La nova fornada de musicals de creació i en català, el relleu de Dagoll Dagom

"Ànima", "Em dic Josep", "Batec" i "Artemis" són quatre propostes d'èxit que van néixer del torneig de creació de musicals Riiiing!

Enllaç a altres textos de l'autor Ibana Piñero Capafons

Ibana Piñero Capafons

Periodista de la secció de Cultura de TV3

Actualitzat

El comiat de Dagoll Dagom dels escenaris amb la reposició de "Mar i cel" s'ha convertit en un fenomen sense precedents: 200.000 entrades venudes, "sold out" per als mesos d'octubre, novembre, desembre i gener i, de moment, sense data de comiat. La pregunta que es fa tothom és què passarà després. Però una nova generació de creadors de musicals en català truca fort a la porta, encapçalats per l'equip d'"Ànima", que ha aconseguit superar amb nota el repte d'inaugurar la temporada a la Sala Gran del Teatre Nacional. Ara reclamen mitjans per consolidar-se.

"Ànima" va sortir de la primera convocatòria de Riiiing!, el torneig de musicals de creació en català que es va fer durant el Grec Festival de l'any passat.

S'hi van presentar una quarantena de propostes, i d'aquestes, vuit finalistes van poder presentar els seus projectes davant d'un públic format per directors de teatres i festivals de Catalunya. "Ànima" va ser la proposta guanyadora, un musical de gran format, tan ambiciós que semblava impossible fer-lo realitat, però el TNC els va venir a buscar.

Per Toni Viñals, impulsor del concurs i actor a "Ànima", el secret és que "van somiar en gran, van crear un espectacle de molta envergadura i això els ha permès poder ocupar un espai amb tanta projecció com és la Sala Gran del Teatre Nacional".

'Ànima' al TNC
"Ànima" al TNC (TNC/Davi Ruano)

Han inaugurat temporada amb una gran rebuda de públic i crítica, un 91% d'ocupació i més de 16.500 espectadors.

Però no han estat els únics que, sortint del Riiiing!, han acabat trobant forat a la cartellera. Ho han aconseguit la meitat dels finalistes amb propostes molt diverses.

"Em dic Josep", una obra a mig camí entre el teatre documental i el musical, ha fet dues temporades, al juliol i al setembre, a la Flyhard, amb un 94% d'ocupació. Ara prepara gira i busca dates per tornar a Barcelona.

'Em dic Josep' a la Sala Flyhard
"Em dic Josep", a la Sala Flyhard (Sala Fyhard)

L'actriu Candela Díaz compaginarà aquest octubre el seu paper de Maria a "Mar i cel", al Teatre Victòria, amb "Batec", al Maldà, un projecte molt personal que s'inspira en el folklore de Catalunya i Castella i Lleó per homenatjar la memòria de les mares i les àvies.

Imatge promocional de 'Batec', al Teatre Maldà
Imatge promocional de "Batec", al Teatre Maldà (Teatre Maldà)

I al Condal, ha instal·lat la seva nau "Artemis", un monòleg musical que va néixer com un projecte de final de grau i que ha aconseguit fer el salt al teatre professional.

'Artemis' al Teatre Condal
"Artemis", al Teatre Condal (3Cat)

Per Mireia Morera, autora i intèrpret d'"Artemis", "s'està oferint un ventall de propostes molt diferents i això també dona una riquesa cultural al país perquè, al final, vol dir que no hi ha una sola manera de concebre el teatre musical en català sinó que n'hi ha moltes".


L'ombra de "Mar i cel"?

L'èxit de "Mar i cel" no els ha fet ombra, al contrari, troben que d'alguna manera n'han sortit beneficiats perquè el públic té ganes de consumir musicals de creació en català. I poques vegades n'havien coincidit tants a la cartellera com ara.

Per tant, a la resposta de si hi ha relleu generacional després de Dagoll Dagom, Candela Díaz ho té clar: "Està ple de gent que en té moltes ganes, que té energia per poder formar part d'aquesta collita teatral."

Però Toni Viñals avisa que calen mitjans i que "hi haurà relleu generacional si hi ha voluntat institucional que n'hi hagi". I en aquest sentit creu que el focus s'ha de posar en els creadors: "Donar-los suport i ajudar-los en el procés de creació. Hi ha un talent que demana tenir espai i temps per poder crear."

Viñals ja està en converses amb les institucions perquè el Riiiing! tingui continuïtat. I tots es fan seva una de les frases de la protagonista d'"Ànima": "Pregunta't si el que estàs fent avui t'acosta al lloc on vols ser demà."

 

ARXIVAT A:
TeatreMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut