca.

Informa, en concret, que són tres els ajudants de què disposa el rei a Abu Dhabi. Les fonts de La Moncloa han assenyalat a EFE que Joan Carles I compta amb aquest tipus d'assistents des que va assumir la direcció de l'Estat el 1975 i han subratllat que els ha seguit mantenint des que va abdicar el 2014 "d'acord amb el que preveu la legislació vigent".

Han afegit que és a petició de la Casa del Rei que Patrimoni Nacional assumeix la factura d'aquesta assistència, seguint la tramitació habitual. Aquest personal eventual i laboral, han recalcat, presta servei a la Prefectura de l'Estat i segueix les indicacions i orientacions que es realitzen a la Casa del Rei.

D'acord amb això, expliquen que, a més de les comissions de servei, s'abonen les seves nòmines d'acord amb el que es disposa en la llei de pressupostos generals de l'Estat. Per la seva banda, Patrimoni Nacional ha confirmat a EFE que s'encarrega de pagar a aquest personal perquè està adscrit a ells, però ha especificat igualment que és la Casa del Rei qui decideix a quines tasques els dedica.

Patrimoni ha confirmat també que són tres les persones que exerceixen com a assistents de don Joan Carles.


Normalitat, segons el govern espanyol

L'executiu de Pedro Sánchez justifica que Patrimoni Nacional assumeixi el cost de personal que assisteix a Joan Carles I als Emirats Àrabs Units, després que així ho va demanar la Casa del Rei, "seguint la tramitació habitual", segons han explicat a Europa Press fonts de La Moncloa.

Una situació que s'ha mantingut després que es van començar a fer públiques les seves presumptes irregularitats fiscals i ha sortit a la llum el mateix dia que s'ha sabut que la judicatura suïssa tornarà a citar els testaferros del rei emèrit.

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, també s'ha expressat en sintonia amb les fonts citades per Europa Press. "Tampoc haig de sobresaltar-me sobre aquesta qüestió: hi ha d'haver una protecció", ha provat de justificar la situació Campo.

El titular de la cartera de Justícia també ha donat suport a la vicepresidenta del govern espanyol Carmen Calvo, qui sostenia que Joan Carles I no havia rebut recursos públics: "Només puc dir-li que desconec el detall ja que no és del meu departament. Si ho ha dit ella està clar que deu ser així".

Calvo va assegurar dimecres que el monarca "no té cap activitat, no viu dels diners públics" i que té un títol que "no comporta activitat ni retribució".

El ministre ha sotingut que la monarquia està fent un esforç permanent de transparència i passos importants per ser una monarquia del segle XXI, tot i que "hi ha coses que ha d'anar polint", i ha donat suport a la postura del PSOE al Congrés, contrari a obrir una comissió d'investigació sobre les targetes "black" de l'emèrit.

Segons ell, no s'oposen a investigar, sinó que volen "mantenir el criteri que el Congrés controla el govern, no la Corona", i ha dit que el preocupa quan sent aquestes notícies, però pensa que és una actuació d'una persona concreta.

"Crec que hem de ser prudents i dir que tenim un estat de dret i una justícia que funcionen. Deixem que cada part faci el que està cridada a fer", ha argumentat el ministre de Justícia.

Crítiques del seu soci del PSOE

Podem ha criticat que Patrimoni Nacional pagui despeses relacionades amb la "luxosa vida" als Emirats Àrabs Unit del rei emèrit "fugit", Joan Carles I, i ha tornat a criticar el PSOE per oposar-se, al costat de PP i Vox, a crear una comissió d'investigació al Congrés sobre el presumpte ús de targetes opaques.

"Quin monument més "campechano", han dit al seu compte de Twitter fent burla de la manera amb què es coneixia el rei emèrit. "No n'hi ha prou amb els seus milions d'euros en paradisos fiscals, que li hem de seguir pagant amb diners públics tots els seus capricis".

ARXIVAT A:
Monarquia Corrupció
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut