La mostra 'Bruixes de dol' ofereix un recorregut per l'estigmatització i la invisibilització que han rebut les dones

ACN La Guingueta d'Àneu - 'Bruixes de dol' és una instal·lació artística que ofereix un recorregut per l'estigmatització, la invisibilització i els diferents tipus de violències que han rebut les dones, en especial les del món rural, des de la cacera de bruixes fins a l'actualitat. Es va inaugurar a la Guingueta d'Àneu, dins els actes del Dansàneu, i es pot visitar a la Guingueta d'Àneu fins a finals d'agost. El títol fa referència al poemari Bruixa de dol de la poeta de Ponent Maria-Mercè Marçal, que va escriure entorn del simbolisme de la figura de les bruixes i d'altres elements relacionats, sempre amb perspectiva de gènere. La proposta compta amb l'obra d'artistes, com la il·lustradora Cesca Gelabert, la fotògrafa Rut Solé o la música d'Arnau Obiols.

La mostra també conté una entrevista a la filòsofa i activista feminista Silvia Federici, referent internacional en l'estudi de la cacera de bruixes, de la qual destaca la seva obra 'Caliban i la bruixa. Dones, cos i acumulació primitiva'.

La comissaria de l'exposició és l'escriptora i periodista Ivet Eroles, especialitzada en la cacera de bruixes i autora del llibre 'Dones al marge. Bruixes i altres històries d'estigma i oblit' (Editorial Fonoll).

La mostra s'emmarca dins la commemoració del 600 aniversari de les Ordinacions d'Àneu

El 2024 coincideix amb el 600 aniversari de la llei contra la bruixeria més antiga d'Europa, inclosa dins el llibre de Privilegis i Ordinacions de les Valls d'Àneu. Aquesta fita té un significat important perquè la comunitat científica internacional la reconeix com el primer document conservat amb caràcter regulador que ordena i condemna la participació en reunions de bruixes en l'àmbit europeu.

'Bruixes de dol' vol contribuir a reconèixer "la singularitat històrica i el pes jurídic" d'aquest text aneuenc, així com "restituir la memòria de les dones que van ser objecte de repressió i violència per aquesta qüestió", ha dit Ivet Eroles.

Anar al contingut