Creix la pressió als hospitals catalans per l'augment de casos de Covid-19 (CCMA)

La pandèmia empitjora a Catalunya i se superen els 2.000 contagis diaris

En la darrera setmana s'han acumulat més de 15.000 casos positius de Covid-19 i Protecció Civil avisa que es poden endurir les restriccions
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Empitjoren les xifres de la pandèmia a Catalunya. Els contagis han anat creixent ràpidament. Si a finals de novembre no arribaven als 8.000 casos setmanals, en el que portem de setmana se superen els 14.000.

Són xifres molt elevades i que suposen una mitjana de més de 2.000 casos diaris.

 

 

 

Una mostra de la gravetat també és el percentatge de proves positives. A principis de desembre, només un 3% dels tests que es feien eren positius.

Ara, aquest percentatge s'eleva fins al 7,5. Superar el 5% vol dir que hi ha molts casos que no s'estan detectant i que, per tant, la situació està lluny d'estar controlada.

 

 

 

El Departament de Salut ha informat que el risc de rebrot s'enfila 25 punts i se situa en 368. També puja dues centèsimes la velocitat de contagi, i ara és d'1,02.

Pel que fa a l'estat de vacunació, aquesta setmana s'ha retardat l'administració de les dosis pels dies festius. Només s'han posat 6.000 vacunes de les 60.000 previstes.

 

Pressió hospitalària

També creix la pressió als hospitals catalans. Hi ha 100 ingressats més als centres sanitaris i ja són més de 1.800 els pacients hospitalitzats.

Actualment, 373 persones estan hospitalitzades a les UCIs i augmenta de 51 el nombre de defuncions per Covid, que arriben a les 17.146 des de l'inici de la pandèmia.

Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester i professor de Ciències de la Salut de la UOC, diu que anem de cap a la tercera onada, que serà bastant pronunciada, amb una pujada de casos positius de coronavirus després de les festes de Nadal.

"És molt possible que no ens trobem els efectes cara a cara fins a finals de gener. Els casos més greus no passen fins a l'inici dels símptomes", ha explicat a Catalunya Ràdio.

 

La directora de Protecció Civil, Isabel Ferrer, no descarta que a les reunions del Procicat de la setmana que ve es decideixi endurir les restriccions actuals si es mantenen les males dades de l'evolució del coronavirus. Fins i tot, no es descarta confinar la població.

La viròloga Júlia Vergara-Alert confia que la nova variant de Covid no deixarà sense efecte la vacuna (CCMA)

 

 

"La situació és greu"

Júlia Vergara-Alert, viròloga i investigadora d'IRTA-CReSA, ha advertit al 324 que la situació "ja era greu abans de Nadal" i confirma que els contagis es dispararan aquest mes de gener.

"S'ha tingut contacte amb diversos grups bombolla durant les festes, això es traduirà en un increment de casos."

Pel que fa a la transmissibilitat de la nova variant del virus, Vergara-Alert ha dit que és "massa aviat" per saber si és molt més patogènic o sever. "Hem d'estar a sobre de totes les variants. És un virus que es transmet molt fàcilment i calen temps, recursos i esforços per seqüenciar-ne les mutacions."

D'altra banda, la investigadora mèdica ha assegurat que la variant del SARS-CoV2 no reduirà l'efectivitat de les vacunes.

"Un virus ha de mutar molt per deixar sense efecte una vacuna. Els anticossos en poden reconèixer moltes variants."

ARXIVAT A:
Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut