Representació de la nau vora l'asteroide (Deutsches Zentrum für Luft-und Raumfahrt (DLR)/Wikimedia Commons/CC-BY-3.0)

Les mostres d'asteroide recollides per la nau japonesa Hayabusa 2 arriben a la Terra

Un cop alliberada la càrrega en una càpsula, la sonda ha començat el viatge cap a un altre asteroide
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Tecnologia

Deu anys després, una nau espacial japonesa ha tornat a portar a la Terra mostres d'un asteroide. Les mostres les va recollir la nau japonesa Hayabusa 2, que va enviar una càpsula amb el material quan va passar vora el nostre planeta. Ara segueix el seu camí cap a un altre asteroide.

La Hayabusa 2, nom que significa "falcó pelegrí" en japonès, va enlairar-se el 2014 amb l'objectiu d'arribar a Ryugu, un asteroide descobert el 1999, de vora un quilòmetre de diàmetre i que porta un nom que homenatja un palau submarí d'una llegenda japonesa.

L'asteroide triga setze mesos a donar una volta sencera al Sol. En el moment de màxima aproximació a la Terra es troba a uns 95.400 quilòmetres, menys de la quarta part de la distància entre el nostre planeta i la Lluna.

Passant a prop de la Terra, la nau va deixar anar una càpsula amb les mostres, que va caure dissabte a Woomera, a Austràlia. Les forces aèries la van recollir. Així ho donava a conèixer aquest dilluns el Twitter oficial de la Hayabusa 2:

 

Era el final d'etapa d'una maniobra ambiciosa. Des del seu llançament, la nau ha recorregut 5.200 milions de quilòmetres. El 2018 va arribar a Ryugu.

Fa una dècada, la Hayabusa va ser la primera nau japonesa a recollir mostres d'un asteroide, concretament, de l'Itokawa.

Un membre de l'Agència Japonesa d'Exploració Espacial transporta la càpsula amb les mostres (JAXA/Handout via Reuters)


Amb projectils i explosius

Per complir amb la seva delicada missió, primer va disparar un projectil a la superfície de l'asteroide i va recollir les partícules que l'impacte va aixecar.

La següent operació va consistir a enviar una càrrega explosiva, que va provocar un cràter d'uns deu metres. Així va poder recollir material a més profunditat.

Es tracta de material molt delicat, amb roques poroses i fràgils.

Un cop llançada la càpsula, la Hayabusa 2 va iniciar la seva següent missió i es va dirigir cap a l'asteroide 1998 KY26, on s'espera que arribi el 2031.


La NASA també ha recollit mostres

A finals d'octubre, la nau OSIRIS-REx de la NASA va aconseguir prendre mostres de l'asteroide Bennu. Però si tot surt bé, no s'espera que arribin a la Terra fins al 2023.

L'operació es pot veure en aquest vídeo:

 

 

ARXIVAT A:
Tecnologia Recerca científica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut