L'ultraliberal Javier Milei ha arribat al poder prometent sacsejar l'economia argentina (Europa Press/Luis Robayo)

La motoserra de Milei ja rugeix: devalua el peso a la meitat i retalla subsidis

El nou president de l'Argentina posa en marxa un pla de xoc de 10 actuacions per intentar revertir la descontrolada inflació que ha empobrit la població
Actualitzat
TEMA:
Argentina

La motoserra de Javier Milei, el símbol en campanya del nou president de l'Argentina, d'extrema dreta, ja està en marxa. Després de ser investit diumenge, aquest dimarts s'han presentat les seves primeres mesures econòmiques: un pla de xoc per treure el país d'una situació econòmica que el govern ultraliberal qualifica de "crítica".

El ministre d'Economia, Luis Caputo, ha comparegut per anunciar 10 actuacions que busquen revertir la descontrolada inflació que ha empobrit la població i que supera el 140% interanual. "El que nosaltres venim a fer és el contrari al que s'ha fet sempre", ha advertit.

L'objectiu és reduir el dèficit fiscal de l'Argentina, el causant de tots els mals -segons Caputo- que, amb tot, no ha ofert xifres concretes sobre l'estalvi que suposarà el conjunt de mesures.

El que el govern sí que vaticina és una inflació d'entre el 20 i el 40% mensual, des del desembre fins al febrer. Després, espera que comenci a moderar-se, tal com ha reconegut Caputo:

"Estarem durant uns mesos pitjor que abans, particularment en termes d'inflació".


El peso perd la meitat del seu valor

Entre altres, la recepta inclou una forta correcció en el tipus de canvi oficial, que passarà de 400 a 800 pesos per dòlar. Es tracta, doncs, d'una devaluació del 50% del valor de la moneda local.

De facto, al país conviuen les dues divises: el peso per al dia a dia, molt devaluat i afectat pels canvis constants de preus en els productes bàsics, i el dòlar, com a valor refugi d'empreses i la moneda que els argentins acostumen a emprar per a operacions importants, com compres d'habitatges.

Una altra mesura que impactarà directament a la butxaca dels ciutadans és la retallada als subsidis en energia i transport. Fins ara, aquesta ajuda estatal subvencionava la majoria del preu del bitllet de tren, metro i autobús. També limitava els preus del combustible i les tarifes de la llum, l'aigua i el gas.

El que sí que es manté són els plans d'ajuda social aprovats en el pressupost del 2023 per als més vulnerables, i es duplicarà la quantitat que es dona a les famílies a través de l'Assignació Universal per Fill i la targeta alimentària.

Al centre de la imatge, el ministre d'Economia argentí, Luis Caputo (EFE/Matías Martin Campaya)

Aprimar la despesa estatal

D'altra banda, es planteja una important reducció de la despesa de l'Estat. Per exemple, es redueix el nombre de ministeris de 18 a 9 i també de les secretaries del govern, de 106 a 54. Això suposa una reducció del 50% de càrrecs jeràrquics i del 34% de càrrecs polítics.

Un estat més prim en què no es renovaran els contractes dels funcionaris que tinguin menys d'un any de vigència. Això, en un país en què l'ocupació pública suposa al voltant del 18% de l'ocupació total.

A més, es redueixen al mínim les transferències de l'Estat a les províncies i no es licitaran noves obres públiques, i se suspèn la publicitat oficial en els mitjans de comunicació.

Finalment, se substitueix l'actual sistema d'importacions per un sistema estadístic que no requerirà l'aprovació prèvia de llicències.

El Fons Monetari Internacional, l'FMI, ja ha donat el seu vistiplau a aquestes mesures.


Crisi econòmica

L'Argentina viu la pitjor situació econòmica des de l'inici de la seva democràcia, ara fa 40 anys. El 40% de la seva població, més de 18 milions de persones, viu sota el llindar de pobresa.

El partit de Milei és la tercera força al Parlament i, malgrat haver estat investit president, això li dificultarà que pugui tirar endavant algunes propostes. La Libertad Avanza compta només amb 38 dels 257 diputats de la cambra i amb 8 senadors d'un total de 72. A més, l'Argentina és un país federal, i el partit de Milei no té cap governador.

 

ARXIVAT A:
Javier Milei Argentina
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut