La mort d'una dona ajudada pel seu marit reobre el debat sobre l'eutanàsia
Yasmin Córdoba Schwaneberg
Periodista de TV3
- TEMA:
- Eutanàsia
El projecte de Llei de l'eutanàsia està bloquejat al Congrés i amb la convocatòria d'eleccions, i la dissolució de les cambres, s'haurà d'iniciar la seva tramitació de nou. La norma va començar el seu tràmit parlamentari al juny de 2018 després que tots els grups, tret del PP, donessin suport a la proposta socialista.
Ara, el debat s'ha reobert després que un home de 70 anys fos detingut a Madrid, aquest dimecres, acusat d'haver ajudat a morir la seva dona, diagnosticada amb esclerosi múltiple fa 30 anys. Ángel Hernández ha quedat en llibertat sense mesures cautelars, investigat per un delicte de cooperació al suïcidi. Havia enregistrat un vídeo on ella li dona permís perquè l'ajudi a morir.
Ángel Hernández ha gravat com María José Carrasco demanava morir
Les posicions dels partits
El PSOE insisteix en acusar PP i Ciutadans d'obstaculitzar a la Mesa del Parlament, que controlen, el projecte de llei a través d'ampliar excessivament els terminis de les esmenes. Consideren que el cas de María José Carrasco s'hauria pogut evitar.
La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, insisteix que el PSOE defensa una legalitat que permeti que "cadascú decideixi sobre el final de la seva vida". La regulació de l'eutanàsia és una de les mesures del programa electoral del PSOE.
"Nosaltres volem equiparar-nos a societats desenvolupades i respectar la dignitat de la vida i la llibertat de cadascú en el seu propi concepte de dignitat."
Igual que els socialistes, Podem ha recordat, arran del cas d'aquest dijous, el seu compromís de presentar nous projectes de llei que regulin l'eutanàsia quan el nou Congrés estigui constituït.
Ciutadans defensa la seva pròpia llei de mort digna, basada en les cures pal·liatives, i que també ha quedat sense aprovar al Senat després de superar els tràmits al Congrés. El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, desmenteix que el seu partit possés obstacles a la tramitació de la llei:
"Tots hem de fer autocrítica, però no som els responsable que no s'aprovés la llei."
El PP no ha volgut posicionar-se davant el cas de María José Carrasco, al·legant que encara no han presentat el seu programa electoral.
La llei bloquejada permetia aplicar l'eutanàsia a hospitals i a casa
El llarg camí de la llei d'eutanàsia
Durant la legislatura passada van arribar al Congrés tres projectes de llei per regular la mort voluntària. El primer va ser presentat per Podem i va ser rebutjat perquè no tenia el suport del PSOE. Els socialistes sí van aconseguir el suport majoritari del Congrés, però la norma va quedar ancorada en la tramitació, després de tombar-se a l'octubre l'esmena a la totalitat del PP.
Tot i això, també entre els partits que defensen la llei d'eutanàsia hi havia divisió sobre alguns punts, com ara la creació de comissions de control que podrien denegar sol·licituds avalades per metges, com rebutja Podem i ERC.
Al febrer, el PSOE ja va denunciar que PP i Cs bloquejaven el procés de tramitació prorrogant el termini d'esmenes. El mateix mes, la família d'una afectada d'Alzheimer va presentar al Congrés més de 280.000 firmes a favor de despenalitzar l'eutanàsia i el suïcidi mèdicament assistit.
Set països al món regulen per llei l'eutanàsia o el suïcidi assistit
La iniciativa catalana
El Parlament de Catalunya va presentar la passada legislatura, al maig del 2018, un tercer projecte de Llei per despenalitzar l'eutanàsia. També va quedar paralitzada a l'espera de tramitar-se el projecte de llei socialista.
Ajudar a morir, un acte d'amor
Ángel Hernández, l'home que avui dijous ha ajudat a morir la seva dona, ha escrit una carta on demana als legisladors que defensin l'eutanàsia. En la mateixa línia ho ha reclamat el president de l'Associació Dret a Morir Dignament, Javier Velasco:
"Crec que és injust que s'imputi penalment a aquest home per un acte d'amor, ajuda i respecte a la voluntat de la seva dona."
Velasco exigeix als partits que en la pròxima legislatura es despenalitzi "urgentment" l'eutanàsia a Espanya.
Moment en que Maria José Carrasco és assistida per morir
El Codi Penal davant l'eutanàsia
La proposició de llei, bloquejada al Congrés, considera l'eutanàsia un dret individual i implica un canvi del Codi Penal. Segons la proposta socialista, podran acollir-s'hi
"les persones que pateixin una malaltia greu i incurable amb un pronòstic de vida limitat o una discapacitat greu, crònica i irreversible que provoquin un patiment insuportable."
L'eutanàsia, segons la llei, seria prestada per la sanitat pública, a hospitals o al domicili del pacient i també es podria aplicar a centres privats. Els metges tenen dret a declarar-se objectors de consciència.
Ara per ara, però, l'article 143 del Codi Penal regula la inducció al suïcidi o la cooperació amb el suïcidi d'altres persones amb penes de presó d'entre dos i deu anys, tot i que preveu una rebaixa si hi ha una petició expressa de la víctima i pateix una malaltia greu.
Països que ja permeten l'eutanàsia o el suïcidi assistit
Només cinc països al món permeten l'eutanàsia activa, tres d'ells a Europa: Bèlgica, Luxemburg i Holanda, que va ser el primer país en legalitzar-la, al 2002. Més recentment s'hi ha afegit Colòmbia i el Canadà. Suïssa i alguns estats nord-americans permeten el suïcidi assistit.
Ramon Sampredo va obrir el debat sobre l'eutenàsia a Espanya
Altres casos "fora de la llei"
A Espanya, el primer cas de suïcidi assistit que va obrir el debat va ser el de Ramón Sampedro, a qui la justícia li va denegar el dret fins al final. Al 1998 va morir en prendre cianur ajudat per un grup anònim d'amics.
Al 2017, José Antonio Arrabal, amb esclerosi lateral amiotròfica (ELA), va treure's la vida reclamant fins al darrer moment una llei que regulés l'eutanàsia i el suïcidi assistit.
"És indignant haver de morir en la clandestinitat i sol" va denunciar fins el final Arrabal
Carta d'Ángel Hernández... by on Scribd
- ARXIVAT A:
- Eutanàsia