L'accident ha tingut lloc quan un cotxe ha impactat contra una barricada (GUILLAUME HORCAJUELO EFE)

La mort d'una pagesa atropellada en una protesta encén encara més els agricultors francesos

L'incident ha succeït enmig de les mobilitzacions del sector primari, un fenomen creixent que comença a ressonar a tot Europa

RedaccióActualitzat

Mor una agricultora en plenes protestes dels pagesos francesos a l'Arieja, al sud del país. Segons han confirmat les autoritats de la zona, els fets han succeït al voltant de les sis del matí quan un cotxe s'ha encastat contra una de les barricades aixecades en una carretera nacional tallada i pròxima a la localitat de Pamiers. 

El vehicle ha envestit un "mur" de farcells de palla darrere del qual hi havia un grup de persones, entre elles la víctima i també el marit i la filla, de 14 anys, que han quedat ferits de gravetat. En un primer moment, la Fiscalia ha donat per morta la menor, però posteriorment ha aclarit que es troba en estat crític, segons la cadena BFM TV.

En el moment dels fets, els tres ocupants del cotxe han estat detinguts i la Fiscalia ha obert una investigació per presumpte homicidi, encara que de caràcter involuntari. El conductor també ha donat negatiu a la prova d'alcoholèmia.
 

El sector primari es mobilitza

A menys de sis mesos de les eleccions europees, el govern francès intenta reaccionar a l'esclat de les protestes dels agricultors del sud de França, un fenomen creixent que ressona a tot Europa.

Des d'Alemanya, passant pels Països Baixos i fins a Romania, els pagesos multipliquen els bloquejos en contra de la inflació, la pujada dels impostos, la competència del gra ucraïnès i, sobretot, el Pacte Verd Europeu. I és que temen, entre altres qüestions, els possibles efectes col·laterals de les noves obligacions en matèria de transició ecològica.

Els agricultors francesos bloquegen l'autopista A16 amb els seus tractors (Reuters)

En aquest sentit, els agricultors creuen que els afectarà l'economia, és per això, que reclamen més compensacions o ajudes per les mesures mediambientals que preveu imposar la Unió Europea.

El moviment es va intensificar dijous passat amb el bloqueig de l'autopista A64 al sud de Tolosa, en direcció a Tarbes. A partir d'aquest, s'hi han sumat moltes altres accions del mateix tipus. Aquest dilluns, per exemple, va estar tallada momentàniament l'autopista A7 al sud de Perpinyà en direcció de la frontera espanyola en tots dos sentits, que és el principal pas terrestre entre els dos països.

L'accident mortal ha encès encara més els ànims dels agricultors i es preveuen més mobilitzacions arreu del país per exigir a l'executiu francés solucions. Així ho expressava Karine Duc, copresidenta del sindicat Coordinació Rural a la regió de Lot-et-Garonne:

"Si no volen una altra mort a la seva consciència, només han d'avançar els seus anuncis, pel respecte d'aquesta persona difunta, de tots nosaltres, de la professió".

 

Les protestes arriben a l'Assemblea Nacional 

La polèmica al voltant d'aquestes mobilitzacions s'ha traslladat també a l'Assemblea Nacional francesa, on el govern i l'oposició s'han creuat retrets per les posicions respectives sobre les protestes.

Emmanuel Macron, que ha expressat al seu compte de X el condol pel sinistre d'aquest dimarts, ha demanat al govern que estigui "plenament mobilitzat" per posar sobre la taula "solucions concretes" per als agricultors, encara que no ha aclarit en què podrien consistir aquestes propostes:

Per part seva, el primer ministre, Gabriel Attal, també ha mostrat el seu condol als familiars i amics de la víctima i ha indicat també a través de X que la nació francesa "està commocionada i unida" davant del succés. A més, ha incidit en la "incansable" tasca del sector primari i ha reiterat que tindrà el suport del govern. 

Attal va rebre ahir dilluns el sindicat majoritari FNSEA i està previst que aquest dimarts al vespre i dimecres al matí rebi altres sindicats agraris com el de Coordinació Rural i la Confederació de Camperols.

ARXIVAT A:
AgriculturaFrança
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut