Bossa elaborada amb llençols reciclats a Bellvitge
Amb el projecte s'eviten residus i materials per a fer bosses (Hospital de Bellvitge)

La nova vida de 3.000 quilos de llençols de l'Hospital de Bellvitge transformats en bosses

Ha permès transformar vora 3.000 quilos de llençols i cobrellits en bosses i sacs i en el futur es vol estendre a tota la xarxa d'hospitals de l'ICS i als CAP

RedaccióActualitzat

Llençols transformats en bosses o en sacs per recollir bates i uniformes bruts. Aquest és el resultat de la prova pilot d'economia circular que ha posat en marxa l'Hospital de Bellvitge i que s'emmarca en l'estratègia de sostenibilitat de l'Institut Català de la Salut.

El projecte, que duen a terme conjuntament l'ICS i l'entitat sense ànim de lucre Fundació Engrunes, té com a objectiu reduir i reutilitzar el residu tèxtil dels centres sanitaris. Aquest material, que fins ara es llençava, es reutilitzarà com a substitut del plàstic als hospitals i Centres d'Atenció Primària (CAP).

La prova pilot té com a lema "Roba d'anada i tornada" i consisteix a donar una segona vida als llençols i cobrellits de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB).

Després de passar per un procés d'higienització, se'ls transforma en diversos objectes: bosses de nanses per a la dispensació de medicació al Servei de Farmàcia Hospitalària, sacs per a la bugaderia de l'HUB i sacs per a contenidors per a la recollida de bates i uniformes bruts als Centres d'Atenció Primària Metropolitana Sud de l'ICS.

Un persona porta penjada una bossa feta amb llençols reciclats
Les bosses serveixen per a la dispensació de medicació al Servei de Farmàcia Hospitalària (Hospital de Bellvitge)

La vida útil de les bosses és de fins a 60 rentades i fins ara ja s'ha evitat la generació de 2.940 quilos de residus. Un cop estesa a altres centres, tindrà un gran impacte, com explica Raquel Salas, responsable ambiental de la Direcció d'Atenció Primària Metropolitana Sud de l'ICS:

"Es preveu substituir l'ús de 228.000 bosses de plàstic per al trasllat de roba bruta tant dins del centre hospitalari com als CAP, i 68.500 bosses de plàstic per a la dispensació de medicaments. A més, l'estalvi de plàstic equival a embolicar tota la superfície de l'Hospital de Bellvitge fins a 26 vegades".

Segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya, cada persona consumeix entre 21,5 i 26 quilos de roba cada any i es llencen a l'abocador 147.000 tones de residus tèxtils, dels quals només se'n recullen selectivament el 12%.


Estratègia de sostenibilitat

Amb la prova pilot es vol comprovar la viabilitat de la iniciativa per donar-li continuïtat i estendre-la, com a mínim, a tota la xarxa d'hospitals de l'ICS, ha explicat Jordi Pujadas, responsable de Medi Ambient de l'ICS i de l'equip que impulsa ICSVerds.

ICSVerds és l'estratègia que promou la mobilitat sostenible, les energies renovables, l'estalvi energètic i la gestió de residus a tota la institució, hospitals i centres sanitaris.

El projecte de Bellvitge es basa en el concepte d'economia circular "upcycling", també conegut com a suprareciclatge o reciclatge creatiu. Es basa en l'aprofitament dels objectes per crear nous productes o per transformar residus en objectes que adquireixen més valor.

De moment, la prova pilot també ha creat dos llocs de treball en col·laboració amb la Fundació Engrunes, entitat sense afany de lucre que té com a missió proporcionar suport personal i un treball retribuït a persones en situació de vulnerabilitat perquè puguin reincorporar-se novament a una vida social i laboral activa. Una de les seves línies de treball és la gestió de residus i la reutilització d'objectes usats.

 

ARXIVAT A:
SalutMedi ambient
Anar al contingut