El primer ministre Rishi Sunak en una roda de premsa a Downing Street (REUTERS/Toby Melville)

Ping-pong parlamentari al Regne Unit per aprovar la deportació de migrants a Ruanda

La Cambra dels Lords ha cedit davant Rishi Sunak, el primer ministre, desesperat per complir una de les promeses dels conservadors

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Coia Ballesté Brumós

Corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio al Regne Unit

@CoiaBalleste
Actualitzat

Les dues cambres han jugat una partida de ping-pong parlamentari amb la llei de Ruanda. Aquest és el nom amb què es coneix l'estira-i-arronsa entre la Cambra dels Lords i la dels Comuns. La dels Comuns és la cambra electa, i de la dels Lords en formen part membres de la noblesa, l'Església o la societat, i no són escollits democràticament. Les dues Cambres de Westminster s'intercanvien el text tant com faci falta fins que arriben a un acord, i la pilota del ping-pong es queda definitivament a la Cambra dels Comuns, a la democràtica.

Un projecte de llei no es converteix en llei fins que tant els Comuns com els Lords n'acordin la redacció final. La partida s'ha allargat tant aquesta vegada que Rishi Sunak, el primer ministre, desesperat per complir una de les promeses dels conservadors, va amenaçar de no deixar marxar ningú a casa fins que s'aprovés la llei. I així ha estat, Westminster ha estat inusualment obert fins a la matinada, fins que la Cambra dels Lords ha cedit i el projecte s'ha convertit en llei.


Dos punts d'enfrontament

En aquest últim redactat hi ha hagut principalment dos punts d'enfrontament per les esmenes presentades per la Cambra dels Lords. La primera modificació diu que els vols no s'haurien d'enlairar fins que un comitè d'experts certifiqui que Ruanda compleix determinades garanties de seguretat per als sol·licitants d'asil.

I la segona esmena, que els Comuns i sobretot els diputats conservadors no acceptaven, prohibiria enviar a Ruanda persones que han ajudat l'exèrcit del Regne Unit, en llocs com, per exemple, l'Afganistan.

El govern ha modificat el text per saltar-se el dictamen del Tribunal Suprem, que, aquest novembre, va dictaminar per unanimitat que el pla era il·legal, considerant que Ruanda no és un país segur.  

Després del dictamen judicial, els conservadors van reescriure el text per saltar-se els tribunals, i així és com ara el projecte Ruanda esquiva la justícia i s'ha convertit en llei.


L'esquema Ruanda

És la legislació que permet al Regne Unit expulsar directament a aquest país africà les persones que arribin de forma irregular. Els sol·licitants d'asil seran enviats a més de 6.000 quilòmetres de distància de la Gran Bretanya.

O qui sap si encara més lluny, perquè segons diverses filtracions periodístiques, no confirmades pel govern, Downing Street ha mantingut contactes amb molts altres països per aplicar el mateix esquema de Ruanda.

A la llista hi ha Armènia, Costa d'Ivori, Costa Rica i Botswana. I també diversos països sud-americans com el Brasil, l'Equador, el Perú, el Paraguai i Colòmbia. Però no tothom està disposat a acceptar vols amb sol·licitants d'asil expulsats directament.

El Marroc, Tunísia, Namíbia i Gàmbia han rebutjat explícitament entrar en discussions tècniques amb el govern britànic per rebre aquest tipus d'avions.
 

Una de les promeses electorals del Brexit

El govern conservador fa dos anys que intenta implantar el pla Ruanda. El 2022 Boris Johnson, aleshores primer ministre, va anunciar que enviaria a centres de retenció de Kigali els migrants que creuessin el canal de la Mànega.

Els conservadors intenten complir una de les promeses electorals del Brexit: aturar l'arribada de petits vaixells. Durant la campanya per sortir de la Unió Europea, la migració arribada de forma il·legal va ser un dels punts de discussió. I el post-Brexit ha demostrat que sortir de la Unió no ha aportat cap solució, al contrari.

Un dels últims diumenges s'ha batut la xifra d'arribades diàries d'enguany, amb 534 persones migrades desembarcant en sòl britànic en 10 vaixells.

Econòmicament, als conservadors tampoc els ha sortit a compte, amb milers de lliures invertides, i de moment, pèrdues, i amb un país, Ruanda, cansat d'esperar i de ser assenyalat contínuament. A més, difícilment els tories guanyaran d'aquí uns mesos les eleccions generals, i els laboristes, que dominen a totes les enquestes d'intenció de vot, ja han dit clarament que la revocaran.

I ara, un cop aprovada la llei modificada, entraran en joc les ONG. Les organitzacions benèfiques que donen suport als sol·licitants d'asil tenen previst impugnar-ho legalment. I el Tribunal Europeu de Drets Humans, que ja va aturar la sortida d'un vol, també hi pot intervenir. La pressió per als conservadors és tan gran que l'ala més a la dreta del partit aposta per abandonar Estrasburg abans que fer-se enrere del pla Ruanda.

Aquest set, per la llei Ruanda, s'ha acabat, però no pas la partida de tenis taula, i ara els conservadors ja han perdut el servei. I, per cert, encara no han trobat cap companyia aèria que estigui disposada a fer el trajecte. Encara queda molt per al final d'aquesta partida de ping-pong.

ARXIVAT A:
Regne UnitMigracions
Anar al contingut