Un terç de la població reconeix que no podia pagar un imprevist de 750 euros
Un terç de la població reconeix que no podia pagar un imprevist de 750 euros (Pexels / Rodnae)

La nova tarifa de la llum xoca amb les ordenances municipals sobre el soroll nocturn

Veïns, indignats, denuncien que és incompatible amb el descans i les normes de convivència: "A qui se li acut posar una tarifa a la nit, quan la gent ha de descansar?"

RedaccióActualitzat

La nova tarifa de la llum que ha entrat en vigor aquesta setmana contradiu la majoria d'ordenances municipals de Catalunya, que prohibeixen fer soroll de nit per respectar el descans dels veïns.

La nova tarifa, que segons el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic s'ha creat per "fomentar l'estalvi i l'eficiència energètica a la llar" i reduir la factura de la llum, comporta un canvi d'hàbits que pot complicar la logística domèstica i el descans familiar.

S'ha dividit en tres franges horàries: hores punta, planes i vall, de forma que abarateix el consum energètic nocturn i penalitza el diürn (matí i tarda), els dies laborables.

 

L'última d'aquestes franges, la més barata, xoca de ple amb les ordenances contra el soroll, que són pràcticament calcades a tot el territori de Catalunya perquè la Generalitat en va pactar els trets bàsics amb la Federació de Municipis de Catalunya i amb l'Associació Catalana de Municipis. No a tot arreu està prohibit fer soroll de nit a la mateixa hora, però pràcticament. 

Com aprofitar els horaris "vall", llavors, i posar rentadores, assecadores o rentaplats sense incomplir la normativa? 

A Badia del Vallès, per exemple (art. 58) no concreten les franges horàries en què no es pot fer soroll, però sí que ho fan a Sabadell, on no es poden posar segons quins electrodomèstics de les 9 de la nit a les 8 del matí (art. 19), i a Barcelona, on "des de les 22 hores de la nit fins a les 8 hores del matí següent no és permès l'us d'aparells domèstics excessivament sorollosos, instruments musicals, ni cants, ni activitats necessàriament sorolloses com reparacions de materials, canvi de mobles o qualsevol activitat que pugui pertorbar el descans dels veïns" (art. 59).


Incompatible amb el descans

El programa "Els matins" de TV3 ha anat aquest dijous a Badia del Vallès, un dels municipis amb la renda més baixa de Catalunya, per saber què pensen els veïns d'aquest model. L'opinió de la Dolors Condal resumeix perfectament el sentir pràcticament unànime dels veïns i veïnes:

"A qui se li acut posar una tarifa a la nit, quan a la nit la gent ha de descansar?"

El mateix opinen la resta de veïns consultats, pràcticament tots contraris a les noves tarifes, incompatibles amb el descans, però també amb les ordenances municipals. No tots, a més, es poden acollir a les hores mitjanes o vall, perquè els coincideixen amb l'horari laboral.

- "Les hores barates són les que la gent té per descansar a casa seva" (Àngel Pérez)

- "Una persona com la meva filla, que té dues filles grandetes i que ha de posar una o dues rentadores al dia, com ho ha de fer? I tu que estàs treballant ara, et posaràs a planxar a la nit?" (Ana Ortega)

- "Em sembla un despropòsit total, ens estan fent pagar la llum com si fos un luxe i és una cosa de primera necessitat. Arribo a casa a les nou de la feina i tu creus que tinc ganes de posar-me a fer les rentadores a la nit?"  (Raquel Cáceres)


FACUA demana que es revisi el model

A l'associació de consumidors FACUA tampoc li agrada aquest model. Creu que no garanteix una reducció de la factura encara que es canviïn  els hàbits, segons el portaveu de l'entitat, Rubén Sánchez, que assegura que l'estalvi "és impossible amb unes tarifes elèctriques tan inflades".

"Aquest model ni ens agrada ni és el que va prometre el govern espanyol a finals del 2019, en el pacte de govern PSOE-Unides Podem, que deia que hi hauria un sistema en què els primers quilowats hora que consumim al mes serien més barats  (tot i que no es concretava quant), una mena de tarifa progressiva semblant al subministrament d'aigua en què és més barat consumir menys i es penalitza el consum excessiu."

El portaveu de FACUA ha recordat, a "Els matins" de TV3, que aquest mes de maig hi ha hagut "la quarta factura elèctrica més alta de la història" d'Espanya i ha advertit que el pitjor podria estar encara per arribar. Creu que, amb la tarifa que ha entrat en vigor aquesta setmana, "si durant tot el mes de juny el preu mitjà de cada tram fos el mateix que el dia que es va estrenar aquest model, l'1 de juny, tindríem la factura més elevada de tota la història".

El rebut de la llum domèstica a Espanya és dels més alts de la Unió Europea (Comissió Europea)

Rubén Sánchez considera "un disbarat traslladar al consumidor la idea que ha de planxar, posar rentadores, assecadores o rentavaixelles de matinada" i creu que el model no buscava un canvi d'hàbits radical, sinó només "modular-los" durant el dia, però que s'ha dissenyat i explicat malament: "Té errors de comunicació importants per part del govern espanyol i de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC)".

FACUA demana al govern espanyol que revisi aquest model, que creu que acabarà encarint encara més la factura en comptes de rebaixar-la i que ampliï el bo social perquè arribi a més famílies vulnerables. També ha demanat a la CNMC que investigui com s'estan configurant les noves tarifes perquè, assegura, "fan pudor." Als consumidors els recomana que, si poden, redueixin la potència contractada, per intentar rebaixar una mica la factura final de llum.


Si no canvio d'hàbits, s'encarirà la factura?

Per a la majoria de consumidors, si mantenen els mateixos hàbits de consum, la nova tarifa no suposarà una rebaixa important. L'OCU només preveu un estalvi per als consumidors domèstics d'uns cinc euros l'any i algunes consultores alerten que per a molts la nova tarifa es podria traduir en un increment de preu

Per exemple, la consultora Trébol ha fet el càlcul per a un consumidor domèstic mitjà i estima que el canvi de tarifa li comportarà un estalvi d'entre un i dos euros mensuals. Ara bé, a aquells clients amb la mateixa potència i consum anual que tenien una tarifa amb discriminació horària no els surt tan bé i veuran incrementada la seva factura en quatre o cinc euros mensuals, uns 60 al cap de l'any.

 

A més d'incomplir la normativa (i poder ser multat per una queixa veïnal), no poder dormir tranquil·lament també preocupa, i molt, els veïns de Badia del Vallès.

- "Em preocupa molt perquè si fan soroll com descansaràs? Si tothom posa les rentadores i els rentaplats a partir de les 12 de la nit farà un soroll de por. La de la veïna del davant sí que se sent, perquè és vella i quan centrifuga fa molt soroll." (Evita Sama)

- "Tinc 20 veïns al costat i tots donen al celobert. Qualsevol posa la rentadora a les 2 de la matinada o a les 12 de la nit, quan la gent s'ha de llevar d'hora per treballar." (Dolors Condal)

- "Tenim veïns, tenim nens que han de dormir, m'ho pot explicar algú del govern?" (Raquel Cáceres)

El rebut de la llum domèstica a Espanya és dels més cars de la Unió Europea, pels alts impostos i un mercat energètic molt tancat i limitat. En concret, és el cinquè més car, darrere Alemanya, Dinamarca, Bèlgica i Irlanda.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut