Protesta d'estudiants universitaris el maig de l'any passat a Barcelona (Europa Press/Lorena Sopeña)

La nova llei d'universitats reconeixerà per primer cop el dret a vaga dels estudiants

L'anomenat "dret a l'aturada acadèmica" és una llarga reivindicació estudiantil que, fins ara, només reconeixien algunes universitats
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Universitat

Una reivindicació històrica dels estudiants, el reconeixement del dret de vaga, s'inclourà en la nova llei d'universitats que prepara el Ministeri. Fins ara només algunes universitats reconeixien l'anomenat "dret a l'aturada acadèmica".

El dret a l'aturada acadèmica consistirà en el dret a no assistir a classe, però també pot consistir en activitats d'informació i difusió: declaracions institucionals, manifestacions i activitats de protesta.

Amb la nova Llei Orgànica del Sistema Universitari, es busca protegir tant les persones que volen fer vaga com les que volen assistir a classe. La llei vol ser una "eina per eixamplar els drets de la comunitat universitària en general".

Una manifestació d'estudiants universitaris (Europa Press/Lorena Sopeña)

Una protesta sense conseqüències acadèmiques

L'exercici del dret a l'aturada acadèmica haurà de complir una sèrie de condicions, com la declaració de l'aturada per part d'un òrgan de representació estudiantil legitimat, un quòrum determinat per adoptar la decisió, un preavís a les autoritats, la constitució d'un comitè de l'aturada i la formalització de les reivindicacions.

Aquest dret, que fins ara només estava regulat en algunes universitats, passarà a estar regulat per llei, de manera que totes les universitats hauran d'habilitar mecanismes que permetin als consells d'estudiants paralitzar l'activitat acadèmica sense que això afecti el dret a la docència ni l'avaluació dels estudiants.

El text garanteix que els estudiants que participin en una protesta no tinguin cap conseqüència de tipus acadèmic: la universitat no podrà penalitzar la falta a classe ni posar exàmens en els dies d'aturada.

El ministeri justifica la mesura perquè considera que és un dret rellevant per als estudiants perquè potencia l'exercici efectiu de la llibertat d'expressió i dels drets de reunió i associació en l'àmbit universitari.

Missatge a favor d'una vaga en un banc de la Universitat Autònoma (Europa Press/Lorena Sopeña)
ARXIVAT A:
Educació Universitat
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut