El menjar es fa malbé a les neveres (Reuters/Norlys Pérez)

La paciència s'esgota a Cuba: dos dies sense llum i ara sota l'amenaça de l'huracà Oscar

L'huracà Oscar es preveu que toqui terra aquest diumenge a la nit, amb vents de 130 km/h a l'est de l'illa

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Gran part de l'Illa de Cuba continua a les fosques i amb problemes de subministrament elèctric per tercer dia consecutiu, després que la xarxa tornés a caure aquest dissabte al vespre.

El govern assegura que els treballs per restablir l'electricitat a l'illa evolucionen favorablement per reconnectar la xarxa, quan ja s'havia pogut restablir una sisena part de la demanda habitual del país, després de la fallada total de divendres.

Tanmateix, hi ha zones del país que porten dos dies seguits sense electricitat, i això complica la vida de la gran majoria de la població, en un país acostumat a les restriccions i que ja pateix una escassetat d'aliments, medicaments i combustible.

A tot plegat s'afegeix l'arribada de l'huracà Oscar, que es preveu que toqui terra a Cuba aquest diumenge a la nit, amb vents de fins a 130 km/h, segons l'avís del Centre Nacional d'Huracans dels Estats Units (NHC).

La ciutat de l'Havana totalment a les fosques (Reuters/Norlys Pérez)

Una altra caiguda de la xarxa elèctrica

Quan la xarxa elèctrica no s'havia restablert del tot, una altra apagada aquest dissabte a la nit va tornar a deixar Cuba a les fosques per tercer cop en 24 hores.

El govern de Cuba va dir que estava treballant de nou per restablir el servei elèctric a tota l'illa després que els mitjans de comunicació estatals van informar que la xarxa nacional havia tornat a caure.

El màxim responsable elèctric del país, Lázaro Guerra, va dir que una altra avaria de la xarxa a l'oest de l'illa havia obligat els tècnics a començar de nou la reconnexió de tres de les centrals elèctriques més importants del sistema, cosa que havia "aturat temporalment el procés".

Cues per aconseguir menjar en un mercat de l'Havana (Reuters/Norlys Pérez)

Els cubans s'ho prenen amb resignació, però no accepten les explicacions del règim, com deia un veí de l'Havana.

"Sabem la situació que hi ha al país, que està 'cabrona' la situació. Riem fins de la nostra sort, bona o dolenta, ens en riem i la gaudim també. Però no deixem de criticar, no ho entenem. El que ens interessa és tenir corrent, no l'explicació que ens puguin donar."

El president Miguel Díaz-Canel, durant una reunió de crisi, va dir que treballarien sense pausa fins que el servei es restableixi completament. Només hotels, hospitals i alguns negocis tenen llum, gràcies als generadors d'emergència.

Cues per comprar i menjar que es fa malbé a les neveres

També són habituals les cues per comprar, però la falta d'energia generalitzada ja està causant problemes per aconseguir aliments o conservar-los.

"No tenim gas, no tenim corrent, sense corrent no tenim aparells elèctrics, i això ens dificulta més la vida. Se'ns fa malbé tot a la nevera, això només pel que fa al menjar."

A l'Havana s'han vist cues per comprar pa, que pot començar a faltar si no se'n pot elaborar. I la manca de transport també pot afectar el subministrament d'aliments, després que el president advertís que aquesta crisi energètica ha paralitzat l'economia del país.

El pa i altres aliments elaborats comencen a escassejar a causa de la falta d'electricitat (Reuters/Norlys Pérez)

Tímides protestes i sense internet

Alguns veïns dels barris de Marianao i la zona de Cuatro Caminos de l'Havana es van fer sentir amb cassolades i tallant el carrer protestant per la situació, segons informa Reuters. Unes tímides manifestacions que de seguida van ser desmuntades per la policia.

"Estem acostumats a passar de tot a la vida perquè no hi podem fer res més. Ens hem d'acostumar a tot això i no ho podem comentar gaire perquè no volem problemes amb la justícia. Ja saps que aquí no es pot parlar gaire", deia un veí de la capital cubana.

Diversos vídeos de protestes en altres llocs de la capital van començar a sorgir a les xarxes socials dissabte a la tarda, tot i que no s'han pogut comprovar, afegeix l'agència.

Els veïns protesten fent una cassolada i tallant un carrer a l'Havana (Reuters/Norlys Pérez)

Però internet va caure bruscament a Cuba dissabte al vespre, segons dades del grup de monitoratge d'Internet NetBlocks, ja que els grans talls d'electricitat van fer gairebé impossible que la majoria dels residents de l'illa carreguessin els telèfons i es connectessin a les xarxes socials.

"Les dades de la xarxa mostren que gran part de Cuba queda fora de línia a mesura que l'illa experimenta un segon tall d'electricitat a tot el país", va dir Netblocks dissabte.

L'huracà Oscar, a punt de tocar terra a Cuba

La situació es pot veure seriosament agreujada per l'arribada de l'huracà Oscar, que es preveu que aquest diumenge al vespre toqui terra a les províncies d'Holguín i Guantánamo, segons les previsions de l'NHC

Les autoritats cubanes han emès una alarma per l'impacte de l'huracà a l'est del país, que pot deixar fortes pluges i ràfegues de vent de més de 130 quilòmetres per hora. Una segona emergència a què el president Díaz-Canel ha de fer front.

L'Oscar es troba aquest diumenge al matí a uns 115 km a l'oest de l'illa de Grand Turk i uns 590 km a l'est de la ciutat de Camagüey, a Cuba, amb vents màxims sostinguts de 136 km/h. L'NHC preveu inundacions sobtades i possibles esllavissades de fang a l'est de Cuba, especialment a la serralada de la Sierra Maestra, segons l'últim avís.

Des de divendres sense llum

La xarxa elèctrica de Cuba va fallar per primera vegada cap al migdia de divendres després que una de les centrals elèctriques més grans de l'illa es va aturar, i va deixar de sobte els més de 10 milions d'habitants del país sense electricitat. Una apagada total i sense precedents, en un país on els talls i les restriccions del subministrament són habituals.

Abans de la caiguda total de la xarxa, el mateix divendres, un dèficit d'electricitat havia obligat el govern de Cuba a enviar treballadors estatals no essencials a casa i suspendre les classes a les escoles, per intentar estalviar combustible per a la generació elèctrica.

El govern de Cuba ha culpat de les apagades que ja afectaven el país, sovint de 10 a 20 hores al dia a gran part de l'illa, el deteriorament de les infraestructures, l'escassetat de combustible i l'augment de la demanda.

Els forts vents que van començar amb l'huracà Milton la setmana passada també havien complicat l'arribada de vaixells a l'illa amb combustible per alimentar les centrals elèctriques, van dir les autoritats.

Un petrolier entra al port amb combustible per abastir les centrals elèctriques a Cuba (Reuters/Norlys Pérez)

A més, aquest any Cuba ha estat rebent molt menys combustible, ja que Veneçuela, Rússia i Mèxic, abans proveïdors clau, han reduït les seves exportacions a Cuba. Veneçuela ha retallat a la meitat l'enviament de petroli a Cuba i el fa pagar més car. El govern cubà mira de comprar-ne al mercat internacional.

De les dificultats contínues per adquirir combustible i peces de recanvi per operar i mantenir les seves plantes de petroli, el govern cubà també en culpa l'embargament comercial dels Estats Units i les sancions del president Donald Trump.

ARXIVAT A:
EnergiaCubaMedi ambient i crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut