La mort de l'os Cachou destapa una xarxa de tràfic de cocaïna a la Vall d'Aran

En una investigació paral·lela a la de la mort de l'os s'han detingut 12 persones, entre ells l'alcalde de la pedania aranesa de Casau
Redacció Actualitzat

El 9 d'abril del 2020, agents de Miei Ambient del Conselh Generau d'Aran i membres del Cos d'Agents Rurals van localitzar el cos sense vida de l'os Cachou a la zona de Sobrepera, a Les. Feia dies que el senyal de GPS del seu collar el situava al mateix indret, i això els va fer sospitar que alguna cosa no anava bé.

Primer es va atribuir la mort a l'atac d'un altre animal, però l'autòpsia va determinar que a Cachou l'havien enverinat amb líquid anticongelant.

Mentre tot Catalunya estava durant el període més dur del confinament per la Covid, es va iniciar una investigació per saber què o qui va causar la mort de l'os bru.

Una investigació llarga i complexa que ha inclòs escoltes telefòniques durant mesos a casa de sospitosos; unes escoltes que, ara, han conduit a desarticular una xarxa de tràfic de cocaïna a la Vall d'Aran, segons ha avançat el diari La Vanguardia.

Es tracta d'una investigació paral·lela a la de la mort de l'os que ha portat fins a una organització criminal dedicada al tràfic de drogues. Aquesta setmana s'han detingut 12 persones a Vielha, Lleida i Castelló.

Els detinguts disposaven d'un laboratori a Lleida on transformaven la cocaïna que després es distribuïa a la Vall d'Aran.


Presó provisional per a 4 detinguts

La jutgessa de Vielha ha decretat presó provisional comunicada i sense fiança per a quatre dels 12 detinguts en aquesta operació contra el tràfic d'estupefaents i presó sota fiança per a un cinquè.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), aquest diumenge s'ha pres declaració als quatre últims investigats, a qui s'acusa d'un presumpte delicte contra la salut pública, organització criminal i blanqueig de capitals.

 


Després de declarar en seu judicial, dissabte es va dictar presó eludible sota fiança de 6.000 euros per a un dels arrestats, i set més van quedar en llibertat amb retirada del passaport i amb l'obligatorietat de presentar-se davant l'autoritat judicial.

Entre les set persones que han quedat en llibertat hi ha l'alcalde de l'entitat municipal descentralitzada de Casau, Juan Berdié.

(ACN/Agents Rurals)

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut