La nau DART aconsegueix desviar la trajectòria de l'asteroide Dimorphos
La NASA confirma l'èxit de la primera missió que canvia la trajectòria d'un cos celeste
L'asteroide Dimorphos ha canviat de trajectòria. La NASA ha confirmat que la nau DART va impactar contra la superfície de l'asteroide i va aconseguir desviar-ne la trajectòria.
L'anàlisi de les dades obtingudes durant les dues darreres setmanes demostra que l'asteroide, situat a uns 11 milions de quilòmetres de la Terra, ha variat la trajectòria, com era l'objectiu de l'agència espacial nord-americana.
L'administrador de la NASA, Bill Nelson, ha explicat que, abans de l'impacte, Dimorphos trigava 11 hores i 55 minuts a girar al voltant de Didymos, amb qui forma un sistema d'asteroide doble, i ara triga 11 hores i 23 minuts, 32 minuts menys:
"Hauria estat un èxit si l'hagués escurçat només uns 10 minuts, però l'ha reduït 32 i n'ha modificat la trajectòria"
L'òrbita de Dimorphos s'ha apropat uns 10 metres cap a Didymos i el canvi en la trajectòria és permanent, segons la NASA.
CONFIRMED: Analysis of data obtained over the past 2 weeks by the #DARTMission team shows impact with Dimorphos has successfully altered the asteroid's orbit by 32 minutes - marking the 1st time humans have changed the orbit of a celestial object in space! https://t.co/MjmUAFwVSO pic.twitter.com/4Qiy1mC4gK
NASA Asteroid Watch (@AsteroidWatch) October 11, 2022
Una operació històrica
L'impacte de la nau DART, sigles en anglès de Prova de Redirecció en un Asteroide Doble, es va produir el 26 de setembre passat. La nau, no tripulada, tenia una mida semblant a una nevera o una màquina expenedora i la construcció va tenir un cost de 330 milions de dòlars (prop de 340 milions d'euros).
Era la primera vegada en la història de la humanitat que s'intentava canviar la trajectòria d'un cos celeste. Es tractava d'un assaig per si mai calgués protegir la Terra d'asteroides similars al que va provocar l'extinció dels dinosaures, fa 66 milions d'anys.
"Fa dues setmanes, la NASA va tornar a fer història. Vam efectuar la primera prova de defensa planetària de la humanitat i vam mostrar al món que la NASA és un seriós defensor del planeta", ha assegurat Nelson.
La missió pretenia desviar l'asteroide en qüestió, no destruir-lo. Una de les principals investigadores del projecte, Nancy Chabot, va apuntar que no es tractava de fer "explotar l'asteroide en milions de trossos, sinó d'una petita empenta". Segons la NASA, trencar l'asteroide no és una bona estratègia de defensa perquè, en comptes de tenir un gran objecte en direcció al planeta n'hi hauria molts de més petits.
L'agència espacial nord-americana insisteix que un dels elements clau perquè missions com aquesta tinguin èxit és la detecció precoç. "Com més temps tinguem per fer aquesta petita empenta, millor estarem", ha defensat la directora de la Divisió de Ciències Planetàries de la NASA, Lori Glaze.
De fet, la NASA creu que amb les dades obtingudes es podrà prevenir un hipotètic xoc amb un asteroide en el futur, segons Glaze:
"A mesura que ingressen noves dades cada dia, els astrònoms podran avaluar millor si, i com, una missió com DART podria utilitzar-se en el futur per ajudar a protegir la Terra d'una col·lisió amb un asteroide si alguna vegada en descobrim un al nostre camí"
Dos asteroides que no són cap amenaça
Les conclusions presentades aquest dimarts són només "el principi" de tota la informació que la NASA espera que proporcioni aquesta missió, pensada per posar a prova la tecnologia existent en cas que hi hagués un cos celeste que suposés un perill directe.
Dimorphos ("dues formes", en grec) és un cos espacial de 160 metres de diàmetre que gira al voltant de Didymos, de 780 metres de diàmetre i amb un nom que significa "bessó". La NASA els va escollir perquè no suposen cap amenaça per a la Terra.
Ara, els astrònoms continuaran estudiant les imatges obtingudes de Dimorphos per poder tenir una estimació aproximada de la massa i la forma.
D'aquí a uns quatre anys, el projecte Hera de l'Agència Espacial Europea també té previst fer estudis detallats, tant de Dimorphos com de Didymos, enfocats particularment en el cràter que haurà deixat la col·lisió amb DART.