La pandèmia dispara l'ansietat i la depressió greu a tot el món, sobretot en dones i joves
- TEMA:
- Coronavirus
Els casos de depressió greu i d'ansietat s'han disparat a tot el món durant la pandèmia de la Covid-19.
Un estudi publicat aquest dissabte a la revista científica "The Lancet" quantifica per primer cop l'impacte de la pandèmia en la prevalença dels trastorns depressius i d'ansietat en 204 països.
Les conclusions són esfereïdores: hi ha 53 milions de persones més amb depressió severa i 76 milions més amb ansietat. Això suposa un creixement del 28% i del 26% en només un any.
En aquest mapa es pot veure com ha augmentat la prevalença de la depressió greu en els països del nostre entorn durant la pandèmia:
Dones i joves són els grups més damnificats, asseguren els investigadors. De cada tres casos de depressió greu o d'ansietat nous, dos afecten població femenina i un la població masculina.
Alize Ferrari, coautora de l'estudi, assegura que "la pandèmia ha exacerbat moltes de les desigualtats existents" entre homes i dones i els determinants socials de les malalties mentals. Entre altres factors, apunta que les cures i les responsabilitats de la llar recauen majoritàriament sobre les dones i, en pandèmia, han augmentat els casos de violència masclista. "Malauradament, per moltes raons, les dones han tingut més probabilitats de veure's afectades per les conseqüències socials i econòmiques d'aquesta pandèmia", diu.
Mapa de l'augment de la prevalença de casos d'ansietat en els països europeus:
Tancament d'escoles i restriccions
Alize Ferrari també apunta que el tancament d'escoles i centres d'ensenyament i les llargues restriccions han limitat la capacitat de nens i joves per "aprendre a interactuar amb els companys".
La publicació d'aquest estudi coincideix amb l'informe anual d'Unicef, que aquesta setmana alertava de l'increment dels casos diagnosticats de malalties mentals entre infants i joves de 10 a 19 anys.
El grup d'edat en què la depressió i l'ansietat colpegen amb més duresa és el dels joves entre 20 i 24 anys. Les dures restriccions i els confinaments i el tancament dels centres d'ensenyament combinats amb l'augment de l'atur expliquen, segons els autors de l'estudi, per què els joves són dels grups més afectats.
246 milions amb depressió severa
L'informe recull que, amb les estimacions de creixement anual prepandèmia, sense l'afectació de la Covid, uns 193 milions de persones haurien patit depressió severa l'any 2020 (2.471 casos per cada 100.000 habitants). La xifra real és de 246 milions de persones (3.153 per cada 100.000 habitants) que pateixen aquesta malaltia. Una diferència de 53 milions de casos de depressió nous que s'atribueixen als efectes de la pandèmia en la salut mental.
Una altra de les conclusions de l'estudi és que els països on la Covid-19 ha colpejat amb més força, els que han tingut més llargues i dures mesures restrictives, són també els que acumulen ara més problemes de salut mental.
L'estudi l'han fet investigadors de la Universitat de Queensland, a Austràlia, i és el primer que avalua l'impacte global de la pandèmia en la salut mental. Tot i la voluntat que fos un estudi global, la major part de dades de l'estudi s'han obtingut a països desenvolupats de l'est i el centre d'Europa, Nord-amèrica i l'est d'Àsia i són limitades les dades dels països més pobres.
El director de l'estudi, Damien Santomauro, alerta que abans de la pandèmia els sistemes de salut mental de la majoria de països eren deficitaris en recursos i estaven desorganitzats. Ara, amb l'augment exponencial de casos serà molt difícil, creu, donar una resposta adequada.
- ARXIVAT A:
- Covid-19 Salut Coronavirus