Recreació artística del virus de la sida

La "pacient de Nova York", primera dona amb VIH curada amb cèl·lules de cordó umbilical

A la dona, que també tenia leucèmia, li van trasplantar cèl·lules mare amb una mutació que impedeix al virus atacar el sistema immunitari
Redacció Actualitzat
TEMA:
Sida

Una dona de 64 anys coneguda com "la pacient de Nova York" és la primera dona que aconsegueix curar-se de la sida.

La curació ha arribat després que fos tractada amb un trasplantament de medul·la òssia amb cèl·lules mare del cordó umbilical d'una persona amb una mutació que causa resistència al VIH.

Ho ha anunciat aquest dimarts l'equip d'investigadors que porta el seu cas a la Conferència sobre Retrovirus i Infeccions Oportunistes que es fa a Denver, als Estats Units.

Sharon Lewin, presidenta de la Societat Internacional contra la Sida, ha qualificat la notícia de "descobriment molt emocionant":


Cèl·lules de cordó umbilical

Han explicat que és el primer cas al món a qui se li han trasplantat cèl·lules mare de cordó umbilical i no li han calgut els medicaments antiretrovirals per fer front al virus.

Han destacat que és una dona de pares de raça diferent, perquè la mutació de moment només s'ha detectat en persones blanques, i no se sabia si se'n podrien beneficiar les persones d'altres races.

Va ser diagnosticada primer de sida i després de leucèmia, ara porta 14 mesos sense prendre medicaments i els investigadors creuen que, amb el trasplantament, ha desenvolupat un sistema immunològic resistent al VIH.


Se'n podran beneficiar pocs malalts

De tota manera, adverteixen que és un tractament molt complex i amb molts riscos, que només es justifica quan els malalts pateixen ja una malaltia greu, com la leucèmia de la dona de Nova York.

En aquest sentit, Deborah Persaud, investigadora de la Universitat Johns Hopkins que colidera el grup de recerca, admet que no se'n podran beneficiar la immensa majoria dels infectats:

"Continua sent una estratègia només viable per a uns quants dels milions de persones que viuen amb el virus de la sida."

La recerca, liderada per Persaud i Yvonne Bryson, de la Universitat de Los Angeles, està fent el seguiment de 24 malalts més, als quals han aplicat el mateix tractament.

Quimioteràpia i després trasplantament

Aquest tractament consisteix primer a fer quimioteràpia per matar les cèl·lules immunitàries canceroses, i després els trasplanten les cèl·lules mare amb la mutació beneficiosa.

Els dos primers casos documentats fins ara que han aconseguit eliminar el virus del cos amb tractaments similars són dos homes: el primer conegut com "el pacient de Berlín", el 2008, i el segon com "el pacient de Londres", el 2019.

En tots dos casos es va aconseguir trasplantant cèl·lules d'un donant amb la mutació CCR5 Delta 32, que impedeix al VIH atacar els limfòcits T CD4 i s'evita així que desactivi el sistema immunitari.

L'"home de Berlín" va morir fa un any i mig després d'haver sobreviscut més de 12 anys lliure del virus de la sida, tot i que se li havia reproduït la leucèmia que també tenia.

 

 

ARXIVAT A:
Sida
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut