La nova normalitat del govern espanyol: mascareta obligatòria, distàncies i detecció
A Catalunya, la Generalitat ja ha fixat les condicions d'aquesta nova etapa en l'anomenat decret de la represa
El Congrés dels Diputats ha aprovat el decret llei de nova normalitat, el text que posa les bases en matèria de seguretat i higiene que s'hauran de respectar per reduir el risc d'una segona onada de coronavirus. A partir d'aquest manual d'instruccions genèric, les comunitats autònomes poden fixar altres aspectes com ara la regulació dels aforaments.
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha defensat que és un decret "essencial" per seguir mantenint el virus sota control. Ha afegit que són "mesures necessàries, proporcionades, elaborades amb la participació de les comunitats autònomes" i, per tant, amb "un alt grau de consens".
La convalidació del decret ha tirat endavant amb els vots favorables del PSOE, Unides Podem, PP, Ciutadans, el PNB, Més País, PRC, UPN i Coalició Canària, 265 en total. Hi han votat en contra Junts per Catalunya, ERC, Bildu i Vox, i 5 diputats s'han abstingut, entre els quals la de Compromís.
Multes de fins a 100 euros per no dur mascareta
El decret, que es tramitarà com a projecte de llei, dibuixa els aspectes tècnics de com ha de ser la rutina ciutadana post-Covid, d'una banda per recuperar la vida normal, i de l'altra per prevenir els riscos de transmissió mantenint sota control l'expansió del virus.
El text fixa una distància de seguretat entre persones d'1,5 metres i, si no és possible, l'obligació de dur mascaretes, i dona les pautes a seguir en mesures de prevenció, controls sanitaris, detecció precoç i vigilància epidemiològica. Caldrà portar mascareta als mitjans de transport, inclosos els cotxes, en cas que els ocupants no convisquin al mateix domicili.
Suposant que no es porti mascareta on sigui obligatori, la multa pot arribar als 100 euros. La vigilància, inspecció i control pertoca a les comunitats autònomes i ajuntaments.
A més, els serveis de salut han de garantir que, davant un cas sospitós, es faci una prova PCR o d'una altra tècnica de diagnòstic tan aviat com sigui possible des que apareguin els símptomes. I les autonomies han d'assegurar-se que hi hagi prou professionals dedicats a la prevenció i control de la malaltia.
Tots els establiments, mitjans de transport i entitats públiques i privades hauran d'informar les autoritats sanitàries dels eventuals casos, per poder-ne identificar els contactes.
En l'àmbit de la feina es parla, entre altres mesures, de regular els llocs de treball i organitzar els torns per evitar aglomeracions.
Amb els vots del PP
Aquest mateix dijous, abans de la votació, s'ha sabut que el decret, que va ser aprovat inicialment pel Consell de Ministres el 9 de juny, rebria el suport del PP.
Els populars confien que, en la tramitació, puguin introduir esmenes al text aprovat. Això ha provocat el recel del PNB, que ha alertat que votarà en contra de canvis que puguin suposar "una disminució" de les competències reconegudes a l'Estatut i que pretenguin "recentralitzar i redefinir competències sanitàries".
Esquerra Republicana, que també havia donat suport a diverses pròrrogues de l'estat d'alarma, en canvi, hi ha votat en contra, com també Junts per Catalunya.
A Catalunya, la "represa"
Catalunya, amb les competències ja recuperades, ja ha regulat aquesta nova normalitat amb el decret de l'anomenada "etapa de represa", que inclou aspectes com ara la mobilitat, l'ús de mascaretes, l'activitat social o l'aforament en locals.
Aquí, per exemple, a partir d'aquest 25 de juny el govern deixa de regular els aforaments per percentatges, tant als espais a l'aire lliure com en llocs tancats. Ara, aquests espais hauran de garantir una distància de seguretat equivalent a una superfície de 2,5 metres quadrats per persona. Els establiments hauran de vetllar per complir les distàncies i establir quantes persones hi caben i com es delimiten els espais.
En espais tancats es pot reduir la distància física i l'equivalent en superfície sempre que es compleixin tres condicions: ús de mascareta, registre d'assistents i preassignació de localitats i mesures de circulació que evitin aglomeracions.
El govern defensa que la normativa de la fase de represa, un cop superat l'estat d'alarma, busca que hi hagi una "regulació més senzilla" que la que hi ha hagut durant les fases del pla de desescalada i remarca que és "essencial" que hi hagi un "comportament social" compromès en la lluita contra la pandèmia.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Desescalada