Els llocs tancats, com habitatges i oficines, afavoreixen el contagi (Reuters)

La taxa de mortalitat pel coronavirus a Wuhan seria menor del que s'havia calculat

Els investigadors creuen que hi ha d'haver molts casos no detectats per poder explicar l'expansió del virus
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La taxa de mortalitat pel coronavirus SARS CoV 2 a la ciutat xinesa de Wuhan seria de l'1,4%, molt menor del que s'havia calculat en principi. Així ho afirma un estudi publicat a la revista Nature Medicine.

Un equip encapçalat per Joseph Wu, de la Universitat de Hong Kong, s'ha basat en les dades que hi havia a 29 de febrer: 79.394 casos confirmats amb 2.838 morts en el conjunt de Xina, dels quals 48.557 casos i 2.169 morts eren a Wuhan. Això donaria una mortalitat, a Wuhan, del 4,5%.

Els autors han tingut en compte que l'estimació de la gravetat de cada cas afecta la tria a l'hora de fer proves o de fer ingressos, quan els mitjans són limitats. Però hi pot haver molts infectats no detectats.

Per tot això, han calculat que la taxa de mortalitat, un cop desenvolupats símptomes, és de l'1,4%.

Hospital Jiangbei de Wuhan, Xina (Reuters/China Daily CDIC)

Els investigadors també han trobat molta diferència en la probabilitat de mort segons la franja d'edat. Així, per als menors de 30 anys seria una mica més de la meitat (0,84), però per als majors de 59 seria 5 vegades superior (7,14).

Si bé la dada pot semblar positiva, els autors matisen que, observant la ràpida expansió i la possibilitat de transmissió per individus sense símptomes, es preveu que el nombre d'infectats segueixi creixent a molts països.

Aquest estudi encaixa amb les estimacions d'un altre de publicat a la revista Science per Jeffrey Shaman, de la Universitat de Colúmbia, i els seus col·legues. Consideren que el nombre de casos no detectats és molt gran, perquè, en cas contrari, no s'explicarien la velocitat i l'abast de l'expansió del virus. Per això, si hi ha molts casos no detectats, la taxa de mortalitat és menor del que es creia.

Les dades, diuen, també poden variar si es demostra l'efectivitat d'alguns antivirals.

Una altra conclusió és que el risc d'infecció amb símptomes creix amb l'edat i entre 30 i 60 anys l'augment és d'un 4% per any. Això no significa 4 punts per any, sinó un 4% sobre la probabilitat. És a dir, que si a una edat determinada la probabilitat és 1%, per als que tenen un any més seria d'1,04%.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut Ciència
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut