Reobren els passos fronterers després de 24 hores de protesta pagesa
El sector agrari ha bloquejat durant gairebé 24 hores cinc passos fronterers amb França i Andorra de punta a punta del territori, des de la Vall d'Aran fins a l'Alt Empordà
La pagesia ha aixecat els talls als cinc passos fronterers del nord del territori que han mantingut durant 24 hores. Estava previst que es mantinguessin fins a les 10 del matí, però poc després de les 9 han finalitzat les protestes a la Jonquera (AP-7) i Bossòst (N-230). Després s'han acabat les mobilitzacions al coll d'Ares, Puigcerdà i la Seu d'Urgell.
L'N-230 a Bossòst és la primera que s'ha reobert, a quarts de 10. Quan faltaven pocs minuts per a les 10, han començat a passar els camions per l'AP-7, i també més al nord, al Voló.
Més tard, el trànsit ha quedat restablert igualment a la C-38 a Molló, a l'N-145 a la Seu d'Urgell i a l'N-141 a Bossòst.
Han estat 24 hores de bloqueig en una nova jornada de protestes de la pagesia, aquest cop, i per primera vegada, coordinada amb els pagesos francesos.
"És una fita històrica", assegurava José Pascual, un dels pagesos que s'han desplaçat des de Vila-real. "Un dia que posa la pell de gallina", hi afegia Sebastià Barboteu, procedent del Vallespir, a la Catalunya Nord.
Tots dos han format part d'un dels talls més importants: el de l'AP-7 a la Jonquera, on cada dia circulen de mitjana 20.000 camions. Aquí la protesta ha tingut des del primer moment un to festiu i, a diferència de les que es van fer al febrer, no s'hi han muntat barricades.
Retencions a l'AP-7 un cop reoberta
A l'AP-7, menys d'un centenar de tractors s'hi han mantingut en la recta final de la concentració. Abans de dos quarts de 10, a la Jonquera ja no n'hi quedava ni un.
Els aparcaments de camions a la Jonquera i Vilamalla han quedat plens, de manera que s'ha obligat els transportistes a aturar-se abans. Per això s'han habilitat les esplanades de Martorell i la Roca.
Un cop represa la circulació, s'han registrat trànsit lent i aturades en un tram de 10 quilòmetres, entre Borrassà i Figueres en sentit nord, segons Trànsit.
🔴 Trànsit lent amb aturades durant 10 km a l'AP-7 entre Borrassà i Figueres en sentit nord#SCT pic.twitter.com/JNS4D9HzFd
Trànsit (@transit) June 4, 2024
La pluja no ha impedit la mobilització a la Seu d'Urgell
En altres talls, com en el de la Seu d'Urgell, la pluja també ha format part de la mobilització. Això, però, no ha desfet els ànims dels pagesos, que han buscat refugi i han mantingut la protesta.
"Tot i les inclemències meteorològiques ens quedarem igualment aquí", afirmava Xavi Bajona, que s'hi ha traslladat de Solsona.
Reivindicacions compartides amb els agricultors i ramaders concentrats en altres punts, com a Puigcerdà, on la majoria dels manifestants s'hi han desplaçat des de la Cerdanya, però també des d'altres indrets del país.
"Agraïm a tota la gent que ha pogut venir amb tractor i des de la Catalunya Central", assegurava Esteve Pascual, portaveu del tall a la zona.
Tampoc s'han quedat a casa els prop de 200 pagesos que han tallat el trànsit a Bossòst, a la Vall d'Aran. "Estem reivindicant uns punts comuns a tot Catalunya, però des del Pirineu també tenim problemes amb la fauna salvatge", apuntava Marc Porta, ramader del Pallars Jussà. "Estem tenint problemes amb l'os, i començant a tenir-ne amb el llop", afegia.
Afectacions als passos fronterers
D'aquesta manera, les reivindicacions han afectat aquestes vies:
► AP-7: tall des de Llers fins a la Jonquera en sentit nord, i a la frontera, també en sentit sud.
► N-230 i N-141: tall a Bossòst en els dos sentits.
► N-145: tall entre la Seu d'Urgell i les Valls de Valira. Es tracta d'un dels accessos a Andorra, fet que ha obligat algunes persones a travessar la frontera a peu.
► N-152: tall a Puigcerdà en els dos sentits.
► C-38: tall a partir de Molló en sentit nord.
Mobilitzacions que es poden situar en aquest mapa:
Què reivindica el sector?
El sector agrícola i ramader s'ha mobilitzat convocat per diversos col·lectius, liderats per Revolta Pagesa, i quan falten sis dies per a les eleccions al Parlament Europeu.
Aquest col·lectiu té el suport d'organitzacions franceses, basques i aragoneses i han signat un manifest conjunt que adrecen a la Comissió Europea i al govern espanyol.
Reclamen, entre d'altres, una competència justa i prioritzar la producció local, més regulació dels productes importats, simplificar els tràmits administratius o una llei de la cadena alimentària europea.
A l'executiu espanyol, concretament, li demanen que elimini els impostos energètics, que es renovin les cambres agràries i control de la fauna cinegètica.
Agricultors i ramaders critiquen la immobilitat dels governs i la falta de compromís, implicació i mesures concretes malgrat les últimes mobilitzacions del mes de febrer que van bloquejar la xarxa viària catalana.
En aquest sentit, Revolta Pagesa ha anunciat la creació del Gremi de la Pagesia Catalana, una organització independent per defensar els interessos del sector "davant les contínues agressions que pateix":
"El sistema existent no funciona; prova d'això és la contínua pèrdua d'explotacions, pèrdua de rendibilitat, la crisi de preus, i sobretot la falta de sensibilitat de les administracions."
Això permetrà als impulsors de la proposta presentar-se a les eleccions agràries i poder convocar formalment protestes, mentre que ara depenen d'organitzacions agràries constituïdes oficialment com a tals per fer-ho.
- ARXIVAT A:
- AgriculturaRamaderia